Bu 11.Madde Çıkarsa İşçi Kıdem Tazminatı Alamaz

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bu 11.Madde Çıkarsa İşçi Kıdem Tazminatı Alamaz
11. madde uyarısı" geldi. "Torba kanunla bu madde çıkarılırsa işçi kıdem tazminatı alamaz" diyen Koç "İşverenin asıl isteğinin de bu olduğunu" söyledi. Koç, kıdem fonunun bir IMF talebi olduğunu da belirtti. Hükümet kanadından ise "Tüm paydaşların mutlu olacağı bir formül üretilecek" açıklaması geldi.m

Yeni ekonomi paketinin en çok tartışılan başlığı kıdem tazminatı konusu oldu. İşçi sendikalarının "kırmızı çizgisini" Vatan Partisi İşçi Sendika Bürosu Başkanı Yıldırım Koç değerlendirdi.
"İş veren aşağı yukarı 30 günlük ücreti tutarında ona denk gelecek bir pirimi bu fona yatırır bu fon bir havuzdur işveren parayı yatırsa da yatırmasa da işçi belirli koşullarda işten çıkarılırken bu havuzdan devlet garantisi altında bir tazminat alabilir böyle bir düzenleme tartışılabilir bir düzenlemedir evet denir demiyor."

Koç, işçinin haklarının savunulması gerektiğini vurgularken, işverenin esas amacının "kıdem tazminatı fonu" olmadığını ifade etti.
"Bir torba kanun bir yerinde 4851 sayılı kanun 11. maddesi yürürlükten kaldırılmış diye bir hüküm geçerse İşverenler istedikleri yerlerde istedikleri sürelerde fabrikalarda sürekli nitelikteki işlerde de belirli süreli iş sözleşmesi ile işçi çalıştırabilecekler işverenlerin esas isteği bu kıdem tazminatı fonu değil."

Kıdem fonunun yanı sıra işçiyi bir tehlike daha bekliyor. O da belirli süreli iş sözleşmesi. Eğer bu sözleşmenin çerçevesi genişletilirse işçiler kıdem tazminatı hakkından yararlanamayacak.
"Yarın bir gün bir talimat kanununun meclis görüşmeleri sırasında bir yerine eklenecek 11. madde yürürlükten kaldırılmış ibaresi geçerse o taktirde o güne kadar belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışan ve kıdem tazminatı hakkı olan işçilere o güne kadar ki hesapları kapatılacak ve ondan sonraki süreler için işçiler belirli süreli iş sözleşmeleri ile birer yıllık ikişer yıllık altı aylık çalıştıracaklar kıdem tazminatları tümüyle kalkacak."

Vatan Partisi İşçi Sendika Bürosu Başkanı Koç, kıdem tazminatı fonunun IMF talebi olduğunu da vurguladı.
"IMF'nin 30 Nisan 2018 tarihli Türkiye raporunda kıdem tazminatı konusunda bir reform talebi var belki onlara bir mesaj veriyor."

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, kıdem konusuna Amerika seyahatinde de değindi. Albayrak, kıdem tazminatının çok sorunlu bir alan olduğunu söyledi. "Tüm paydaşların mutlu olacağı bir formül"ün üretileceğini öne sürdü.adde

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
YERLİ KÖMÜR CARİ AÇIĞI KAPATACAKÖnceki Haber

YERLİ KÖMÜR CARİ AÇIĞI KAPATACAK

Maden işçisi hayatını kaybettiSonraki Haber

Maden işçisi hayatını kaybetti

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar