Her Gün Çocuklarım Babasını Soruyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0

SOMA DAVASINDA AVUKATLARDAN AİLELERE: ‘KAŞINIYORLAR’

Soma maden faciasına ilişkin görülen davada müdahil avukatlarının sanık avukatlarına aileleri tahrik ettikleri ifadesi üzerine sanık avukatları ‘Onlar kaşınıyorlar’ dedi.  

Manisa’nın Soma ilçesindeki maden faciasında hayatını kaybeden 301 işçi ile ilgili Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava duruşması mağdurların ifadesiyle devam ediyor. İlk olarak faciada arkadaşları kaybeden ve madenden sağ kurtulan işçilerden Ercan Metin’in ifadesi alındı. Madende bant bakımı yapan Ercan Metin, birçok ihmalin olduğunu ve bu yüzden arkadaşlarını kaybettiğini ifade etti.

“ALEV TOPU ÜZERİMİZE GELİYORDU”

Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı’nın sorusu üzerine yaşadıklarını anlatan Metin, 4. Bantta bulunduğu esnada birden alev topunun kendilerine doğru geldiğini ve hemen kaçmaya başladıklarını söyledi. Yaklaşık 140 kişi ile birlikte mekanik bölümü kaçtıklarını ve gaz maskelerini takmaya çalıştıklarını belirten Ercan Metin, bazı gaz maskelerinin çalışmadığını öne sürdü. Metin son birkaç aydır maden ocağında aşırı ısınma olduğunu da sözlerine ekledi.

“ONLAR KAŞINIYORLAR”

Ercan Metin’in ifadesi alınırken sanıklardan Akın Çelik’in sorgu sorması esnasında ise sanık avukatları ile müdahil avukatları arasında usul tartışması yaşandı. Bir anda alevlenen tartışmaya ailelerde katılınca mahkeme salonu karıştı. Sanık avukatlarının ve sanıkların salonu provake eden sorular sorduklarını savunan müdahil avukatları, usulün yanlış olduğunu dile getirdi. Buna karşılık sanık avukatları da aileleri kast ederek ‘Onlar kaşınıyorlar’ dedi. Bunun üzerine mahkeme salonu bir anda karıştı. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, ailelerden tepki gösterenleri dışarıya çıkardı.

AİLELER DE SORU SORSUN TALEBİ

Ardından söz alan sanık Akın Çelik’in avukatı Yusuf Koçyiğit, kendilerine hakaret edildiğini ve hakaret eden ailelerin isimlerinin belirlenmesi ve tutanaklara işlenmesi talebinde bulundu. Müdahil avukatları da insanların acıları olduğunu, kendilerine mahkeme başladığından bu yana söz verilmediğini ve bu yüzden bazen tepkilerini dile getirebileceklerini kaydetti. Ardından müdahil avukatları yargılamanın adil olması için ailelere de söz verilmesi, soru sorma hakkının tanınmasını, onların da sorgulamaya katılması talebinde bulundu. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı da ailelerin de sırası geldiği gün dinleneceğini kaydetti.

Ailelerin tepkisi ve sanık avukatları ile müdahil avukatlarının arasında gerilimin artması üzerine Mahkeme Başkanı duruşmaya öğle arası verdi.

Verilen aranın ardından Gülten Kavas Dışarıya çıktığında ağlaya ağlaya dışarı çıkarken kendisine Şehit annesi gülsüm çolak teskin etti

 Yaptıları açıklamalarda  şunları söylediler. İnşaalalh içerinden çıkamazlar adlet yerini bulur  Bu maden yetkililerin vijdanları yok vijdanları olsa bunu yapmazlar not alıyorlarmış. Not alacaklarına önlem alsalardı. hiç kimse sobalarında  kömür yakmasınlar 301 kişiyi yakıyorlar

Hakaret ediyormuşuz ondan çıkardılar Benim eşim orada 3 günlüktü kurs verdik diyorlar madem kurs veriyorlardı benim eşim 3 günlükken neden işe girdi benim 2 çocuğum var adaletin yerini bumasını istiyoruz dediler.Hep sanıklara soru soruluyor birkezde bize sorulsun  bizim içimiz yanıyor.AKŞAMA VARDIĞIMDA 2 ÇOCUĞUM BABA SORUYOR. BİZİM ÇOCUKLARIMIZ TORUMLARIMIZ BAŞKALARINA BABA DİYORLAR SADECE ADALET İSTİYORUZ.

Mağdur Avukatlarından Sercan  Aran yaptığı açıklamada

Duruşmalarda tanıklar dinlenmeye devam ediyor.Sanık Avukatlarının sorularından sonra bizim sorularımıza geçıldi.Üretim zorlaması meselesi sanık avukatları bu konuda bizim soru sormamızı istemiyor. Çünkü bu maden ocağında üretim zorlaması olduğunu  işçilere baskı yapıldığını  bu sorulara ihtiraz  ediyorlar. Aileler neden ihtiraz ediyorsunuz  siz sorduğunuzda biz karışmıyoruz bizim avukatlarımız sorduğunda neden müdahale ediyorsunuz dediler.Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı sinirlenerek  çıkın dışarı dedi .Bugün gelmeyin yarında gelmeyin  dedi bizde bu duruma itiraz ettik bizde o anda duruşma düzenini bozucu düzen olarak düşünülebilir 1 Saat sonrası aynı durum yaşandığında  duruşma düzenini bozucu hareket olunca  o zaman mahkemeden çıkartırsın  yada yarın aynı şekilde çıkartırsınız  Yada yarın aynı şekilde olur.Bu nun usulu budur CMUK Göre yoksa sen duruşma düzenin bozucu haraeket yaptın bundan sonra katılmayacaksın böyle bir hüküm yok. Karar yok. Bizde bu duruma itiraz ettik.Bu sebeple Salon gerginleşti ifade tamamlandı ara verildi.Aileler alınacak. Başkan beyi eleştirdik ferdi bir çıkış yapmasını eleştirdik.Bugün gelme Yarında gelme böyle bir usül yok,böyle bir kotada koyamazsınız.Yarın Aileler gelecek Duruşmaya girecek.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan ise şunları söyledi: “Bir buçuk yıla yakın bir süredir bir adalet mücadelesi içindeyiz. 301 yurttaşımızı kaybettik ve isteğimiz ölenleri geri getirme şansımız yok ama bu büyük acı üstünde bir adalet bulup bir daha tekrarlamamasını sağlamak. Bütün derdimiz bu. Bu çerçevede 301 arkadaşımızın ölümünün sorumluları arıyoruz. Elbette ki bu şirketin sahiplerinin sorumlulukları çok büyük. Burada içeride bir bölümü tutuklu ve tutuksuz olarak yargılanıyorlar. Belki onlardan daha fazla o sıralarda olması gereken kamu görevlileri var. Bu davanın en büyük sorunu yalnızca şirketin sahipleri çerçevesinde tutulmasıdır. O şirkete ruhsat veren, rapor veren, Çalışma Bakanlığı, Enerji Bakanlığı yetkilileri ta bakana kadar yargılanmalılar. Bu yargılanma sıralarında olmaları gerekiyor. Ancak maalesef dosya sadece şirket yetkileri çerçevesinde tutuldu ve o çerçeveden büyütülmediği sürece buradaki şirket sahiplerine en büyük cezalar verilse bile inanın hiçbirimizin yüreği soğumayacak. Çünkü pek çok rapor verilmişti, ruhsat verilmişti. Sümen altı edilmişti pek çok rapor bu çerçevede. O sorumluların da dosyaya dahil edilmesini bekliyoruz. İçeride gördüğümüz sahnede acılar çok büyük. Acılar hala çok taze ama kamuoyu duyarlılığı gittikçe düşüyor. pek çok davada olduğu gibi. Aslında sürece yayıp, zamana yayıp bu kamuoyu duyarlılığının düşürülmesi yönünde bir eğilim olduğunu görüyoruz. Biz bu davanın takipçisiyiz.Halkların demokratik partisi olarak sürekli takip edeceğiz ve adalet mücadelesi dediğim gibi kamu görevlilerinin de bu işin içine katıncaya kadar bizim bu adalet mücadelemiz devam edecek.”

 

 

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Soma Davası 5. Duruşması Başladı.Önceki Haber

Soma Davası 5. Duruşması Başladı.

Madenci Eşleri Çocukları Yazdıkları Mektuplar Kitap OlduSonraki Haber

Madenci Eşleri Çocukları Yazdıkları Mek...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar