DOMATES İÇİN MECLİSTE BASIN TOPLANTISI YAPTI

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
0

            Milliyetçi Hareket Partisi Manisa milletvekili Erkan AKÇAY domates üreticilerinin karşılaştığı sorunları TBMM’de yaptığı basın toplantısıyla gündeme taşıdı. AKÇAY, “Salçalık domates üreticileri maliyetin altında fiyatlara ürünlerini satmak zorunda bırakılmaktadır. Çiftçi yüzde 35-40’a varan oranlarda zarar etmektedir. Ürünler tarlada kalmaktadır.” dedi.

 

             MHP Manisa milletvekili Erkan AKÇAY mecliste düzenlediği ve Saruhanlı’nın Kayışlar Mahallesi muhtarı Baki ULU ve üretici Hasan Ali DURUKAN’ın da katıldığı basın toplantısında salçalık domates üreticilerinin sanayicilerin alım fiyatı politikaları nedeniyle zor günler geçirdiğine dikkat çekti. Salçalık domatesin üretim maliyetinin her geçen yıl arttığını belirten AKÇAY, “Üretimin çok olduğu yıllarda fiyat düşünce, maliyeti karşılayamayan üretici büyük zarara uğramaktadır” dedi.

 

            Domatesin maliyetinin dekarda 1.500 TL’ye ulaştığını belirten AKÇAY açıklamasına şöyle devam etti: “Çiftçilerimiz sene başında yaptığı sözleşmelerde yer alan 25 kuruştan satışlarını yapmış olsa dahi çok düşük de olsa bir kâr elde edebilecekken domatesin kg fiyatı 12 kuruştan alımlar yapılmaktadır. Bugün 1 kg salçalık domatesin kg maliyeti ortalama 18 kuruştur. Bu tabloda ise çiftçi yüzde 35-40’a varan oranlarda zarar etmektedir. Domates üreticileri büyük bir fırsatçılıkla karşı karşıyadır. Üreticiler, salçalık domatesin toplam maliyetinin satış fiyatından yüksek olması sebebiyle ürünlerini toplayamamaktadır. Diğer bir ifadeyle ürünler tarlada kalmaktadır.”

 

“Firmalar yönetmeliğe ve imzaladıkları sözleşmelere aykırı davranmaktadır”

 

Domates alım fiyatlarındaki değişimin 26 Nisan 2008 tarihli ve 26858 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sözleşmeli Üretim İle İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerine aykırı olduğuna dikkat çeken AKÇAY yönetmeliğin 8 inci maddesinde sözleşmeyle belirlenen ürün bedelinin alıcı tarafından üreticiye borç senedi ile verilen aynî ve nakdî avanslar mahsup edilmesi gerektiği hükmünin yer aldığını belirtti. Yönetmeliğin üretici ve alıcı arasında belirlenen ürünün ödemeye esas fiyatının tespitini sağlayacak olan fiyatlandırma yöntemi ve ödeme zamanına göre ödemesinin yapılmasını esas kıldığını söyleyen AKÇAY, firmaların sözleşmelerde belirlenen fiyatlardan alım yapmayarak fiyatları yüzde 50’ye varan oranlarda indirmesinin çiftçilerimizin yönetmelikle garanti alınan haklarını gasp anlamına geldiğine işaret etti.

 

Akçay’dan İki Önerge

 

MHP’li AKÇAY domates üreticilerinin karşılaştığı sorunlara ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanının cevaplaması istemiyle iki adet yazılı soru önergesi verdi. AKÇAY, “Ortada her ne kadar bir hükümet olmasa da konunun önemi ve aciliyetine binaen soru önergelerini verdim.” dedi.

 

Domates fiyatlarındaki bu dalgalanmaların ve üreticinin zarar etmesinin domates üretiminin geleceğini tehdit etmekte olduğuna dikkat çeken MHP’li AKÇAY açıklamasına şöyle devam etti: “Domates üretiminden zarar eden üretici gelecek yıl muhtemelen domates üretiminden kaçınacaktır. Bu sefer de ürün az olduğu için fiyatlar yükselecektir. Tarımsal üretimde bir kısır döngü yaşanmaktadır. Üretim miktarı ve alım fiyatı arasındaki denge bu şartlar altında üreticinin aleyhine gelişmektedir. Domates üretiminde üretim planlamasının mutlaka yaygınlaştırılması ve etkinleştirilmesi gerekmektedir. Özellikle salçalık domates üretiminde sözleşmeli üretimin yaygınlaştırılması ve sözleşmelere uyulmasının sağlanması gerekmektedir. Ancak bu sistemin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından mutlaka etkin bir şekilde denetimi ve yönlendirilmesi yapılmalıdır. Bugün yaşanan sorunda da Bakanlığın aktif rol üstlenerek çiftçilerimizin mağduriyetlerini giderici tedbirleri bir an önce hayata geçirmesi gerekmektedir. İkinci olarak da, Bakanlık kendi sorumluluğunda yer alan Sözleşmeli Üretim İle İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik çerçevesinde imzalanan sözleşmelerin uygulanmasını kontrol etmelidir. Sözleşme hükümlerine uymayan firmalara yönelik yaptırımların belirlenerek kamuoyuna açıklanması ve bir an önce bu yaptırımların uygulamaya geçirilmesi gerekmektedir.”

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Somanın Sıcak Suyu Var Önceki Haber

Somanın Sıcak Suyu Var

 Şehit Madenci Eşi Anlatılanları Duyunca BayıldıSonraki Haber

Şehit Madenci Eşi Anlatılanları Duyunca...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar