Çiftçi Ne Ekeceğim Arayışı İçerisinde.

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar

Manisa’nın Soma   İlçesi ve çevresinde Zeytin ve ovalarında neredeyse her çeşit bitki yetişirken. İlk defa Hatun mahallesinde mahalle muhtarı tarafından Enginar yetiştiremeye başlandı.

Konu ile ilgili konuşan çiftçi Muhtar Cafer Bülbül şöyle dedi.

“Çiftçilikte hep bir arayış içerisindeyiz. bunu örnekle açıklamam gerekirse geçtiğimiz sene ektiğimiz buğdaydan randıman ve para kazanamadım. 15 dönüm buğday ekmiştim. 32 bin lira para aldım. Bunun 15.000 lirası cebimden çıkan para. Bunların içerisinde tarla parası gübre parası tohum parası biçer döver parası bunlar cebimden çıkan para. Geriye kalan 17.000 lirayı bu cebime koydum Bu parayla buğday ekemiyorum.

 

Enginar ekmeği karar verdim.Araştırmalarım sonucu u ektiğim enginar İspanyol 106 bunun şartlarını ve ekilme ile ilgili bilgilerini araştırdım.

 

Araştırma sonucu bir firmala  konuştuğumda bu enginarımız hibrit olup her sene ikildiğini , diğer ekilen sakız ve Bayrampaşa enginarlarına göre, 5 yılda alınan enginara göre bunlardan bir yıl da alabiliyorsunuz.. Sakız ve Bayrampaşa enginarı yılda 4-5 tane yaparken bu diktiğimiz enginar 20-30 40'a kadar çıkabiliyor tabii ki bu enginarın bakımına göre değişiyor. Yani ortalama 20 kadar alabiliyoruz. Ben 16 dönüm 12000 kök enginar ekip bana, şu ana kadar maliyeti 160.000 lirayı buldu”.

 

ENGİNAR MASRAFLI

 

“Enginar   gübreyi  seven bir mahsul. Çapası, ara sürümü. İlaçlanması, bayağı  masraflı bir iş. İnşallah ekonomi düzelir de biz de bu enginardan para kazanabiliriz. Türkiye'de 12 ay boyunca tek ekilebilen bir enginar ve Soma ve çevresinin havası müsait diye öğrendim”.

 

ENGİNAR KENDİ ARASINDA SINIFLARA AYRILIYOR.

 

Çanak enginar, Dolmalık enginar, Kalp enginar var. Ben buraya 12000 kök enginar ektim. Ben buradan 200-220.000 tane enginar alırım diye düşünüyorum.

 Pazar Durumu Net Olarak Belli Değil

 

“Şu anda piyasası olarak pazarlarda 10 lira 12 lira satılıyor. Cinslerine göre değişiyor. Bizim tarlada satacağımız şu andaki pazar durumu net olarak belli değil. Ben şu anda birkaç yerden teklif aldım 4 lira ile 5 lira arasında. Zaman ne olacak belli değil daha bunun hasasına 10 gün kadar bir süre var dedi”.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yapılan Uyuşturucu Operasyonlarda Yakalanılanların ListesiÖnceki Haber

Yapılan Uyuşturucu Operasyonlarda Yakala...

TORKU GIDA DAN BİR İLK DAHASonraki Haber

TORKU GIDA DAN BİR İLK DAHA

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar