MADEN İŞ SENDİKASI

HAYVAN ÜRETİCİSİ HAYVANLARINI KESTİRİYOR.

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
haber İçi

HAYVAN ÜRETİCİSİ HAYVANLARINI KESTİRİYOR.

Nazilli'nin Kozdere köyünde çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan Ali Aslan Nazilli Ziraat Odası Başkan Yrd  bu hayvancılığı yapmak artık zorlaştı dedi.

“Geçtiğimiz sene 450 litre süt verdiğini artık bu sütü veremediğini günlük 100 litre sütlere kadar düştüğünü söyledi. Bu iş olacak gibi değil dedi.

 

SILAJ SATSAM YONCA SATSAM BUNDAN İYİ

 

“Bu işi yapamam ovada yonca satsam silaj satsam bundan daha iyi. Neden olarak 6 lira 80 kuruşa süt sat 7 lira 7,5 lira yem al hani benim işçiliğim hani mazot parası hani elektrik faturası nerede bu iş. mümkün değil artık bu işi yapmanın. Bu işler kesinlikle böyle olmaz. Zamanla ben de bitiririm hepimize marketlere holdinglere bağımlı olarak yaşarız”.

 

HAYVANCILIK İSTEDİĞİMİZ GİBİ GİTMİYOR

 

“Hayvancılık istediğimiz gibi gitmiyor. Süt ucuz et ucuz. Maliyetler yüksek. Mazot gübre, girdi maliyetleri yüksek olduğu için bu hayvancılıktan para kazanamaz hale geldik. Bundan bir yıl öncesine kadar 70-80 baş hayvanımız vardı. Şimdi ise 35 baş hayvanımız kaldı. Bu tamamen süt inekçiliği değil. Bunun içerisinde dana düvesi her türlü hayvancılık yapıyoruz. Biz aynı zamanda aile işletmeciliği konumundayız. Dededen toruna gelen bir serüvenimiz var”.

AİLE İŞLETMECİLİĞİ YOK OLMA SEVİYESİNE GELDİ

“Günümüz şartlarında hayvancılıktan para kazanamadığımız için bir aile işletmeciliği yok olma seviyesine geldi.

Kendi köyümden örnek vermek istiyorum Kozdere'den 380 baş hayvan vardı. Geçtiğimiz mayıs ayı itibarıyla Bu sayı 280 baş ile 250 baş hayvan arasına düştü. Mayıs ayından bu sürece gelesiye kadar 50 baş daha hayvan satılmış olabilir. Neredeyse 200 baş hayvanlara geriledik. Önceden köyümüzde günlük bir buçuk tona kadar süt oluyordu. Şimdi ise 3.4 günde 2 ton süt anca üretebilir hale geldik. Süt üreticisi  tamamen bitmek üzere. yok olma nesline girdi”.

GELECEK NESİL BU İŞİ YAPMAK İSTEMİYOR

“ İlerleyen süreçte gelecek nesil bu işi yapma niyeti yok. Herkes bir asgari ücretli bir iş peşine düştü. Köyümüzün gençlerinin %90'a okulda okuyor. Artık çiftçilik yapmak isteyen çok az.. tamamen bu çiftçilik yok olmak üzere. Gelecekte bu iş yok olursa ülke geneline hayvancılığın konumu ne olur biz de bilmiyoruz”.

 “Bizlerin yok olması demek hayvancılığın yok olması demektir. Çünkü aile işletmeciliği bitti mi her şeyin bitmesi demektir. Buradan yetkililere sesleniyorum bu süt üreticisine et üreticisine girdim maliyetlerini düşürülmesi et ve sütun iyi noktalara çıkarılması gerekir”

BİZ DAHA 7 LİRAYA SÜT SATMADIK.

“Önceden süt üreticisi olarak biz biz sütü daha 7 liraya hiç satmadık. 6.80 kuruştan süt parası alıyoruz bugüne kadar. Devletimiz 7.70 kuruş fiyat açıkladı. Daha hiç elimize geçen bir para yok.

Buzağı desteklemesi  ayrı bir muamma. Buzağı 4 aylık oluyor aşısı Yok bazı şeyleri eksik diye nunla bir kısmını alamıyoruz işin gerçeği.

Önce ben aile işletmecisi olarak 450 litrelere kadar süt üretiyordum. Şu anda ise 100 litre süt üretebiliyorum. Şu anda doğuran ineğimi ya satıyorum ya kesime gönderiyorum  İşin gerçeği. Çünkü artık biz bu işten çıkamaz hale geldik. Tamamen bitme noktasındayız. Geçtiğimiz yıl 75'in üzerinde olan hayvanımız şu anda 35 baş kaldı. Önümüzdeki günlerde bu 35 baş hayvana 20 başa kadar düşürmeye çalışacağız”.

BU FİYATLARA HAYVANCILIK BİTER

“Önümüz kış. Yem maliyetleri   yüksek. Mazot maliyeti   yüksek. İster istemez biz bu hayvanları bakamaz hale geliyoruz. Para kazanılmadan hiçbir iş yapılamaz. Para kazanmamız için sütün en azından 10 lira olması lazım. Etin 120 bandana çıkması lazım. Bunlar olmazsa bu hayvancılık tamamen biter.

Ben kaba yemimi kendim üretiyorum. Kendim ürettiğim halde kesinlikle bu işten para kazanamıyorum. Ben Dağ köyü kırsal kesimde oturuyorum. Yem maliyetimi karşılamam için ovaya inmem lazım. Yani 20 kilometre mazot maliyeti Yonca ekiyorum ovada su bulmak neredeyse  yok. Elektrikli su motorlarına kalıyoruz”.

BEN SÜT YEMİ YEDİRMİYORUM

 “Onun da elektrik maliyeti yüksek. Bunlarla maliyetlerimiz tamamen ikiye katlanmış oluyor. Mısır ekiyoruz su yok. Su olmadığından dolayı Mısır yetiştirmek çok zor oluyor. O zaman maliyetler ikiye üçe katlıyor. Üre gübresi 710 lira 750 lira arası. Bu maliyetlerden dolayı ben süt yemi yedirmiyorum. İki senedir bu yana. Şu anda arpa kırması yediriyorum. Arpa kırmasının bile kilogram maliyeti bana 7 lira. Bir lira sütün maliyeti benim aldığım para 6.80 lira. 1 kilo yem almıyor. 1 kilo süt 1 kilo yem almıyor. Ben nasıl yapabilirim bu işi böyle. Şu anda süt yeminin çuvalı şu anda 350 lira. Bu işler nasıl olacak. Mümkün yok artık bu hayvancılıktan para kazanmanın. Boşuna kürek çekiyoruz. Tek kar olarak  bize kar olarak gübresi kalıyor”.

 

“Gelecek nesilde bu hayvancılığı çocuklarıma sevdirebilmem için benim para kazanabilmem lazım ki. Gelişen alet edevata yetişebilmem için her türlü ekipmanı sağlamak için kazanmam lazım. Arkamdaki nesilde bu hayvancılığı yapabilsin.

 BEN HAYVANCILIĞI ÇOCUKLARIMA TAVSİYE ETMEM

“Önümüzdeki senelerde artık bu işi yapacak olan kalmayacak. Ben şu anda kendi çocuğuma tavsiye eder miyim şu an ki duruma göre tavsiye edemem. Para kazanmıyor. Sigortalı bir işçi olsa bundan daha iyi bir hayat sürebilir. Ne tatilimiz var ne bayramınız var hiçbir şeyimiz yok. Geçtiğimiz günlerde sütçüye sordum. 2 tonluk tankeriniz var kaç günde doluyordu dedim. Eskiden bir günde doluyordu şimdi ise 4 günde doluyor dedi. Hayvan sayısının bile köyümüzde üçte biri gitti. Şu anda köydeki nüfusumuz 430. Ben artık veteriner suni tohumlama kullanmıyorum. Suni tohumlama yaptırmak istersen tamamen işin içinden çıkılmaz bir hale geliyoruz”.

SUNNİ TOHUMLA YAPTIRMIYORUM PAHALI

 Artık veterinerlerin paraları çok yüksek girdi maliyetleri. Şu anda bir suni tohumlama 350 lira civarında. Bu da bize çok çok maliyet getirdiği için mümkün değil bu işleri yapamıyoruz. Dedi.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Soma'da Bir Operasyon DahaÖnceki Haber

Soma'da Bir Operasyon Daha

Tarihi Obje YakalandıSonraki Haber

Tarihi Obje Yakalandı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar