MANİSA’NIN SOSYO-EKONOMİK GÖSTERGELERİ MASAYA YATIRILDI

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
0

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Manisa Bölge Müdürü Dr. Mehmet Akyol, Vali Abdurrahman Savaş’ın da katıldığı toplantıda Manisa’nın sosyo-ekonomik göstergeleri hakkında bilgi verdi.

Toplantıya Vali Abdurrahman Savaş’ın yanı sıra, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, İl Jandarma Komutanı Alb. Bülent Mercan, İl Emniyet Müdürü Erhan Alkaya, Orman ve Su İşleri 4.Bölge Müdürü Rahmi Bayrak ile kamu kurum ve kuruluş müdürleri katıldı.

Akyol, toplantıda Manisa’nın nüfus,  demografik yapı, eğitim, kültür, sağlık, sosyal yardım, işsizlik, sanayi, dış ticaret, turizm, tarım, bütçe, ulaştırma, enerji, çevre konularında yapmış oldukları çalışmalar sonucunda  elde edilen istatistiki verilerini Manisa, Ege Bölgesi ve Türkiye geneli karşılaştırmalı olarak değerlendirdi.

Manisa’nın Türkiye’de 1 milyon 359 bin 463 nüfusu ile Ege Bölgesinde 2., Türkiye genelinde 14. Sırada olduğunu, 6 yaş üzeri nüfusun okuma yazma bilen oranında yüzde 96,9 oranı ile Ege Bölgesinde 7., Türkiye sıralamasında 22. İl olduğunu bildirdi.  Türkiye genelindeki 606 tiyatro salonundan 9’unun Manisa’da olduğunu belirten Akyol, Ege Bölgesinde 5.sırada olan Manisa’nın Türkiye sıralamasında en fazla tiyatroya sahip 12. İl olduğunu söyledi. Akyol, 30 Hastane ve 3 bin 889 yatak sayısı ile Ege Bölgesinde 2. Sırada olan Manisa’nın Türkiye genelinde hastane sayısında 8., hastane yatak sayısında ise 12. sırada olduğunu ifade etti. Manisa ili genelinde 2013 yılında toplam 60 bin 142 kişiye 98 milyon 75 bin 786 TL merkezi yardım yapıldığını kaydeden Akyol, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları kaynaklı olarak da 95 bin 508 kişiye 38 milyon 442 bin 214 TL yardımda bulunulduğunu bildirdi. Manisa’nın 2012 yıl verilerine göre  yüzde 55,8 oranı ile  Türkiye’de en yüksek işgücüne katılım oranına sahip 16. İl olduğunu ve  en yüksek istihdam oranı değerlendirmesinde yüzde 53,4 oranı ile Ege Bölgesi’nde 1., Türkiye’de ise 6. İl olduğunu söyledi. 2013 verilerine göre Manisa’nın, 854 bin 117 ton kurutmalık-çekirdeksiz üzüm üretimi ile Türkiye’de 1. Olduğunu ve Türkiye’deki toplam üretimin yüzde 89’unu karşıladığını belirten Akyol, sofralık-çekirdeksiz üzümde de 260 bin 544 ton üretim ile Türkiye’de 1. Olan Manisa’nın toplam üretimin yüzde 52’sini karşıladığını söyledi. 27 bin 681 ton tütün üretimi ile Türkiye 1.si olan Manisa’nın  32 bin 354 ton hıyar (turşuluk), 76 bin 415 ton sofralık zeytin üretimi ile Türkiye 2.si olduğunu ifade eden Akyol, bin kişiye düşen motorlu taşıt sayısında 357 araç ile Ege Bölgesinde Muğla’dan sonra 2., Türkiye genelinde ise 4. İl olduğunu söyledi.

Toplantı sonunda değerlendirme yapan Vali Savaş, Akyol’un verdiği bilgiler nedeniyle teşekkür ederek, TÜİK Manisa Bölge Müdürlüğü içerisinde 4 ilden oluşan TR 33 bölgesi verilerinin de bulunduğunu belirterek, “İstatistiki veri üretimi yönüyle, hassasiyet gerektiren bazı konularda da mutlak gerçekliği değil sadece ölçüm yöntemi itibarıyla mukayese imkanı verecek bir ölçüde güvenilir veri sağlıyor. İlimizin ekonomik düzeyini gösteren verilerimiz gerçek anlamda Türkiye’nin ekonomisine katkıdan ziyade, yıllar itibarıyla ne olduğunu görmemize daha çok yarar sağlıyor. Önümüzdeki dönemlerde gerek vergi tahsilatı ile gerekse ihracatta malın üretildiği yer bazında ikinci bir istatistiki veri toplama imkanı olursa birtakım şeyleri daha çok görme imkanı olacak” dedi.

Vali Savaş, kurumların geleceğe yönelik yapacağı çalışmalar ve özellikle geleceğe dönük hizmet planlamalarında mutlak surette bu tür verileri göz önünde bulundurma, kullanma ve durumun ne olduğuna ilişkin objektif veriler üzerine birtakım çalışmaları inşa etme gereğini vurgulamak istediklerini ifade ederek, “Bizim elimizde büyük bir veri havuzu var. Arzu ettiğimizde mukayeseli durumu birlikte çalışarak da üretme imkanına sahip olabiliriz. Kalkınma Ajans bölgesi çapında örgütlenme ile ikinci düzey dediğimiz düzeyde istatistiki veri üretmek mümkün. Mutlak surette daha verimli daha sağlıklı ve ihtiyacı daha bire bir karşılayan planlamalı. Biz kurumlar arasındaki bu çalışmaları, bilgi alışverişleriyle üretebiliriz. İstatistik Kurumumuz birtakım verileri kendisi üretirken bir kısmında da kurumlarımızın verilerini paylaşıyor. Daha sağlıklı, kullanılabilir istatistiki veriler haline getiriyor” şeklinde konuştu

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
 Vali Savaş’tan Başkan Ergün’e Tebrik ZiyaretiÖnceki Haber

Vali Savaş’tan Başkan Ergün’e Tebrik Z...

 GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ESİNTİLER SERGİSİ AÇILDI Sonraki Haber

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ESİNTİLER SERGİSİ AÇ...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar