Kömür Pahalı Kış Zor Geçer

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kömür Pahalı Kış Zor Geçer

KÖMÜR SORUNU ACİLEN ÇÖZÜLMELİDİR

 

    Kış kapımıza dayandı.

    Önümüzdeki günlerde havalar hızla soğuyacak ve ısınma ihtiyacımız artacak.

    Yaklaşan kış öncesi ne yazık ki kömür fiyatları “cep yakıyor!”

    Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumunun resmi internet sitesinde, E.L.İ. tarafından üretimi yapılan +18 parça ve 10-18 fındık kömürünün fiyatı KDV dahil 2.406,02-TL olarak yazıyor. Ancak ne yazık ki, T.K.İ. nin internet sitesinde yazan fiyattan kömür almak mümkün değil. Çünkü T.K.İ., Haziran 2012 ayından bu yana gerek bayilerine gerekse de apartmanlara kömür vermiyor! 

Bugün ilçemizde kömürün tonu 4.000,00-TL ile 5.000,00-TL arasında. Şehir dışına çıkıldığında nakliye masrafı ile birlikte fiyat daha da artıyor. Fiyat dışında yaşanan bir başka sorun da kömür temininde yaşanan sıkıntılar. Kömürün başkentinde maalesef kömür bulunamıyor. Vatandaşlarımız kömür alabilmek için belediye önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Maden işçilerimiz bile kömür haklarını zamanında alamıyor. Kömürün bu kadar pahalı olmasınınve temin edilememesinin tek bir nedeni var; “Ak Partinin RANT odaklı enerji politikası!”

Kömürü kamu yararına bir ihtiyaç olarak değil de zenginleşme aracı olarak gören Ak Parti zihniyeti ilk olarak Ege Linyitleri İşletmesine el attı. E.L.İ. nin tüzel kişiliği elinden alındı. Genel Müdürlük statüsüne sahip E.L.İ. basit bir işletme müdürlüğüne dönüştürüldü. Çalışan sayısı da azaltılan E.L.İ. nin, kömür piyasasındaki belirleyici ve denetleyici rolü yok edildi.

2018 yılında, ilçemizde bulunan ve mülkiyeti T.K.İ. ye ait bir kısım kömür sahasının ihalesi yapıldı. Söz konusu ihalenin diğer ihalelerden farkı, hizmet alım usulü değil de rodövans usulü yapılmasıydı. Rodövans sözleşmeleri ile T.K.İ. nin alacağı kömürün payı azaltıldı. Özel sektör, kömür üretiminde baş aktör haline getirildi. Ne manidar tesadüftür ki Haziran 2022 ayı itibariyle rodövanslı sahalarda üretime geçilmesi ile birlikte T.K.İ. piyasaya kömür vermeyi durdurdu. T.K.İ. nin bu uygulaması sonucunda kömür fiyatları hızla artmaya başladı. 

Enerji ülkemizin bekasını yakından ilgilendiren stratejik bir konu. Isınma vatandaşımızın temel ihtiyacı. Devletimizin görevi, vatandaşımızın temel ihtiyaçlarını en ucuz maliyetle ve adil bir şekilde karşılamaktır. Ak Parti iktidarı, Anayasaya aykırı hareket etmiş, kömür gibi temel ihtiyaç maddesinin kaderini özel sektörün eline terk etmiştir. Bugün ne yazık ki T.K.İ. nin, kömür fiyatını kontrol etme yetkisi ve gücü kalmamıştır. Bugün telaffuz edilen ve daha da artacağı söylenen fiyatlarla vatandaşımızın kışı geçirmesi mümkün değildir. 

Üç önemli adımın vakit kaybetmeksizin atılması halinde kömür fiyatları ucuzlatılabilir, vatandaşımıza rahat bir nefes aldırılabilir. Vatandaşımızın daha uygun fiyata kömür alabilmesi için; 1-)T.K.İ. piyasaya yeniden kömür vermeye başlamalıdır.

        2-)Belediyelere daha fazla kömür istihkakı sağlanmalı, bu kömürler belediyeler eliyle ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaştırılmalıdır.

        3-) Sosyal devlet ilkesi gereğince tüm vatandaşlarımıza nakit olarak ısınma desteği verilmelidir.

    Önlem alınmaması ve gerekli adımların atılmaması halinde vatandaşımızın ısınma ihtiyacını karşılayamayacak ve kışı donarak geçirmek zorunda kalacaktır. CHP Soma İlçe Başkanlığı olarak, yaklaşan kış öncesinde yaşadığımız ısınma sorunlarına karşı vatandaşımızı bilgilendirmeye, görüş ve önerilerimizi açıklamaya devam edeceğiz. 

.       CHP Soma İlçe Başkanlığı 

 

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yine UyuşturucuÖnceki Haber

Yine Uyuşturucu

Jandarma Dünya Kız Çocuklar Gününü KutladıSonraki Haber

Jandarma Dünya Kız Çocuklar Gününü Kut...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar