Hayvanlarla İlgili İddialar Doğrumu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hayvanlarla İlgili İddialar Doğrumu

Ülkemizde ilk defa 2013 yılında Kahramanmaraş'ta tespit edilen Sığırların Nodüler Ekzantem (LSD) hastalığının ülkemize ithal edilen hayvanlarla geldiği bilinmektedir.

Aradan geçen zaman içerisinde ülke geneline yayılan Nodüler Ekzantem Hastalığının yayılmasının önlenmesi için Bakanlığınızca aşılama çalışmaları yapılmaktadır.

Lumpy Skin Disease (LSD) olarak ta adlandırılan hastalık, hayvanlarda hem verim kaybına hem de ölümlere neden olan salgın bir hastalıktır. Sığırlarda görülen bu hastalığın etkeni, koyun keçi çiceği virusu ile çok yakın antijenik ilişkiye sahip capripox virüs olduğu için çiçek hastalığı aşıları koruyucu olarak yapıldığı belirtilmektedir. Hastalık çok hızlı bir yayılma gösterdiği için koruyucu aşılama büyük önem taşımaktadır.

Son zamanlarda aşı yapılan hayvanlarda ishal, solunum güçlüğü ile ölümler olduğu, gelen şikayetler üzerine aşılama çalışmalarının 81 ilde ikinci bir emre kadar durdurulduğu haberleri basına yansımıştır.

LSD hastalığına karşı 2022 aşılama programında Dollvet Biyotekonoloji A.Ş. tarafından üretilen aşıların kullanıldığı iddia edilmektedir.

Aşı yapılan hayvanlarda yüksek ateş, halsizlik ve ölümler görülmesi nedeniyle Tarım ve Orman İl Müdürlüklerine 22.03.2022 tarihinde “Hizmete Özel” “ACELE” yazı ile LSD aşılamasının iliniz genelinde kullanımının durdurulması istenmiştir.

Bunlara göre;

  1. Ülkemizde LSD ve çiçek hastalığı aşıları hangi firmalar tarafından üretilmektedir? Daha önceki yıllarda hangi firmaların aşıları kullanılmıştır?
  2. Sığırların nodüler ekzantemi (LSD) hastalığına karşı uygulanan aşı çalışmalarının durdurulma gerekçesi nedir?
  3. Aşı uygulanan hayvanlarda ishal, solunum güçlüğü, ölümler yaşanmasına ve aşılama çalışmalarının durdurulmasına neden olan aşıların Dollvet Biyoteknoloji A.Ş. firmasına ait olduğu iddiaları doğru mudur?
  4. Bakanlık olarak Dollvet Biyoteknoloji A.Ş. firmasından ne kadar aşı ve biyolojik ürünler satın alınmıştır?
  5. 2016-2022 yılları arasında firmaya ne kadar ödeme yapılmıştır? Yıllara göre ve ürünlere göre harcamaların dağılımı nasıldır?
  6. 2021 - 2022 yıllarında söz konusu firmadan kaç doz LSD hastalığından koruma amaçlı sığırlar için çiçek aşısı satın alınmıştır? 
  7. LSD hastalığına karşı kullanılmak üzere 2021 ve 2022 yıllarında ne kadar aşı alınmıştır? Ne kadar büyükbaş hayvan aşılanmıştır?
  8. Sorunlu olduğu iddia edilen aşılar iade edilmiş midir?
  9. Uygulanan aşılar nedeniyle ölen hayvan sayısı nedir? Ölen hayvanların sahiplerine tazminat ödenecek midir?
  10. Sığırlarda LSD hastalığına karşı aşılama çalışmalarına devam edilecek midir?
  11. Konu ile ilgili herhangi bir adli ve idari soruşturma başlatılmış mıdır?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Soma'da uyuşturucu operasyonu.Önceki Haber

Soma'da uyuşturucu operasyonu.

Hatunköyde YangınSonraki Haber

Hatunköyde Yangın

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar