© Soma Haberi 2020

Nerede Kaldı Sosyal Devlet, Bu Nasıl Bir Acziyet!"

Soma'da Devletin Sağlık Ayıbına Sakine Öz İsyan Etti:

0

MANİSA’nın Soma ilçesi’nde beyinde su birikmesi olarak bilinen ’hidrosefali’ hastalığı nedeniyle yatağa bağımlı yaşayan 20 yaşındaki Emre Kıymaz için ödenen evde bakım parası geçen Nisan ayında kesildi. İki yıl önce emekli olan maden işçisi olan babasının tekrar çalışmaya başlaması gerekçe gösterilip, o zamandan bu yana fazladan ödendiği belirtilen paranın faiziyle 16 bin 605 lira olarak 30 gün içinde geri ödenmesi istendi. Bu parayı ödeyecek güçleri olmadığını belirten anne 38 yaşındaki Hamide Kıymaz, "Her kapı çaldığında icra memurlarının geldiğini sanıp, korkuyoruz. Devlet büyüklerimizden geri istenen paranın iptal edilmesini ve yardıma devam edilmesini istiyoruz" dedi.

 

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, geçtiğimiz hafta Emre Kıymaz'ı evinde Soma İlçe Örgütü üyeleriyle birlikte ziyaret etti. Emre’ye yaşatılan mağduriyete değinen Öz, “Engelli, yaşlı ve muhtaçlarımıza ödenen aylık onların en temel ihtiyaçları ve hakları. Emre'ye yaşatılan mağduriyet karşısında devlet utanmalı. Engellilerin en temel haklarını, eve giren gelire bakarak kesmek çok gaddarca bir tavır. 

 

Devletin sosyalliği nerede kaldı? Ben, bu sorunun çözülmesi adına, 12 Mayıs’ta bir kanun teklifi vermiştim.  Tek maddeyle, engellilere ya da engelli yakınlarına bağlanan aylıkta sınır sayılan 'hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir' ölçütünün kaldırılmasını teklif etmiştim. Soma torba yasası görüşülürken de bu teklifimin birleştirilerek acilen çıkmasını önermiştim, AKP sıraları reddetti.

Bakan Ayşenur İslam’a da Mecliste yaptığım birçok konuşmada engellilerimizin bu sorununu açıkça ifade etmiş ve örnekler vermiştim. Daha 2 hafta önce engelli aylıklarındaki kesintiler konusunda Bakan Sayın İslam’a bu sorunu aktarmıştım ama adım atılmadı. Bakanlığın acilen bu konuyu tam da önerdiğimiz gibi çözmesi gerek. Engellileri aileye giren gelirle sınırlamak, devletin ayıbıdır. Emre'nin tedavisi ve onun durumundaki binlerce engellimizin hakları derhal geri verilmelidir” ifadesini kullandı.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER