HALKI AYDINLAT HAKKI BEY!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
0

HALKI AYDINLAT HAKKI BEY!

 

Değerli Somalı kardeşlerim, ilçemizde yaşanan maden kazasında birlikte acıları paylaştığımız, yurdumuzun duyarlı, bir o kadar da saygın insanları;

İnsanoğlu Allah tarafından kâinatın en güzel ve en değerli canlısı olarak yaratılmıştır. Bu nedenle hak ve hukuk bakımından ayrıcalığı olan yaratılmışlığımız ayrı bir özelliğe sahip olduğumuzun göstergesidir ama bugün yurdumuzda insanların tamamı gerçekten bu ayrıcalığa sahip midir bunu bir irdeleyelim.

Maden kazasının ihmal den kaynaklandığı, alınmayan önlemler, denetim eksikliği, çok farklı nedenlerle yüzlerce işçimizin bu genç yaşta şehit olmasına, geride de gözü yaşlı eşler, analar, babalar ve yetim evlatlar bırakmasına neden olduğu ne yazık ki gerçeğin asıl boyutudur.

Bu kaza sonucu sadece maden yetkililerinin sorumlu tutulması ve tutuklanması Soma kamuoyu başta olmak üzere hiç kimseyi tatmin etmemiştir. Burada sorumluluğu açık aleni bilinmesine rağmen birilerinin hala daha hiç bir şekilde ifadeye çağrılmayışı, işin siyasi boyutu devrede mi sorusunu gündeme getirmiştir.

İlçemiz kömür madenleri, T.K.İ ile üstü olan enerji bakanlığına bağlıdır. Bu nedenle Ege Linyit İşletmeleri Müessese Müdürlüğünün bu madenlerin özel şirketlere verilmesinden tutunda denetlenmesine varana kadar sorumluluk ve yetkileri vardır, devam etmektedir. Ancak Müessese Müdürünün hala daha her hangi bir açıklama yapmaması ve ya ifadesine başvurulmaması birçok soru işaretini de oluşturmaktadır.

Şimdi soruyoruz.

T.K.İ. bu maden firmasına hangi şartlarla iş sahası vermiştir? ELİ bu işin ve sürecin neresindedir?

Pazarda sergi teslim eder gibi al bu domatesi sat kazancı kırışırız usulüyle mi çalışılmaktadır?

Ya da şirket bünyesinde var olması gereken bir takım önlemler, çalışma (galeri açma, üretim, genişleme ve ayak-baca kapatma) sürecinde ne kadar kömür çıkarılması gerektiği, ne tarz makine ve donanım kullanılacağı, işçinin nasıl bir güvenlik çemberinde çalışacağı, işçinin ekonomik kazancı vs. vs. konular yazılı veya sözlü olarak bu şirkete bildirilmiş midir?

Yıllardır Soma’ da çalışmakta olan bu firmanın olağan denetlemelerini kimler, nasıl yapmıştır? Şikâyet üzere denetlemeler olmuş mudur? Bu şikâyetler nelerdir? Sonuç tutanakları bizlere ne söylemektedir? Bu veya bunun gibi maden firmalarını denetlemeye gelen Müfettiş veya sorumlu kişiler kimler tarafından karşılanmakta ve denetleme süreci nasıl işlemektedir?

Ayrıca;

Sayın Hakkı DURAN Bey, maden kazasının yaşandığı gün, aynı saatlerde, Maden Genel Müdürünün Bergama’ da ……. Otel de olduğu ve sizinde Genel Müdür Ramazan DOĞRU’ yu

Makam aracınızla Bergama’ da ki bu otelden aldırdığınız doğrumudur?

Mesai saatleri arasında, devletin kiracısı konumunda olan bir maden yetkilisinin özel olarak alınma talimatını siz mi verdiniz, verdiyseniz bu ilişki neyin ifadesidir? Bu kadar samimi duygular içersin de olan sizlerin denetlemelerinizin ne kadar sağlıklı olduğu ve olacağı tartışılmaktadır.

Sayın Hakkı bey, bütün sorumluluk maden sahiplerinindir, bizleri ilgilendiren bir konu yok dediniz mi?

Sayın Hakkı bey, kazanın yaşandığı yer  hizmet alımı altında  ihalesiz verilen ocak mı?

Bu maden ocağında 2007 yılında Ciner Grubu burayı çalıştırırken 2 işçimiz şehit olmuş.

Olaydan sonra bilirkişi tarafından sunulan raporda bu maden ocağının büyük risk taşıdığının ifade edilmesinden dolayı Ciner Grup tarafından burası kapatılmış. Fakat sonrasında ne olduysa hizmet alımı adı altında bu sahanın Soma Grup A.Ş.’ ye verilmesi sağlanmıştır.

Sayın Hakkı DURAN Bey siz bu sahanın Soma Grup AŞ. ye verilmesinde ne kadar yetkili ve sorumlusunuz? Sayın Hakkı DURAN, hizmet alımı sözleşmesinde Soma Kömürleri A.Ş’ nin tüm sorumlulukları üzerine alması sizi kaza ile ilgili sorumlu olmadığınızı söyleyecek kadar güçlü kılmaz. Vicdanı olan bir insan zaten bunu söyleyemez ama biz geçtik vicdandan, samimiyetten, Başbakanın bile günümüzü 1800’ lü yıllarla kıyaslayarak bu milletinin aklıyla dalga geçer gibi konuşmasından sonra sizlerden çok bir şey beklemiyoruz.

T.K.İ ilçemizde temsilci olarak sizi göstermektedir, bu kazada sorumluluğunuz olmadığını iddia edemezsiniz. Bu madenlerden aldığınız kömürlerle devlete büyük paralar kazandırdığınızı ballandırarak anlatan siz değilmiydiniz. Üretimde köle düzeninde çalıştırılan işçilerin baskı ile yalnız kömür üretimine soluksuzca yönlendirilmesi ve buranın gerektiği şekilde denetlenmemesi, gerekli uyarıların yapılmaması konusunda ki sorumluluk sizlerde değimlidir?

Siz Sayın Müdür Hakkı DURAN Bey madenci kardeşlerimizin deyimiyle bu ölümlerden hesap vermek zorundasınız ve sizin üstleriniz de şirket tarafından hediye edilen aracın ne sebeple verildiğini, bu derenin suyunun nereden geldiğini açıklamaları gerekmektedir.

Yüzlerce filiz şehit oldu, Firmanın ve idarecilerinin sorumlu olduğu kadar Müessese Müdürlüğü de sorumludur. Siz sadece kömür bayiliği yapmakla görevli değilsiniz, Sayın Müessese yetkilileri bu çıkan kömürün nasıl, hangi şartlarda çıktığının önemini de artık kavramanız gerek ve bu zamana kadar ki boş vermişliğinizin de bedelini ödemeniz gerekmektedir.

Saygı, sevgi ve üzüntülerimizle Soma kamuoyuna ve Ülke kamuoyuna duyurulur.

 

                                                                                                             MHP SOMA İLÇE BAŞKANI

 

                                                                                                                         VEDAT ERDEM

 
 

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Alp Gürkanın Mal varlığına Ret edien Talep TekrarlandıÖnceki Haber

Alp Gürkanın Mal varlığına Ret edien...

Asayiş BülteniSonraki Haber

Asayiş Bülteni

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar