MADEN İŞ SENDİKASI

MAHKEMELERE KAYIP – KAÇAK FRENİ

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
0
haber altı 2 komulabilir

MAHKEMELERE KAYIP – KAÇAK FRENİ

Yargıtay’ın elektrik faturalarından haksız yere alınan kayıp-kaçak bedellerinin vatandaşa iade edilmesi kararı vermesinden sonra AKP; kayıp kaçak bedelini fatura içinde gizleyerek aynen almaya devam etmek için yeni bir yasal düzenlemeyi Meclise getirmiştir.

Üyesi olduğum Sanayi Ticaret, Enerji Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda görüşülen “Elektrik Piyasası Kanunu” değişikliği kanun tasarısı ile Mahkemelerin görev alanı sınırlandırılarak kayıp kaçak konusunda karar vermeleri engellenmiştir.

Yani, kayıp kaçak bedelinin iadesi için artık dava açılamayacak, Mahkemeler de bu konuda karar veremeyecektir. Bu durum bağımsız yargıya açıkça müdahaledir.

Ayrıca, kayıp kaçak konusunda mahkeme ve tüketici hakem heyetleri kararı ile vatandaşa yapılan ödemeler ve mahkeme masrafları da, yeni faturalara eklenerek tüm tüketicilerden yeniden tahsil edilecektir.

Hak ve hukuka sığmayan bir anlayışla hazırlanan bu düzenleme, toplumda büyük huzursuzluk yaratacak ve kaçak elektrik kullanımı teşvik edecektir.

CHP olarak, halkın zarar göreceği bu kanun tasarısına karşı olduğumuzu açıkça ifade ettik. Tasarının komisyonda ve Mecliste kabul edilmemesi için elimizden ne geliyorsa yapacağız.

Çıkarılacak olan kanun vatandaşın daha fazla elektrik faturası ödemesine neden olacaktır. Bu konudaki gerekçeleri de hiç mantıklı değildir. Eğer bu düzenleme yapılmazsa elektrik dağıtım şirketleri iflas edermiş.

Kayıp kaçağı önlemek bu şirketlerin görevi değil midir? Elektrik dağıtım şirketleri kayıp kaçağı önleyemiyorlarsa tabii ki zararını çekeceklerdir. Yoksa bu bedeli başka vatandaşların sırtına yüklemek adil değildir.

Bizim anlayışımıza göre, Meclisin görevi birkaç şirketin çıkarını korumak değil, halkının hakkını korumaktır.

Buradaki temel sorun yanlış yapılan özelleştirmelerdir. Hiçbir yatırım yapmayan elektrik şirketler sadece fatura kesip tahsilat yapmaktadırlar. Fakat iş arızaları gidermeye geldiğinde o kadar hevesli değillerdir.

Bu gün şirketlerin çıkarı için çabalayan Enerji Bakanı ve AKP Milletvekilleri, Manisa’nın mahalleleri, köyleri beş gün boyunca elektriksiz kaldığında aynı duyarlılığı asla göstermemişlerdir.

 Artık bu düzen böyle gitmeyecektir. CHP iktidarında elektrik faturaları içinde %45’i bulan kayıp kaçak bedeli, perakende satış hizmet bedeli, sayaç okuma bedeli ve tüketim vergileri gibi ek bedeller kalkacak ve KDV oranı düşürülecektir. Sadece kullanan elektriğin faturasının ödeneceği bir sistem kurulacaktır.

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Avukatlık mesleği gençlik yıllarımdan idealim olmuşturÖnceki Haber

Avukatlık mesleği gençlik yıllarımdan id...

KESK BASIN AÇIKLAMASISonraki Haber

KESK BASIN AÇIKLAMASI

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar