ÇİFTÇİ NE YAPACAĞINI BİLMİYOR

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar

Aydın'ın Nazilli ilçesinde pamuk üreticisi sıkıntılı bir dönemi anlattı.

 

Geçtiğimiz dönemde Nazilli Ziraat Odası  meclis başkanı Mesut Yörükoğlu

“Şu anda aktif tarımla uğraşan bir kişiyim.

. Nazilli'de 3 çeşit ürünle iştigal ediyorum. Bu dönem buğdayım vardı. Mısır vardı şimdi de pamuğum var.

 

 Bilindiği üzere buğday da çok bir zor dönem geçirdik. Geçen seneyi bulmayan taban fiyatta bir alım yapıldı. Bu alım yapılan fiyat bizleri doyurmadı. Sırasıyla Mısır geldi. Geçtiğimiz sene 5.300 liraya sattığımız mısır devlet 6000 lira bir taban uygulamasıyla, alım yaptı.

 

 Bugün Toprak  Mahsulleri Ofisi TMO  Aydın'da, Nazilli'den bu mısırı toplayıp, hasat edip Aydın'a götürdüğünüzde, bunun nakliyesi var masrafı var.

Yine de Allah razı olsun diyelim tüccar'dan, bizleri mağdur etmedi. Ofise göre bizlerden 5300 lira ile 5.500 lira arasında mısır aldı.

 

Bu bölgenin şimdi son oyununa geldik.

 

Bugün her şeyimiz olan pamuktayız. Pamuk hasatına 10- 15 gün  süre kaldı. İlaçlar atıldı.

 

Pamukta durum çok vahim.

 

Pandeminin son üretim yılında 2020

2021 yılında 25 lira ile bizler sezon kapattık. 2021-2022 yılına girerken çiftçi çok umutluydu çok hevesliydi. Çok para kazanacağız dedik ekime başladık. 24 lira ile kapattığımız sezonu 15 lira ile açtık. Bir ara 18-19-20 liraya kadar çıktı. Sonra tekrar geriye geldi. 2022- 2023 sonunda da şu anda görünen rakam 18 19 lira civarında gözüküyor borsanın karşılığı.

 

BU FİYATLARA ÇİFTÇİ BATAR

 

Bu ne demek bizim batışımız demek.

Bizler mazot 5 lirayken gübrenin torbası 70- 80 lirayken 24 liraya sattığımız pamuğu bugün mazot 40 lira iken gübrenin torbası en azı minimumu 500 lira olan 1.200 liraya kadar giden çeşit çeşit seyirdeyiz.

 

 Bununla ilgili bir çizelge hazırladım. Bunun içinde icar parası yok elektrikli gibi sulama parası yok. Sermaye benim kendi sermayem. Kullandığım Ziraat bankası'ndan işletme kredim var. Tohum ve ilaç toplamda bir dekarın maliyeti 1100 lira. Ekim yani pamuğun ekilmesi mibzerle yaptırıyoruz. Dekarını 100 liraya yaptırıyoruz. Alt gübre 20 kilogram kullandım. 200 lira üst gübre 50 kilo 400 lira, toplama maliyeti makine ile hasadın 1.200 lira. Mazotun dekar'da harcama maliyeti 900 lira, sulama 100 lira işçilikle 1000 TL olmak üzere, 5.000 lira yapıyor.

 

 Bugün bu koşullarda siz 5000 liralık rakamda 500 kilogram ürün alırsanız bunun bir kilogram pamuğun maliyeti 10 lira yapmıyor. 10 lira masraf 15 liraya satın. 5 liralık rakam beni nereye götürür. Biz seneye nereye gideceğimizi bilemiyoruz.

 

ÇİFTÇİ NE YAPACAĞINI BİLMİYOR

 

Rüzgarın önünde savrulan bir yaprak gibiyiz. Mısır'a mı gideceğiz pamuğa mı gideceğiz buğdaya mı gideceğiz sezon sonunda 2024 senesinin hazırlıklarını yapabilecek miyiz bilmiyorum.

 

Şunu söylüyorum Allah çiftçiyi korusun.

 

Bunların önlemi alınması lazım. Ekmezsem bütün yatırımlarım var. Traktörlerim var ekipmanlarım var yatırımlarım hepsi bu yönde. Tarlam var bunu ekmek zorundayım.  Geçimimi bununla sağlamak zorundayım. Bu hükümetin bu iktidarların yapması gereken şey çiftçinin önünü açmak çiftçiye hazır ortam hazırlamak.  Pamuktaki maliyet artı yaşam standardı. Ben bunları konuşurken 15 liralık 16 liralık mazot üzerinden konuştum. 40 liralık mazot 1200 lira gübreyi koyduğunuzda bunlar iki katına çıkar.

 

Gelen sezon için müthiş bir artış var. Şu yapılabilir çiftçinin maliyeti icadıyla mazotu ile elektriği ile kullandığı sermaye ile bunlara bir taban maliyet çıkarmak lazım. Onun üzerine hedef maliyet koymak lazım. Bugün pamuğun o kadar artı değeri var ki, pasatından ecza pamuğu elde edilir. Çekirdeğinden küspe ve pamuk yağı elde edilir. Bu ikisinin getirdiği artılar vardır. O kadar çok sektörde iş alanı yaratır ki bu Pamuk. Bunun ekilmemesi demek bu dişlilerin kırılması halkanın yok olması demek”.

 

Pamuk üreticisi Ramazan Göğebakan pamuğu şöyle özetledi.

 

“40 senedir pamuk üretiminde bulunuyorum. Hiçbir dönemde bu seneki kadar hiç böyle olmadı. Büyük zarar içerisindeyiz. İcarcı ve ortakçı arkadaşlarının işleri daha zor. Ben kendi arazimi ektiğim halde para kazanmıyorum.

 

 BEN PARA KAZANMIYORUM

 

Benim 800'dekar arazim var. Ben bu 800 dekarda yaptığım masraf şu anda 2 milyonu bulmuştur. Şu anda dekarda 400 kg pamuk bekliyorum. Şu anda borsada 17-18 lira gösteriyor. Bu fiyatlar çıkarsa para kazanamam sene ekmeği düşünmüyorum.

 

BU FİYATLARLA BEN PAMUK EKMEM

 

 40 senedir pamuk ektim artık bundan sonra böyle giderse ekmeği düşünmüyorum. Girdi maliyetlerimiz şu anda 2-3 katına çıktı. Mazot 16 17 lirayıydı geçen sene bu sene 40 liraya dayandı. Bizler bu işin içinden zor çıkarız çıkamayız. Gübre öylesine ilaç çok pahalı. İlaçlamak için kullandığımız bir tanker 2000 lirayı buluyor. İlaçlar çok pahalı Bu işin içinde nasıl çıkacağız. 18 19 lira ile bu iş olmaz.

 Ben  pamuk ekmeği düşünmüyorum. Bu kadar  pamuğu bir kısmına elektrikli bir kısmını da mazotla suluyorum. Şu anda elektrik paralarımız gelmedi ama 25 ton mazot la sulama yaptım  sulama maliyeti olarak. Elektrikte  geçen sene 8.000 lira ödemiştim.

 

Hesap yapıldığında  dekar'da 31 litre mazot yapıyor. Bu da dekar'da 1200 1300 lira para yapıyor. Artık traktörle mazot almaya gittiğimizde 6.500-7 bin lira kadar alıyor.

 

Genelde kendim çalışıyorum bazen iki kişi götürüyorum. Bir günlük işe gittiğinde işçinin yevmiyesi 500 lira. Otlarını yolduruyorsun ot ilacı atıyorsun bunların hepsi bir para

 

. Pamuğun en az 25-30 lira olması lazım. Bu fiyatlarla ben ekemem artık ama, icarcı arkadaşların Allah yardımcısı olsun.

 

Mesut Yörükoğlu  Pandemi döneminde Nazilli'de ovasında 21.000 dönüm pamuk ekiliydi. Geçen sene rakam 18.000'e düştü. Bu sene ise 13.500 dönüm pamuk ekili olduğu biliniyor. Önümüzdeki sezon ise bu rakamların yarı yarıya olup olmayacağından şüpheliyiz.

 

Çiftçi ne yapsın ya yonca'ya gidecek ya Mısır'a gidecek  Çiftçi allak bullak. Çiftçi şu anda ne yapacağını bilemiyor psikolojisi bozuk bir insan gibi.

 

 İnanın davranış biçimlerimiz değişti

Sümerbank Nazilli'de kurulurken Atatürk İngilizlerin getirdiği bu ham maddeyi iyi görüyor. Bu bölgede yetiştiğini iyi tespit ediyor. Ve Nazilli basma fabrikasını kuruyor. Ve bu fabrikanın yanında tohum çeşidi üretmek için tohum araştırma enstitüsünü kuruyor. Ve bu tesis Türkiye'nin yüzde yetmişinin malzemesini üretiyor.

 

Bu hükümetler Nazilli'deki Aydın'daki tarımın kimyası ile oynadılar. Pamuğu bitirdiler siz tarımın kimyasını bozarsanız her şeyi bitirirsiniz. Pancar ekilen yerlerde pancarı bitirdiler. Aklı başında tarım politikası uygulayacak idarecilerimize ihtiyacımız var”.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Jandarma Ölen Kişinin Önce Kimliğine Kıyafetlere Ulaşılmış Ve Cesete Ait Tüm Uzuv Parçalarını Adli Tıp'a GönderdiÖnceki Haber

Jandarma Ölen Kişinin Önce Kimliğine Kı...

Savaştepe’de Kaza 2’si çocuk 6 yaralıSonraki Haber

Savaştepe’de Kaza 2’si çocuk 6 yaralı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar