MADEN İŞ SENDİKASI

Madenciler 4000 Günde Emekli olsun

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
0
haber altı 2 komulabilir
haber İçi

MHP’Lİ AKÇAY MADENCİLERİN SÖZCÜSÜ OLDU

 

MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, madenlerde yeraltında sürekli veya münavebeli olarak 20 yıl çalışan ve bu işlerde en az 4000 iş günü çalışan işçilerin yaş şartına bağlanmadan emekli olabilmesine yönelik kanun teklifi verdi.

 

MHP’li AKÇAY İş Kanununda değişiklik yapılmasına yönelik verdiği kanun teklifiyle de madenlerde yeraltında çalışan işçilere asgari ücretin üç katı oranında ücret verilmesini teklif etti.

 

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifiyle madenlerde yeraltında 4000 gün çalışanların yaş şartına bağlanmadan emekli olmasına yönelik kanun teklifi veren MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Madencilik sektörü en zor ve riskli sektörlerin başında gelmektedir. Bu sektörde çalışanlar hayati tehlike dahil olmak üzere pek çok anlamda risk altında görev yapmaktadır. Maden işyerleri ve özellikle yeraltı işleri, meslek hastalıkları ve özellikle toplu ölümlü iş kazaları açısından yüksek risk taşımaktadır. Madencilik sektöründe çalışanlar yaptıkları işin gereği olarak genç yaşlarda sağlık sorunları yaşamakta bu da yaşam kalitelerinin düşmesine neden olmaktadır. 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa göre; 20 yıldan beri sigortalı olarak maden işyerlerinde çalışanlara emeklilik hakkı verilmekteydi. AKP hükümeti 2008 yılında çıkardığı 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununu ile maden işyerlerinin yeraltı işlerinde 20 yıldan beri çalışan maden işçilerine emeklilik için 55 yaş şartı getirilmiştir. Böylece yeraltında çalışan maden işçilerinin emeklilik koşulları ağırlaştırılarak, dünyanın en zor ve riskli işini yapan maden işçileri mağdur edilmiştir. Yeraltında çalışan maden işçileri genç yaşta meslek hastalıklarına yakalanmakta ve fiziksel zorluklar nedeniyle ileri yaşlarda yeraltında çalışamamaktadırlar. Bunun sonucunda da sürekli istihdam kapasitesini artıran maden şirketleri, ihtiyacını karşılayacak yeterli ve nitelikli işgücünü bulamamaktadır.” dedi.

 

Yeraltı maden ocaklarında çalışanların erken emekli olabilmesine yönelik verdiği kanun teklifi hakkında bilgi veren MHP’li AKÇAY, “ Sosyal Sigortalar Kanununda Değişiklik yapılmasına yönelik kanun teklifimizle; Bakanlıkça tespit edilen maden işyerlerinin yeraltı işlerinde sürekli veya münavebeli olarak en az 20 yıl çalışan ve bu işlerde en az 4000 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödeyen sigortalılar için yaş şartı aranmamakta ve bu sigortalılara 8100 gün prim ödemiş sigortalılar gibi yaşlılık aylığı bağlanmaktadır. Ayrıca 50 yaşını dolduran ve malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tâbi çalışmalarının en az 1800 gününü Bakanlıkça tespit edilen maden işyerlerinin yeraltı işlerinde geçirmiş olan sigortalılar hiçbir şart istenmeden yaşlılık aylığı bağlanmaktadır.”dedi.

 

Maden işyerlerinin yeraltı işlerinde çalışanlara asgari ücretin üç katı oranında ücret verilsin

 

İş Kanununda değişiklik yapılmasına yönelik kanun teklifiyle, maden işyerlerinde yeraltı işlerinde çalışan işçilere asgari ücretin üç katı oranında ücret verilmesini teklif eden MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, Madencilik sektörü en zor ve riskli sektörlerin başında gelmektedir. Ancak, maden işyerleri ve özellikle yeraltı işleri, meslek hastalıkları ve özellikle ölümlü iş kazaları açısından yüksek risk taşımasına rağmen özel sektörde yeraltında çalışan işçiler hak ettikleri ücreti alamamaktadır. Kamuda yeraltında çalışan maden işçileri primleriyle birlikte ortalama üç bin lira maaş alırken özel sektörde yeraltında çalışan maden işçileri ortalama 1200-1400 TL arasında ücret almakta, ayın tamamında çalışırsa da ortalama 400 TL üretim primi almaktadır. Ancak işçilerin çok büyük bir bölümü ayın tamamında çalışamadığı için üretim primini tam olarak alamamaktadır. Özel sektörde yeraltında çalışan bir maden işçisi bir günlük yevmiyesiyle çalıştığı şirkete bir aylık maliyetini karşılamaktadır. Yapılan düzenleme ile; Bakanlıkça tespit edilen yeraltı maden işlerinde çalışan işçilere verilecek ücretlerin asgari ücretin üç katından az olmayacağı hüküm altına alınmakta, taban aylığı uygulaması getirilerek özel sektörde yer altında çalışan işçilerle kamudaki emsalleri arasında eşitlik sağlanmaktadır.” Dedi.

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
 Benim Kocamı Geri Verebilir misin Önceki Haber

Benim Kocamı Geri Verebilir misin

 Soma Kömürlerinde Üretim Durdu Sonraki Haber

Soma Kömürlerinde Üretim Durdu

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar