Biz Bu Parayla Geçinemiyoruz

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
haber altı 2 komulabilir

Emekliler geçinebilmek için saat kavramı olmadan ikinci bir iş olarak çalışmak zorunda kalıyorlar.

Aldıkları maaşın 7500 lira olduğunu söyleyen emekliler yapılan zamlardan memnun olmadıklarını çok zor şartlarda geçindiklerini belirttiler.

Emekliler sırasıyla şunları söylediler.

“Çay ocağında çalışan bir emekli, şu anda ben çalışıyorum. Emekli olduğum halde, sabah geliyorum akşama kadar. Emekliye zam veriyorlar. Hakları eşit değil. Birisine %49 veriyor bir diğerine %37 veriyor. O da alıyor domatesi 20 liraya. Ben de alıyorum 20 liraya. Aradaki farkı ölçüp biçmek  gerekir. İnsanlar haklarını eşit şekilde göz önüne almalarını bekliyorum”.

 

Markete giren bir emekli ise ilginç bir serdedişte bulundu.

 

Verilen emekli zamları ile ilgili ne söyleyebilirsin sorusuna şöyle bir cevap verdi.

“Ben bir şey söylemek istemiyorum neden diye sorduğunuzda sabah biraz bir moralim var onu da bozmak istemiyorum”.

 

Diğer bir emekli ise” çiftçi BAĞ-KUR’dan emekli olduğunu şu anda geçinmenin zor olduğunu, Ben köyde oturuyorum. Şehirde oturan için çok zor. 7500 lira maaş alıyorum en azından 13- 15 bin lira olmalı. Bugünkü ekonomik şartlara göre. Bir de ayırım yapıyorlar. Bir kısmı düşük alıyor bir kısmı yüksek alıyor”.

 

Diğer bir emekli ise “şartların ağır olduğunu 7500 lira maaş aldığını maaşı beğenmediğini, ayakta zor duruyoruz “.

 

Diğer bir emekli ise “madenden emekli olduğunu hiç yetmediğini maaşın, 7500 lira maaş aldığını verilen zamlar hakkında hayırsız. En azından 12.000 13.000 lira olmalı.

 

Bu arada Çay ocağının önünde oturan diğer bir emekli vatandaş “7500 lira maaş aldığını paranın yetmediği için ormana çalışmaya gittiğini, yanan yerlere ağaç diktiğini söyledi.

 

Verilen zamlar hakkında ne söyleyebilirsiniz denildiğinde?, bu zam az. Hiç yoktan 17 bin lira olması lazım.

Pazara çıktığınızda bir portakal olmuş 30 lira, bir elma olmuş 40 lira. Peynir olmuş 200 lira. lor olmuş 90 lira. Nasıl yiyeceğiz biz bunu.

 

 Unun çuvalını  alıyorduk 450 liraya olmuş 650 lira. Şekerin çuvalını alıyorduk 400 liraya şekerin çuvalı oldu 1500 lira

.

 Makarnanın çuvalını alıyorduk 75 liraya şimdi oldu 200 lira. Nasıl geçim yapacağız. Pirinci alıyorduk 90 liraya pirinç yükseldi gitti. Bu para ile idare olmaz. Yapılan   zam yüksek olursa bu millet geçimini yapar.

 

 Zam yüksek olmazsa bu milletin yarısı aç. Ney yiyip içeceğiz çocukları nasıl okutacağız. Nasıl geçim yapacağız. Ben bu zammı kabul etmiyorum.

 Bir işçinin de aylığı en az 18- 19 bin lira olması lazım. Ya ev kira ise 4000 lira kira verirse, 3000 lira market. Bu vatandaş nasıl bir geçim  yapacak. Dün baktım bir bütün tavuk 200 lira 250 lira. Bunu nasıl alıp da yiyeceğiz.

 

Biz köyde malcılık (Hayvancılık ) yapamıyoruz. Bu malcılığı ya yaptıracak ya yaptırmayacak. Yemin çuvalı olmuş 600 lira. Ben nasıl hayvan bakacağım.

 

Ben dün 33 tane yumurta aldım 180 lira verdim. Pazara gittim cebime 1000 lira koydum dönüşte baktım 70 lira kalmış. Parayı düşürdüm zannettim. Yoğurdu patates derken parayı düşürdüm zannettim. Böyle bir geçim olmaz”.

 

Çay ocağımda diğer oturan bir kişi ise emekli olduğunu,” 9.800 lira maaş aldığını Bu parayla geçirmenin imkanı yok.

 

Neden sorusuna ise?, her şey  pahalı. Çünkü maaşımız az. Maaşımızın en az 20 bin  lira olması lazım. Yaşam koşullarımız köylük yerlerde belli. Bizde o da yok. Hayvancılık  Neden yok sorusuna? Mazot 40 lira. Bir çuval un 700 lira. Yağın kilosu 300 lira. Bu şekli ile geçim olmaz. Pazara çıkacağım şu anda çıkmadım ama pazar fiyatları her şey pahalı. Mesela portakallı 25-30 lira. Diğerleri de aynı fiyata gidiyor. 10 tane kestane 100 lira. Kestanenin 10 lira tanesi. Bunu alıp da yiyemeyeceğiz. Maaşımız yetersiz dedi”..

 

Sosyal güvenlik kurumundan emekli olan bir kişi ise şu ana kadar 7500 lira maaş aldım.   Bu parayı beğenip beğenmesen ne yapacaksın.

 

Çarşıdan inen diğer bir kişi ise” emekli olduğunu 7500 lira maaş aldığını ben tek başımayım. Az yiyerek idare ediyorum”.

 

Taksi durağında bekleyen diğer bir kişi ise emekli olduğunu “zamların hiçbir şeye yaramadığını, neden sorusuna ? hayat  enflasyon. Simit olmuş 10 lira ben alıyorum 7.500 lira. Benim kızım tostu okulda 50 liraya yiyor, meclis lokantasında pirzolayı 35 liraya 40 lira yiyorlar. Adalet bunun neresinde.

 

Pazarda ben domatesi 15 liraya alıyorum. Adam 40 bin lira maaş alıyor. O da 20 liraya domates alıyor. 4000 lira benim kiram. Çocuğum okuyor. Nerede  bu adalet. Ne diyor peygamber efendimiz her şeyle gel af ederim kul hakkına gelme affetmem. Bakalım kul hakkını nasıl ödeyecekler öbür tarafta.

 

Emekli arasında fark olduğunu her iki emeklide 5 liraya ekmeği aldığını Ben domatesi 20 liraya alıyorum. Memur da aynı parayı alıyor. Hepsi aynı parayı alıyor. Nerede bunun  adaleti. Yüksek maaş alana az, Az maaş  alanlarda yüksek vermeleri lazım. Dengelemeleri  lazım aylıkları”.

 

Pazar yerinde bir emekli ise bizler emekli “maaşına geçinemiyoruz. 7500 lira maaş alıyordum 9000 lira oldu. Pazar  fiyatları çok pahalı. Her  şey pahalı. Bir köy ekmeği 40 lira”.

 

Pazar yerinde oturan bir kişi ise emekli olduğunu “10.000 lira emekli maaşı aldığını, memnun musun sorusuna? Cebimize giren 10.000 lira ister memnun ol ister olma. Emekliye göre pazar fiyatları pahalı. Ne yapılması lazım sorusuna? Düşürmemiz lazım fiyatları fakat elimizden bir şey gelmediği için düşüremiyoruz”.

 

Pazara girmekte olan bir vatandaş ise emekli olduğunu, ne kadar maaş alıyorsun sorusuna” 9000 lira kadar olduğunu, bu paranın yetmediğini bu duruma göre maaşını en az 30 bin lira olması gerektiğini, anca diyorum ama, bugün parayı alıyorsun yarın zam var. Böyle olunca bir anlamı yok”.

 

Diğer bir emekli ise “7.500 lira maaş aldığını, bir ay önden gittiklerini, en azından 14 bin lira emekli maaşı almasının gerektiğini, yeni alınacak zamla 10.300 lira maaşının olacağını pazar fiyatları yakıyor .Şu gördüğümüz elindeki torba 4000  lira. Torbada  elbise pantolon gömlek var. Üretici 25 liraya 30 liraya ıspanak satarken pazarda 40 lira. Marketlerin fiyatı ise saatten saatte değişiyor”.

 

Yolun kenarında konuşan kişiler ise emekli olduğunu” 8.000 lira emekli maaşı aldığını, memnun musun sorusuna hayır. Bu şartlarda yetmiyor”.

 

Diğer bir emekli ise  8.700 lira maaş aldığını daha zam gelmeden bizim emekli zamları uçtu gitti. Her şeye zam geldi. Bence zam vermesin daha iyi.

Maaşlarımız bu şekliyle kalsın. Emeklinin maaşları asgari ücretin üstüne çıksın. Zam olmasın zamlı yapacaksa hiç olmasın. Pazarda her şey uçmuş korkuyoruz ki bir kere domates 1 kilo portakal mandalina fiyatını soralım.

Marketlerde ise kasada başka türlü rafta başka türlü. Hükümetten istediğim her şeye zam gelmesin Bizim de maaşımız yerinde dursun”.

 

Diğer emekli ise 4 sene oldu emekli olalı. Bir asgari ücret daha fazla alıyordum. Şimdi ise ben asgari ücretin yarısındayım. Memnun musun sorusuna? Ben bu parayı onlara vereyim onlar memnun olsunlar. Kira olmuş 4000 - 5000 lira. Bana kalıyor 3000 lira. Ben nasıl geçineceğim. Elektrik  parası su parası. Dedi.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başkan Türkmen Çalışan Gazeteciler Gününü KutladıÖnceki Haber

Başkan Türkmen Çalışan Gazeteciler Günün...

3.478 Kontrol Edildi 159 Araç Cezai İşlem GördüSonraki Haber

3.478 Kontrol Edildi 159 Araç Cezai İş...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar