Avdan mahallesinin kanalizasyonu tarlalara akıyor.

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar

Avdan mahalle muhtarı Halil Eroğlu bizleri kimse dinlemiyor. Avdanın kanalizasyonu tarlalara akıyor dedi.

 

Kanalizasyon Yok  Bakırçaya Akıyor”.

 

“Manisa'nın Soma ilçesine bağlı Avdan  mahallesinin nüfusu   2600

  Avdan mahalle  muhtarı Eroğlu  daha önce belediyelik olan şimdi ise mahalle muhtarlığı olan Avdan da kanalizasyon olmadığını bağlı olan kanalizasyon sisteminin Bakırçaya 2 kanaldan attığını söyledi”.

 

Yetkililer Söyledik Vatandaş Mağdur

 

“Kanalın bir tanesi tıkalı olduğu için defalarca MASKÏ söylenmesine karşı Bu hat işinin olmadığını ve kanalizasyon suyunun tamamen tarlalar aktığını çiftçilerin mağdur olduğunu belirtti.

Şu anda kanalizasyonun aktığı buğdaylar kaldı. Kararmaya başladı. Ve şu anda buğdayların biçimde olmadığını belirten muhtar, tarlanın içi kanalizasyon suyu dolduğu için biçercilerin de girmediğini belirtti.

 

Kanalilazyon 3 Aydır Patlak

 

Mahalle muhtarı Halil Eroğlu bu kanalizasyonun 3 aydır patlak olduğunu yetkilileri aradığını 185'i aradığını, MASKÏ müdürlerini arıyoruz. Geliyor bakıyorlar tamam yapılacak, sisteme alınacak fakat sisteme alınan bir şey yok. Yapılan bir şey yok. İnsanlar mağdur. Buradaki vatandaşlar tarlası var

.Tarlalarına kokudan giremiyorlar. Çiftçiler buğdaylarını ektiler biçemiyorlar. Buğdayların altı artık şilam ve yağım oldu. Zamanında belediye olup sonra mahalle  olan Avdan Manisa büyükşehirden hiçbir hizmet alamamaktadır. Dedi.

Avdan  da arıtma tesisi olmadığını Lağımın   Bakır çaya aktığını çiftçinin tarlasının arasından aktığını belirten mahalle muhtarı biz buradan yeni hat  çekilmesini talep ettik. Fakat sonuç elde edemedik”.

 

Salih Tetik Domates üreticisi.

“ Gördüğünüz gibi biz bu kanalizasyonun içerisinden her gün tarlamıza gidip gelmeye çalışıyoruz. Tarlanın alt tarafına arabayla artık gitmek imkansız. Traktörle gidiyoruz. Ama traktörleri eve koyamıyoruz. Lağım kokusundan. Domatesle işçiler çapa yapıyorlar fakat kokudan çalışamıyorlar. Bizim domates, çapacı çalışanlar zorlanıyorlar. Sabahleyin erken saatte dere kenarının çapasını  yaptırıyoruz. Değilse kokudan çapa yapmak mümkün değil. Bu işin bir an önce çözülmesi gerekir dedi”.

 

Buraya Hangi Belediye Bakıyor

 

Avdan mahalle azası Ahmet Karaatlı   Yolları yaptırıyoruz fakat mıcır da dökülse bir ay demeden kanalizasyon aktığı için bozuluyor.

Bu Mucur evden getirmiyoruz ki bunu da belediye getiriyor. Konuyu Soma Belediyesi’ne taşıyoruz. Manisa bakıyor deniliyor. Manisa belediyesine gidiyoruz, Soma belediyesi bakıyor deniliyor. Buna kimin baktığını bulmak lazım dedi”.

 

Mahalle muhtarı ise” söylüyoruz kepçemiz yok, Manisa büyükşehir belediyesinin büyük kepçesi olmaz mı.

Bu Avdanın  kanalizasyonunun buradan geçtiğini, diğer bir kısmını da öbür taraftan geçtiğini ve ikisini de Bakırçaya döküldüğünü belirtti”.

 

“Çiftçi Mağdur”.

 

Domates ekicisi Hasan Tetik ben Avdan'da yaşayan biri olarak, günde 5 kez buradan geçmekteyim. Burası bir yıldan beri böyle. Bu kanalizasyon suyu hendekten dalarak bizim domatese  de karışıyor.

Çiftçilerin hepsinin mağdur olduğu belirtildi. Burada kime sorsan herkesin mağdur olduğu söylendi. Buradaki buğdayların bu sene biçilemeyeceğini ve biçercinin giremeyeceği belirtildi. Bu konuda kesin çözüm istenildi”.

 

Bu akan kanalizasyon suyunun tarlalara giden yoldan tüm tarım alanına dağıldığını belirttiler. Ve şöyle söylediler. Bu pisliğin içinden insan gider mi. Biz buradan günde en az 5 kere geçiyoruz. Dedi.

 

Proje 10 Yıldır Bekliyor

 

Buğday üreticisi Hüseyin Tetik ise durum ortadadır.

 “Ne yapacağımızı bilmiyorum dedi. Yapılan konuşmalarda bu buğdayın tarlada kalacağını, bu buğday biçilsede   bunu insanların tüketeceğini belirttiler.

 Mahalle muhtarı Halil Eroğlu Manisa büyükşehir'de bizim onaylanan altyapı projemiz vardı.. Bu proje 10 yıldır bekleniyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuyu Manisa büyükşehir belediye başkanı Cengiz Ergün’ den talep ettik. Projenin hazır olduğunu iller bankası'nda beklediğini şu anda ödenek olmadığından dolayı sizin burası biraz daha bekleyecek diye söylediler.

 

Bekleyecek ama burası 1994 senesinde Belediyeydi. Büyükşehir yasası ile mahalle oldu. Buradaki insanlar çiftçiler mağdur. Bu çiftçi üretimi yapamazsa, insanların hali perişan olur.

 Daha  Avdan mahallesinin arıtmanın plan projede olmadığını kimsenin bu konudan bahsetmediğini söyledi. Biz daha altyapımızı bitiremedik.

 

 Diğer taraftan domates üreticisi Salih Tetik “Bakırçay'da  burası gibi lağım akıyor  dedi. Bakır çay’da hiçbir canlı kalmadı. Kömür suyundan kanalizasyon suyundan.

 

 İnsanlar üç beş kuruş tarım arazisi kiralıyor. Para kazanamıyor. Geçtiğimiz sene de böyle oldu.Ekilen ekinin  yarısını alamadık. Burada tarla kiraları da yüksek. İnsanlar vergilerini veriyorlarsa hizmetinde yapılması gerekir.

 

Lahım Artezyene Karışıyor İddiası

 

“Lağımın nereye aktığını gösteren mahalle muhtarı Halil Eroğlu yıl 2023 Manisa büyükşehir belediyesi duysun bunu.

Üreticiler ise bu kanalizasyonun bulunduğu dökülen yerin yanında buğday mısır domateslerin ekili olduğunu söyledi.

Bizim 100 metreye yakın ileride sondajlarımız var. Biz buralardan sulama yapıyoruz. İster istemez yeraltı suları bunlardan etkileniyor. Sondaj sularına karışıyor diye bizler tarlamızdan su içemiyoruz.

 

 Bu sorunun sadece burada olduğunu en yakın ilçelerde Kınık'ta Bergama'da bu sorunların olmadığını belirtti. Bu sorunların bir an önce çözülmesini istediler”.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
KONYA ŞEKER İHRACAT SIRALAMASINDA ZİRVEDEÖnceki Haber

KONYA ŞEKER İHRACAT SIRALAMASINDA ZİRVED...

Soma'da CinayetSonraki Haber

Soma'da Cinayet

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar