Bizde üzüm Üretiyoruz

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
0

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Hayati Yazıcı tarafından yazılı olarak yanıtlandırılmasını saygılarımla arz ederim.

Ecz. Özgür Özel

MANİSA MİLLETVEKİLİ

 

Ülkemizde yaklaşık 761.310 dekar alanda çekirdeksiz kuru üzüm üretimi gerçekleştirilmekte ve bu üretimin önemli bir bölümü ise Ege bölgesinden ve özellikle Manisa, İzmir ve Denizli illerinden sağlanmaktadır. Türkiye’nin dünya ticaretine de konu olan ve üzüm ihracatımızın %95’ine yakınını oluşturan Sultaniye tipi kuru üzümünün %90’ı ise Manisa’da yetiştirilmektedir.

Dış ticaretimiz açısından böylesine önemli bir alanda son 10 yılda yapılan hatalı tarım politikalarının yanı sıra, 2013 yılının son aylarında serbest bölgelerde İran gibi ülkelerden gelen üzümlerin ülkemizde üretilen üzümlerle karıştırılıp ihraç edilmesi gibi bir sorunla karşı karşıya kalınmış ve bu sorun hala çözüme kavuşturulmamıştır. Rekolte miktarının düşük gerçekleşmesi ile birlikte fiyatların yükselmesi, adeta fırsatçılara kapı aralamış ve bazı şirketler serbest bölgelerde transit ticaret yoluyla genellikle İran'dan getirdikleri üzümlerin kutularını değiştirerek İran üzümünü Türk üzümü olarak Avrupa'daki müşterilerine satmışlardır.  Son derece önemli bir pazarda yurtdışına bu yolla satılan üzümlerin ülkemizin marka değerine büyük bir zarar verdiği ve vereceği açıktır. Bu nedenle;

1.       İran’dan gelen çekirdeksiz kuru üzümlerin kutularının değiştirilerek ülkemizde üretilmiş gibi paketlendiği ve bu şekilde ihraç edildiği bilgisi doğru mudur?

2.      Konuyla ilgili Bakanlığınıza kaç adet şikayet başvurusu yapılmıştır? Bu şikayetlerle ilgili nasıl bir işlem yapılmış ve nasıl bir sonuç alınmıştır?

3.      Serbest bölgelerde konuyla ilgili bugüne kadar kaç denetim gerçekleşmiş ve bu denetimler nasıl sonuçlanmıştır?

4.      Bakanlığınız tarafından Serbest bölgelerde “Türk Sultaniye Üzümü” etiketleri ile Avrupa ülkelerine ihraç edilen kaç ton İran Üzümü tespit edilmiştir? Bu ürünler ve firmaları hakkında nasıl bir işlem başlatılmıştır? Soruşturma açılmış mıdır?

5.      Bu üzümleri satan ihracatçı firmalar hangileridir?

6.      Bu firmaların AKP yöneticileri ve/veya AKP’li yöneticilere yakın kişiler olduğu yönündeki iddialar doğru mudur? Doğru ise bu kişiler kimlerdir?

7.      Yerli üretimin marka değerine zarar vermemek ve oluşan zararı gidermek amacıyla Bakanlığınızca hangi önlemler alınacaktır? 

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Soma Emniyet Müdürlüğü Sıkı TakipteÖnceki Haber

Soma Emniyet Müdürlüğü Sıkı Takipte

Köy Enstitüleri Kuruluş yıl Dönemi Kutlandı Sonraki Haber

Köy Enstitüleri Kuruluş yıl Dönemi Kutla...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar