MADEN İŞ SENDİKASI

Alındı Bitti Denilen Tazminatlar Halen Almayanlar Var

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
haber altı 2 komulabilir
haber İçi

13 Mayıs 2014’de yaşadığımız Soma maden faciasında 301 Maden  işçisi şehit olmuş, yüzlerce işçide  zehirli gazdan etkilenerek yaralanmıştı.

 Faciadan sonra şehit aileleri tarafından açılan tazminat davalarında bilirkişi raporları hazırlanmış, hazırlanan raporlarda Türkiye Kömür İşletmelerinin facianın meydana gelmesindeki kusuru ve sorumluluğu tespit edilmişti. Söz konusu raporlar, Yargıtay denetiminden geçmiş, TKİ’nin sorumluluğu kesinleşmişti.

         Yargı süreci tamamlanan dosyalarda şehit ailelerine tazminatları ödendi. Soma ve Türkiye kamuoyunda, maden şehitlerinin ailelerinin tamamının tazminatlarını aldıkları yönünde bir kanaat oluştu.

 Yetkili makamlar tarafından tazminatların tamamının ödendiğine dair açıklamalar yapıldı. Tüm bu açıklamalara karşın CHP  partisine  ulaşan bilgi ve şikayetler neticesinde araştırmalarda aradan geçen yaklaşık 8 seneye karşın hala tazminatını alamayan ve bu nedenle mağduriyet yaşayan ailelerin olduğu bilgisine ulaştı.

 

          CHP Partisine  iletilen bilgiler doğrultusunda ilk etapta Kınık, Bergama, Savaştepe ve Soma’da tazminatını hiç alamamış 10 kadar aile tespit ettik. Denildi. Ve  Şöyle açıklandı

CHP  Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ile birlikte Kınık-Elmadere’de ikamet eden Kilinç ailesini ziyaret ettik. Tahir Kilinç ve Seniha Kilinç çifti Soma maden faciasında oğlunu ve iki damadını kaybetmiş. Tahir Kilinç, yetim kalan 7 torununa hem dedelik hem de babalık yapmaya çalışıyor.

 Yaşadığı zor günler neticesinde sağlığını da kaybeden Tahir Kilinç, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi görüyor. İstinaf ve Yargıtay  aşamalarının uzun sürmesi nedeniyle tazminatını alamayan Tahir amcanın tek dileği tazminat alacağının ödendiğini görebilmek.

 

         Kınık dönüşü Soma’da ziyaret ettiğimiz Havva Şen, Soma maden faciasında eşini kaybetmiş. Kızıyla birlikte hayatını devam ettirmeye çalışan Havva Şen, uzun süren yargılama süreci nedeniyle tazminatını alamamış. Tazminat miktarının hesaplandığını ancak TKİ’nin itiraz etmesi nedeniyle dosyasının istinaf incelemesinde olduğunu anlatan Havva Şen, alacağı tazminatı kızının eğitimi için harcayacağını söylüyor.

         Şehit madenci ailelerimizin büyük kısmı tazminat haklarını aldı. Ancak ne yazık ki hala hakkını alamayan ailelerimiz var. Soma maden faciasından doğan tazminat alacakları ile istinaf ve Yargıtay kararları artık içtihat haline gelmiş durumda. TKİ’nin kusuru ve sorumluluğu kesinleşti. Buna rağmen TKİ tarafından kararlara itiraz edilmesi hem aileleri hem de TKİ’yi mağdur ediyor. TKİ, itiraz ettiği her bir dosya için yüksek miktarda istinaf ve temyiz harcı öderken ayrıca tehiri icra için alınan teminat mektuplarından dolayı bankalara komisyon ödemek zorunda kalıyor. Yargılama süreci uzadıkça işleyen yasal faizde TKİ’nin üzerine yük olarak biniyor.

 

         TKİ artık içtihat haline gelmiş kararlara itiraz etmekten feragat etmeli ve hem kendisinin hem de tazminatını alamamış ailelerin mağduriyetine son vermelidir. CHP Manisa Millet Vekili konuyla ilgili açıklama   yaptı. Konuyu T.B.M.M. taşıyacaklarını sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz.  Dedi

.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 1
    ÜZGÜN
  • 1
    KIZGIN
Soma'daki Kazada 5 Kişi YaralandıÖnceki Haber

Soma'daki Kazada 5 Kişi Yaralandı

Ege Bölgesi Şubesi'nin Delege Seçimleri GerçekleştirildiSonraki Haber

Ege Bölgesi Şubesi'nin Delege Seçimleri...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar