Yerli kömür havlu atmak üzere

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yerli kömür havlu atmak üzere

Yerli kömür havlu atmak üzere

Yerli kömür üretimi yapan şirketler, üretim maliyetleri nedeniyle havlu atmak üzere. Enerji şirketlerinin yerli kömür alımını durdurmasını değerlendiren CHP Zonguldak Milletvekili Yavuzyılmaz, ‘Gerekli tedbirler alınmazsa işten çıkarmalar hatta işletmelerinin kapanması dahi söz konusu.’ dedi

Yayınlanma: 20 Mayıs 2024, 00:00Güncellenme: 20 Mayıs 2024, 00:03

Yerli kömür havlu atmak üzere... Yerli kömür üretim maliyeti...

Sabrican TıknazoğluSabrican Tıknazoğlu

A+ A-

Zonguldak’ta bulunan Çatalağzı Termik Enerji Santralleri (ÇATES) ve Eren Enerji şirketlerinin Zonguldak’ta taş kömürü üretimi yapan Rödevans (Yer altı kaynakları işletimi) saha sahiplerinden kömür alımını durdurarak ithal kömür alacaklarını duyurması ardından 2 bin 500-3 bin maden işçisi ücretsiz izne çıkarıldı. Yerli kömür üretimi yapan Rödevansçı şirketler enflasyon ortamında karşılaştıkları yüksek maliyetler nedeniyle ithal kömür fiyatlarıyla mücadele edemedi, kömür alımının durması ise binlerce madenciyi işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı.

Vatan Partisi Zonguldak İl Başkanı Av. Gökhan Yılmaz ise yaptığı basın açıklamasıyla üretimlerinde ithal kömüre yönelen ÇATES ve Eren Enerji şirketlerinin binlerce maden işçisinin ekmeği ile oynadıklarını belirtmişti. Yılmaz, “Hükümetin kömür ithalatına son vererek yerli kömür kullanımını desteklemesini, Rödevansçılarımıza verilen sözlerin tutularak sorunlarının giderilmesini, aksi halde üreticinin üretimden, çiftçinin tarımdan uzaklaşmasına yol açıldığı gibi, Zonguldakımızda da ithalatçılar servetlerine servet katarken, TTK ve Rödevansçılarımızın üretimden vazgeçerek, taş kömürü üretiminin bitme noktasına, Zonguldak ekonomisinin bel kemiği durumunda olan binlerce maden işçimizin ise işsiz kalmasına neden olabileceği” uyarısını yapmıştı.

 

 

Gökhan Yılmaz

Aydınlık’a konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz da yerli kömür üreticilerin üretim maliyetleri nedeniyle havlu atmak üzere olduğunu dile getirdi. Yavuzyılmaz, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’de derinleşen ekonomik kriz ve buna bağlı yüksek enflasyon ortamı yerli kömür üreticilerini baskı altına almaya devam ediyor. Ülkemizdeki ekonomik kriz nedeniyle ithal kömür ton fiyatlarının yerli kömür fiyatlarına göre düşük seyretmesi elektrik üreten şirketleri kömür ithalatına yönlendiriyor. Bugün, yerli kömür üretimi yapan şirketler katlanan üretim maliyetleri nedeniyle havlu atmak üzere. Bu şirketlerin maliyetleri her geçen gün artıyor ancak yerli kömür fiyatları aynı oranda artmıyor. Yerli kömür üreticileri emeklerinin karşılığını almak istiyor. Yarınını göremeyen işletmeci de madenci de büyük bir kaygının içinde. Çünkü gerekli tedbirler alınmazsa işten çıkarmalar hatta işletmelerinin kapanması dahi söz konusu olabilir. Bugün başta Zonguldak, Soma gibi kömür kentleri bu kaygıyı derinden hissediyor. Çünkü kent ekonomilerinin içinde madencilik faaliyetlerinin önemli bir yeri var. Yerli kömür üreten işletmelerinin kapanması, madencinin işsiz kalması, maaşını alamaması demek, kömür kentlerinin yoksullaşması demek.

Yerli kömür havlu atmak üzere - Resim : 2

Deniz Yavuzyılmaz

“Türkiye’de elektrik üretiminin büyük çoğunluğu kömürle çalışan termik santrallerden karşılanırken kullanılan kömürlerin içinde yerli kömürün payı son derece düşük seviyelerde kalıyor. Şu an elektrik üretiminde kullanılan birincil enerji kaynağı ithal kömür durumunda. 2023 yılında Türkiye'nin sadece Rusya'dan yaptığı toplam kömür ithalatı bir önceki yıla göre yüzde 25 artarak 22,8 milyon tona yükseldi. Türkiye, kömür ithalatında tarihi rekorlar kırarken, sadece Zonguldak Havzası'nda 1,5 milyar ton taşkömürü rezervi çıkartılmayı bekliyor. Ülkemizde böylesine bir potansiyel varken, enerjide dışa bağımlı bir politika sürdürülmesi hükümetin yerlilik ve millilik söylemleriyle çelişmekle kalmıyor, stratejik bir tehlikeye de dönüşüyor. Bir an önce AK Parti hükümetinin ithal kömür kullanımını teşvik eden düzenlemeleri iptal etmesi, yerli kömür üretiminin

desteklenmesi gerekiyor.”

Kaynak Aydınlık Gazetesi


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
FETÖ/PDY) Suçundan, Hakkında 15 yıl Kesinleşmiş Hapis Cezası Olan E.A. TutuklandıÖnceki Haber

FETÖ/PDY) Suçundan, Hakkında 15 yıl Ke...

Kömürün geleceği tartışıldı!Sonraki Haber

Kömürün geleceği tartışıldı!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar