MADEN İŞ SENDİKASI

Doğal Gaz İçin İyi Düşünmek Gerekir

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Doğal Gaz İçin İyi Düşünmek Gerekir
Takke Düştü.
haber altı 2 komulabilir
Geçtiğimiz günlerde şehrimiz muhtarlarının küçük bir bölümünün doğal gaz talep ettiklerine dair haberler yerel basınımızda yer almıştı.
Bu haberin Soma kamuoyunda yarattığı tartışmanın yoğun olarak devam ettiği süreçte Somalı hemşerimiz AK Parti Manisa Milletvekili M.Ali Özkan’ın 8 Mayıs 2020 Cuma günü yaptığı sözde doğal gaz müjdeli açıklamasına şahit olduk.
Birbiriyle bağlantılı olan kurgulanmış bu iki açıklamayla Soma, Somalıların düşüncesi alınmadan doğal gaz konusunda bir oldu-bittiye getirilmek istendiği anlaşılmaktadır.
5 mahalle muhtarının doğal gaz talep gerekçeleri ne kadar dayanaktan yoksunsa vekil Özkan’ın doğal gaz müjdesi de o kadar doğru gerçeklere dayanmamaktadır.
AK Partili M.Ali Özkan açıklamasında yer alan;
“Doğalgazı sadece ısınma aracı olarak düşünmek hata olur. Soma’nın kalkınması için atılması gereken adımları bir puzzle olarak düşünürsek, en önemli parça doğalgazdır. Doğalgaz, özellikle son yıllarda üzerinde çalıştığımız Soma Organize Sanayi Bölgesi projemizin de geleceğine yön verecektir. Çünkü yatırımcılar, yatırım yapacakları bölgeyi seçerken en önemli maliyetlerden biri enerji olduğu için, bölgenin enerji alt yapısına bakıyorlar. Bu yüzden, doğalgazın varlığı, ilçemizi büyük yatırımcılar için cazibe merkezi haline getirecek” cümleleriyle kendini ele vermekte ve neye hizmet ettiğini ifade etmektedir.
Bu cümlelerden de anlaşılacağı gibi konutların ısıtılması dışında doğal gazdan enerji üretiminin öngörüldüğü anlaşılmaktadır.
Söz konusu açıklamanın diğer bir bölümünde ise
“Allah’ın bölgemize bir lütfu olan kara elmasımız, benzersiz kömürümüz, santralde kendiliğinden tutuşmuyor. Petrol türevi yakıtlarla ateşleme gerçekleştiriliyor. Bu yakıtlar da ilçemizde, özellikle hükümetimizin hassas olduğu hava emisyon değerlerini yükselten önemli bir faktör olarak kayıtlara geçiyor. Bu sebeple, doğalgazın çevre kirliliğinin önlenmesine sağlayacağı katkı da göz ardı edilmemeli” denilerek güya kömürümüzü över gözüküp, doğal gazın çevre temizliği açısından üstünlükleri sıralanmaktadır.
Bu açıklamadan anlaşılmaktadır ki doğal gazın ilçemize getirilmek istenmesi 3 ana nedenle istenmektedir.
Bu nedenleri sıralayacak olursak,
1-Halen 12.000 konutun ısıtılmasında kullanılmakta olan Soma Termik Santralinden temin edilen enerji yerine ve/veya doğal gazın ısınmada doğal gazdan yararlanılması,
2-Termik Santarallarda kömürün ateşlenmesinde kullanılan petrol türevi yakıtların yerine doğal gazın ikame edilmesi,
3-Kuruluşundan bu yana bir kazma bile çakılmayan Soma Organize Sanayi Bölgesinde kurulacak fabrikalarda doğal gazın ENERJİ KAYNAĞI olarak kullanılacağı açıkça ifade edilmektedir.
 
Yukarıda sıraladığımız nedenlerin tamamı gerçek dışı ve Soma halkının aleyhinedir.
Büyük ümitlerle kurulan ve 200 Milyon lira yatırım yapılan Soma Termik Santralından değerlendirilemeyen buhardan yararlanılan ısıtmada halkımızın maliyetlerle ilgili şikayetleri olduğu bilinmektedir.
Onun yerine tamamı dövizle temin edilen doğal gazın kullanılması önerilmektedir.
Geçtiğimiz kış günlerinde şehrimizde sıcak suya dayalı ısınma bedelleri en yüksek 500 lira seviyesindeyken doğal gazlı ısınmadan faydalanılan ilimizin diğer ilçelerindeki aynı dönemindeki faturalarda üç sıfırlı rakamlar söz konusu olmuştur.
Ayrıca dövize bağlı olarak temin edilmekte olan doğal gazda fiyatların daha da yükseleceğini tahmin etmek hiç de zor değildir.
Kısacası doğal gaz konut ısıtmada diğer enerji kaynaklarından en az iki kat daha pahalıdır.
Doğal gazın Santralde kömürün ateşlenmesinde kullanılmasının hava kirliliğini azaltmadaki etkisinin sırf doğal gazın ilçemize getirilmesinde halkımızı yanlış yönlendirmekten ibaret olduğu açıktır.
Santrallarımızının çalışmasının yasaklanma noktasına getiren neden kanunun ön gördüğü ve tarihle sınırladığı Baca Gazı Arıtma Tesislerinin kurulmamış olmasıdır.
Kömürün ateşlemesinde petrol yerine doğal gazın kullanılmış olması Baca Gazı Arıtma Üniteleri kurulma zorunluluğunu ortadan kaldırmayacaktır.
Şehrimizde kurulan Soma Organize Sanayi Bölgesine yatırımcı gelmemesinin nedeni, enerji kaynağı olarak doğal gazın bulunmamasını öne sürmek ise cehalet değilse gizli bir amacın, başka bir düşüncenin olduğunun açık delilidir.
Sayın Özkan’a sormak isterim ki yatırımcıları enerjinin kömürden, doğal gazdan veya başka bir yolla üretilmiş olması niye ilgilendirsin?
Asıl olan enerjinin temin edilebilir olmasıdır, yoksa hangi girdilerle üretildiği değil!
Hamdolsun o da alnımızın teri, canımızın bedeli kara elmasımız kömürümüz sayesinde Somamızda fazlasıyla mevcuttur ve daha uzun yıllar olmaya devam edecektir.
 
Değerli Somalılar
Kömür, rızkımız için Somamıza Cenabı Allah’ın bahşettiği nimettir.
Biliniz ki kömür çıkarılır ve kullanılırsa karnımız tok, sırtımız pek yuvalarımız sıcak olacaktır.
Eğer Somaya doğal gaz gelirse yapılmayan Baca Gazı Arıtma tesisi ve diğer bahanelerle önce Termik Santrallerin faaliyeti durdurulacaktır.
Özelleştirme sonrasında ise ya doğal gaza dayalı üretime geçilecek ya da mümkün olmazsa tesisler kapatılarak hurda olarak tasfiye edilecektir.
Arkasından da kömür üretim faaliyetleri yavaşlatılacak ve dolaysıyla kapasite azaltılacaktır.
Tüm bunların gerçekleşmesi halinde ise, söz konusu işletmelerde ekmeğini kazanan insanlarımız işsiz kalacak, nakliyecisinden her türlü esnaf ve sanatkarımız bundan olumsuz etkilenecektir.
Birileri kolay yoldan büyük kazançlar elde ederken halkımız işsizliğe ve yoksulluğa mahkum olacaktır.
 
Aziz Somalılar
Sizi, bize kurulan doğal gaz tuzağını bozmaya,
Somalılara hizmet vermek durumunda olan sivil toplum kuruluşu temsilcilerini, belediye başkanı, milletvekili, muhtarları ve tüm seçilmişleri bu yanlış gidişe mani olmaya davet ediyorum.
Doğal gaz konusunda karar birkaç kişinin tekelinde olamaz, olmamalıdır!
Somaya doğal gaz gelecekse bunun kararını Somalılar vermelidir.
Doğal Gaz lobicileri, yüreğiniz yetiyor ve halka hizmet yeminine bağlıysanız sizi, Somalıların tamamının katılacağı bir
                                              DOĞAL GAZ REFERANDUMU yapmaya davet ediyorum
                                                                                    Hodri Meydan!
 
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Akhisar Belediyesinden Hijyen DesteğiÖnceki Haber

Akhisar Belediyesinden Hijyen Desteği

Yaşanan Çevre Felaketinin Üstü KapatılamazSonraki Haber

Yaşanan Çevre Felaketinin Üstü Kapatılam...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar