Biz çalışıyoruz onlar kazanıyor. Biz üretiyoruz onlar yaşıyor,

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar

Türkiye Maden İşçleri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul  Neler Söyledi.

 26 Bine Yakın  üyenin bulunduğu  sendikada 213 delegenin katıldığı solonda Maden İşçeri Sendikası Genel Başkanı Akçul Ankara Anadolu Otelde delegelerine şunları söyledi.

İnsanların bir birine yabancılaştığı,mezar üstüne mezarların konduğu, definlerimizi bile kendimizin yapamadığı,  böylesine bunalımlı günlerde dahi, siz madenci kardeşlerim çalışmaya ve alın teri dökmeye devam ettiniz.

Zaten dünyanın en zor işini yapan siz alın teri aslanları!Bir de virüse yakalanma riskini göze aldınız ve üretmeye devam ettiniz.Bir çok işletme iş durdurdu ama siz durmadınız. Koronavirüs salgını ve savaşla yükselen gıda ve enerji fiyatlarıyla yoksulluk korkutucu boyutlara ulaştı. Ülkemize gelen yabancıların da etkisiyle, konut ve emlak sıkıntısı baş gösterdi. Ev sahibi olmak hayaldi, şimdi kiracı olmak bile neredeyse imkansız hale geldi. En kolay ulaşabildiğimiz un, yağ, şeker gibi temel gıda ürünleri  stokçuların eline düştü. Enflasyon aldı başını gitti. Fakirin sepeti ile TÜİK’in sepeti çakıştı. TÜİK, sepetindeki ürünleri açıklamayı bıraktı ama biz fakirin sepetini açıklayalım. Fakirin sepetinde yokluk, yoksulluk ve açlık kaldı.Zeytin sadece geçen ay bile yüzde 31 zamlandı. 35 liralık peynir 150 liraya , tereyağı 190 liraya çıktı.Bir simit alırken dahi zorlanır olduk.

Değeri yüksek  madenler ve gıda fiyatları artarken, enerji fiyatları da rekor seviyelere ulaştı. Elektrik doğal gaz faturasını ödeyemeyen yüzlerce iş yeri kapandı, Vatandaş sağa sola borçlandı,    borçlanamayan da soğukta kaldı. Süreç her kesimi etkiledi fakat olumsuz etkisini yine  işçi kesimi ve dar gelirli vatandaş hissetti. Fakir iyice fakirleşti, zengin daha da zenginleşti.  Kapitalist sistem gün geçtikçe vahşileşti .

BU SÖMÜRÜ BÖYLE GİTMEZ

Fakir iyice fakirleşti, zengin daha da zenginleşti.  Kapitalist sistem gün geçtikçe vahşileşti . Bir tarafta  açlık,  yoksulluk ve yoklukla tehdit eden zengin bir zümre, bir tarafta bu zümrenin zenginliğini üreten pasifleştirilmiş işçi sınıfı.

Biz çalışıyoruz onlar kazanıyor. Biz üretiyoruz onlar yaşıyor,

Aldığımız ücretler belli. Enflasyonun bu kadar  yüksek olduğu şu  dönemde, yılın başında  elimize geçen net rakamı, yıl sonunda alamıyor oluşumuz,  emeği ile geçinen herkesi   perişan etti Pazarda markette her gün fiyatlar artıyor ama  işçilerin artması gereken ücretleri, vergi dilimleri nedeniyle yıl içerisinde düşüyor. Ocak ayında kazandığımız ücreti Nisan ayında alamaz duruma geldik. 2000 senesinde asgari ücretin yaklaşık 23 katı ile ikinci vergi dilimine girilirken  bu rakam 2010 yılında 12 katına, günümüze bakarsak 4 katına düşmüş.Bu düzen sömürü böyle gitmez  herkezi perişan etti. Pazarda markette her gün fiyatlar artıyor ama  işçilerin artması gereken ücretleri, vergi dilimleri nedeniyle yıl içerisinde düşüyor. Ocak ayında kazandığımız ücreti Nisan ayında alamaz duruma geldik. 2000 senesinde asgari ücretin yaklaşık 23 katı ile ikinci vergi dilimine girilirken  bu rakam 2010 yılında 12 katına, günümüze bakarsak 4 katına düşmüş. Yani 2000 yılındaki ilk vergi dilimi baz olarak kabul edilip, yeniden değerleme oranına göre artırılsaydı 2022’de ilk vergi dilimi 81 bin 689 TL olarak uygulanacaktı. Ücretlere yapılan zamlar, kitabına uydurularak  elimizden geri alınıyor. Verdiğinden fazlası geri alınan bir maliye politikası olamaz ve olmamalıdır. Adil olmayan bu sistemin bir an önce düzeltilmesi kaçınılmaz olmuştur. Emeğiyle geçinenlerin vergi yükü altında ezilmesine, artık son verilmelidir. Hedef bellidir. Maden İşçisi hak ettiği yere mutlaka gelmelidir.

Bu sözler burada andımız olsun. Yolunuz yolumuzdur!

Başarıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz.

Yaşasın örgütlü mücadelemiz.

Yaşasın Maden işçisi. Madencinin sigortası;  alnının teri, bileğinin gücü ve kazandığı helal lokmadır.Bu düzen bu sömürü böyle gitme arkadaşlar. Pazarda markette her gün fiyatlar artıyor ama  işçilerin artması gereken ücretleri, vergi dilimleri nedeniyle yıl içerisinde düşüyor. Ocak ayında kazandığımız ücreti Nisan ayında alamaz duruma geldik. 2000 senesinde asgari ücretin yaklaşık 23 katı ile ikinci vergi dilimine girilirken  bu rakam 2010 yılında 12 katına, günümüze bakarsak 4 katına düşmüş. Durumda. Yani 2000 yılındaki ilk vergi dilimi baz olarak kabul edilip, yeniden değerleme oranına göre artırılsaydı 2022’de ilk vergi dilimi 81 bin 689 TL olarak uygulanacaktı. Ücretlere yapılan zamlar, kitabına uydurularak  elimizden geri alınıyor. Verdiğinden fazlası geri alınan bir maliye politikası olamaz ve olmamalıdır. Adil olmayan bu sistemin bir an önce düzeltilmesi kaçınılmaz olmuştur. Emeğiyle geçinenlerin vergi yükü altında ezilmesine, artık son verilmelidir. Hedef bellidir. Maden İşçisi hak ettiği yere mutlaka gelmelidir. Bu sözler burada andımız olsun. Yolunuz yolumuzdur!

Başarıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz.

Yaşasın örgütlü mücadelemiz.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Okulumu Geri İstiyoruzÖnceki Haber

Okulumu Geri İstiyoruz

Maden İş Sendikasında İki Başkan DeğiştiSonraki Haber

Maden İş Sendikasında İki Başkan Değişti

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar