Fırtınada Erikler Yere Düştü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde yetişen, iriliği, sertliği, bol su oranı ve üzerini kaplayan buğusuyla diğer türlerden ayrılan 'dumanlı papaz' eriğinde hasat başladı. Turgutlu'da toptan kilosu 30 liraya kadar satılan eriğin fiyatı, üreticinin yüzünü güldür müştü.

Dünkü bölgede esen rüzgardan sonra erik tarlaları daha önceleri yaşanan 26 Mart daki don olayından sonra şimdi ise üretici fırtına şeklinde esen rüzgar eriklerin dallarından düşmesine neden oldu.

Turgutlu ilçesi Namazgah  ovasında Üreticinin sorunlarını dinleyen CHP Manisa Millet Vekili Bekir Başevirgen Turgutlu Ziraat odası Başkanı Abdullah Şenol üretci aynı zamanda Turgutlu muhtarlar derneği başkanı ve Turan mahalle muhtarı  Avni Gürel  Tarlalardaki zararı şöyle anlattılar.

 

ZİRAAT ODASI BAŞKANI ŞENOL: REKOLTE SOĞUKLARDAN DÜŞTÜ

 

Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol Daha önceleri soğuk nedeniyle rekortenin düştüğünü belirtti. Bölgede yetişen Dumanlı Papaz eriği En çok üretildiği yer Turgutlu’dur

 Dedi Turgutlu’da 15 Dekar erik bahçeleri var. Bunlarda 8 bin dekarda 26 Marttaki soğuktan dolayı  %50 kadar düşmüştü. Şimdi ise rüzgardan dolayı bir yarısı daha düştü  Dedi ve şöyle ekledi. .. Geçen yıl 50 bin tona yakın bir rekolte gerçekleşti. bu sene soğuklardan ve çiçek döneminde yağan yağmurlardan dolayı verim bu sene düşük. Yaklaşık 30 bin ton erik bekliyoruz derken bu rakamlara ulaşmak çok zor dedi

Dumanlı Papaz eriğinde üreticiler bir yandan pandemi nedeniyle kapanan pazar yerlerinin sıkıntısını yaşarken dün yaşanan şiddetli rüzgarla yerlere dökülen tonlarca erikle bir mağduriyet daha yaşadı. Korona virüs nedeniyle  halde bekleyen erik 14,  15 liraya kadar düştü. Bizim burada 6.7 lira altına düşmedi dikten sonra para kazanırız bu sene rekolte az dedi.

Millet Vekili Başevirgen  senelerdir mevsim geçişlerinde  bu tür sorunlar yaşanmaya başladı. Çiçeklenme erken oluyor daha sonra don olayı yaşandığında eriğin %50 don hasarı oluşuyor.

Erikte ve Üzümde  muafiyetin yüksek olduğunu Bölgede 7 ,8 senedir bahar yaşanmadığını sadece kış yaz. Olduğunu  Nisanın 15 ,20 sine kadar tehlikeli olduğunu söyledi. Bu  sene Tarsim zararı bağlarda çok oldu. Don pirimini çiftçi ödeyememiş

Erik ’dede  don pirimi yüksek   çiftçi ödeyememiş. Doluya karşı
paketin içerisinde hepisi var. Tarsim Pirimlerinin aşağı çekilmesi gerekir.Muafiyetin düşmesi gerekir dedi.


 

 

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
KONYA ŞEKER, BAYRAM ÖNCESİ GELENEĞİNİ BOZMADIÖnceki Haber

KONYA ŞEKER, BAYRAM ÖNCESİ GELENEĞİNİ BO...

Maden İşçisi Hayal Kırıklığına UğradıSonraki Haber

Maden İşçisi Hayal Kırıklığına Uğradı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar