301 kardeşimiz bundan 9,5 sene evvel iş kazasında değil iş cinayetinde can verdi.

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Geçmişte kanun gereği temsil noktası Türk İş in orada sendikalarımız oluyor. Dedi ki bu sene orada o masada işçi olacak. O masanın tamamı dördü de işçi olacak. Sendikacı olmayacak orada. Onlar bu parayla nasıl geçiremediklerini bu parayla anlatacaklar. Bunu da Kasım ayının sonunda Aralık Ayının sonunda komisyonda tespit edeceğiz.

Türk iş başkanı Ergün Atalay, ve Türkiye maden işleri sendikası Genel Başkanı Nurettin  Akçul ve izmir' ve  Manisa'da  sendika şubeleri bulunan  başkanları ile birlikte Soma'da Türkiye maden işleri sendikası şubelerine ziyaret ettiler.

 

Ziyaretten sonra Manisa büyükşehir belediyesi Soma mezarlığında 13 Mayıs 2014'te hayatını kaybeden maden şehitlerini ziyaret eden Atalay ve Akçul ve beraberindeki sendika başkanları madenci şehitlerin mezarlarına karanfil koyduktan sonra dua ettiler.

 

Türk-iş başkanı Atalay maden iş sendikası Soma şubesinde bir açıklama yaptı şöyle dedi.

Asgari ücret konusundaki görüşlerinizi alabilir miyiz dediğimizde Türk-iş başkanı Atalay konuya şöyle girdi.

 

“Asgari ücret konusundan önce biz bugün Soma'dayız. 6 ay sonra 301 tane madencimizin 10 senesi oluyor. Aradan 10 sene geçti. Halen mahkemelerle ilgili insanların içine su serpecek bir karar çıkmadı. En son Nisan ayının 22'sinde  yargı bir karar verdi. Şimdi dava anayasa  mahkemesinde.

 

Dünyada mahkemeler sorun çözer, maalesef mahkemeler bizim ülkemizde sorun çıkartır. Aslında görevleri sorun çözmek, maalesef sorun çıkartıyorlar. Sorun çıkartmanın bir anlamı yok. Soma davası ile ilgili eçen hafta ve ondan bir önceki gün de sağlık iş sendikasının Genel kurumda ifade ettim. Anayasa mahkemesinin önünde dosyalar. A'dan Z'ye elinde ne varsa ellerinde

 

Buradan bir defa daha ifade ediyorum. Bu dosya ile ilgili insanların yüreğine su serpecek, bir defa daha inceleyin hata noksan nerede varsa noksansız yerine getirin. Birinci işimiz bu. buralar şu anda partilerimizin ilçe başkanları var belediye başkanlarımız var. Bu 3O1 kazasından sonra 2 saat 3 saat sonra Ben buradaydım. Ocak kapanana kadar buradaydık. Oradan ne oldu ne bitti Ben biliyorum. Siz biliyorsunuz Allah her yerde güzel bir laf var. Hukuk dünyanın her yerinde kadını korur. Emeği korur. Bu yazılmayan bir kuraldır.

 

 Biz burada mağduruz. Bu 301. tane insanımızın kardeşimizin evladı var ailesi var. Bununla ilgili verilen karardan toplumun tamamına yakını rahatsız. Onun için anayasa mahkemesi bu bu kararı bir an önce incelesin. Detaylı şekilde Biz de önümüzü görelim.

 

Bunun dışında çalışan arkadaşlarımız burada vergi ile ilgili Ocak ayında aldığımız biz %27'ye 6 ayda giriyorduk. Şimdi ise Nisan ayının sonunda %27'ye giriyoruz. Esas problem ne sözleşme yap Ne asgari ücret yap, vergi ile ilgili bir düzenleme gerekiyor. Sabitlemek gerekiyor. Daha önemlisi asgari ücreti 40 senedir senede bir kere yapıyorduk, 2 senedir senede 2 kere yapıyoruz.. sebebi de şu. Ülkedeki enflasyon, bu kovit  hastalığından sonra 1 temmuz ayında yapıyoruz 1 Aralık ayında yapıyoruz.

 

Geçmişte kanun gereği temsil noktası Türk İş in orada sendikalarımız oluyor. Dedi ki bu sene orada o masada işçi olacak. O masanın tamamı dördü de işçi olacak. Sendikacı olmayacak orada. Onlar bu parayla nasıl geçiremediklerini bu parayla anlatacaklar. Bunu da Kasım ayının sonunda Aralık Ayının sonunda komisyonda tespit edeceğiz.

 

 Bunu yaşayanların anlatması gerekir. Yaşam bizzat orada oturacak kendi konumunu anlatacak. Bu masada kadın da olacak erkek de olacak. Asgari ücret çıktığında maalesef ülkemizde et ve süt kiraya her şey her yere zam geliyor. Şu anda asgari ücreti evet desen imzalasan Şubat'ın 1'inde olacak asgari ücret maaşı. Şu anda Şubat'ın 1'ine 2,5 ay bir zaman var. O zamana kadar zaman olduğu için konuşmanın bir anlamı yok. Zamanında  konuşmak lazım.

 

 

Bana soruyorlar bize soruyorlar ne isteyeceksiniz diye.

Bizim verdiğimiz cevap ise masadakiler isteyecek diyoruz. Durumlarını anlatacaklar konumlarını anlatacaklar. Bu sene böyle bir düzenleme yapacağız.

 

Bir de o kadar büyük bir sorun ülkeyi yönetenler, bundan 5 sene evvel 696 la ilgili 700 bine yakın arkadaşımız kamuya geçti. Seçimden evel  iktidarı muhalefeti herkes söz verdi. O zaman dediler ki biz taşeron meselesini çözeceğiz. Halen giremeyenler var.

 

Şimdi taşeron meselesini kimse konuşmuyor Biz konuşuyoruz. Televizyonlarda gazetelerde bütün her yerde bütün partiler söz verdi. İktidar partisi olmak üzere. Taşeron meselesini çözeceğiz. Ama maalesef bugüne kadar bununla ilgili müspet bir cevap almadık.

 

 Bugün karayollarında enerji bakanlığında her yerde var bu taşeron meselesi.. Aynı yerde çalışan işçilerden biri ikramiye alıyor diğeri almıyor biri yemek yiyor diğer yemiyor. Birinin sosyal hakkı var diğerinin yok. Burada huzur bulmak burada iç barışı sağlamak mümkün değil.

 

Bunlardan en önemlisi anayasal mahkemesinden Soma ile ilgili müspet bir karar bekliyorum.

 

Burada Somada  taşeron olmaz ya işçi olur ya memur olur Ne özelleşecek kamu işçisi buradan madenler ayakta kalıyor. Emeklisi  burada çalışanı burada. Soma'ya bakıldığında dört tarafı işçi olarak biliyoruz.

 

 Bu madenler yoksa enerji yoksa o zaman işçi de yok. Onun için burada yok.

 4 b dir  yok 4c'dir. Hiç gerek yok. İşçi olsun memur olsun hayatı devam ettirmek gerekir. Burada taşeron ülkenin nasıl başına bela oldu. Taşeron nedir bugün için devlette maliyeti neyse, bizim işçilere versinler biz bunun altına imza atarız. Dedi

 

301 kişinin hayatını kaybettiği Soma'da Manisa büyükşehir belediye mezarlığında maden şehitliğini ziyaret eden Türk-iş başkanı Atalay Türkiye maden işleri sendikası var Genel Başkanı Nurettin Akçul ve beraberindeki sendika başkanları ile birlikte dua sonrası bir açıklama yapan Türk-iş başkanı Atalay şöyle dedi.

 

Bugün Can verenleri ziyaret ettik. Burada 301 tane kardeşimiz bundan 9,5 sene evvel iş kazasında değil iş cinayetinde can verdi.

 

Siirt'te Maraş'ta Ermenek'te Amasrada değişik bölgelerde maden işçileri değişik iş yerlerinde İş kazalarında iş cinayetlerinde can vermeye devam ediyorlar.. her seferinde bu son olsun diyoruz. Maalesef son olmuyor.

 

 Ev vermekle para vermekle bir nebze yaşamlarına biraz kolaylaştırıyor ama, evlat bir daha gelmiyor Baba bir daha gelmiyor kardeş bir daha gelmiyor. Abi bir daha gelmiyor koca bir daha gelmiyor. İnşallah bu son olur bugünkü temennimiz bu.

Evvela ülkeyi yönetenler işverenler daha adaletli kuralları uyarlar. Daha merhametli olurlar.

Sendikalar ve sivil toplum örgütleri bu kurallara uyup uymadıklarını takip ederler.

 

Filistin'de bugün 41 gün, Bir mektup yazar bana da verdiler. Hastane çalışanları ölüyor. Birleşmiş milletler'deki kişiler ölüyor. Gazeteciler ölüyor. Kilisedekiler ölüyor mülteci kampındakiler ölüyor. Ne olur bunu bir an önce durdurun. Bu feryadı dünyaya sesleniyorlar. Şimdiye kadar 13.000 insan bunun 7000'i çocuk akabinde kadın yaşlısı ölmeye devam ediyor. Bunun için dünyayı idare edenler, merhametsizliklerin son örneklerini göstermeye devam ediyorlar. Bizler bu ülkede beraber olmak durumundayız. Adil olmak durumundayız.

 

 Bu kardeşlerimizin mahkemeleri anayasa mahkemesine devam ediyor. Oradan da adil insanların içini  rahatlataca bir karar bekliyoruz. Somalılar bekliyor Türkiye bekliyor.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Soma'da Cinayet.Önceki Haber

Soma'da Cinayet.

Soma'da Bir Kişi Pompalı Silahla intihar EttiSonraki Haber

Soma'da Bir Kişi Pompalı Silahla intiha...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar