Sıcak Su Yargıya Taşındı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bu kadar Olmaz ki

Sıcak Su zamlarını otomatiğe bağlayan belediyeler vatandaşı sömürmeye ve faiş bedellerle tahsilat yapmaya devam ederken bazı halk dostu insanlar hukuk mücadelesine başladı. Avukat Sercan Okur Otomatiğe bağlanan zamlara tepki gösterdi ve konuyu yargıya taşıdı.

Okur Konuyla ilgili yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Değerli Somalılar;
Hatırlayacağınız üzere Manisa Büyükşehir Belediye Meclisinin 09.07.2020 tarihli olağan toplantısında, Soma Bölgesel Isıtma Sistemi gelir kalemlerinin “revize” edilmesi talebi görüşülmüş ve revize talebini içeren komisyon raporu CHP, İYİ Parti ve BBP üyelerinin ret oyuna karşın, Ak Parti ve MHP’li üyelerin oy çokluğu ile kabul edilmişti.
Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından “revize” adı altında kamufle edilen zam uygulaması, yerel basınımızda ve sosyal medyada bir kaç gün tepkiye neden olsa da bir süre sonra unutuldu ve üstü kapandı.
Kasım 2019 ayı itibariyle ısıtma sistemi faaliyete geçti.
Aralık 2019 ayı gibi de ilk faturalar gelmeye başladı.
Aralık ayı faturaları ile görmeye başladık ki geçen yılın faturaları ile bu yılın faturaları arasında oldukça fazla fark var.
Manisa Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi bir kısım arkadaşlarımdan aldığım bilgiler ışığında konuyu araştırdım.
Araştırmam neticesinde aslında pek çok sıcak su abonesi vatandaşımızın haberinin dahi olmadığı “otomatik zam sistemi” ile karşılaştım. Otomatik zam sisteminin hukuka aykırı olduğunu düşündüğümden iptali için dava açmaya karar verdim.
Ödediğiniz faturanın nasıl hesaplandığını bilmeniz açısından, Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından, Ağustos 2019 ayından itibaren uygulanmaya başlanan otomatik zam sisteminin detaylarını paylaşmak istiyorum.
Manisa Büyükşehir Belediye Meclisinin 09.07.2019 tarih, 2019/361 sayılı kararına göre ilk olarak; Isı birim fiyatına, termik santralin sıcak suya yaptığı artış oranına paralel olarak %22,55 oranında zam uygulanıyor. Temmuz 2019 itibariyle 0,085-TL olan ısı birim fiyatı, %22,55 artış ile 0,1042-TL+KDV’ye çıkıyor.
Otomatik zam makinesi ise bundan sonra devreye giriyor.
Bölgesel ısıtma sisteminin faaliyette olmadığı Ağustos 2019 ayından itibaren ısı birim fiyatı aylık TÜFE oranında tekrar arttırılıyor. Bir sonraki ayın fiyatı, artan fiyata yeniden TÜFE oranı uygulanması ile bulunuyor.
Bu şekilde aylar birbirini kovalıyor.
Ocak 2020 ayı itibariyle ısı birim fiyatı 0,1094-TL+KDV…
Aylık TÜFE oranı hiçbir zaman %0 olmayacağı için ısı birim fiyatı her ay artmaya devam ediyor.
Mart ayının ısı birim fiyatı, Şubat ayından yüksek olacak, Nisan ayınınki de Mart ayından.
Uygulamanın asıl vahim olan tarafı; TÜFE oranında otomatik zam sistemi, bölgesel ısıtmanın kapalı olduğu yani kullanılmadığı aylarda da çalışmaya devam edecek.
Ağustos, Eylül ve Ekim 2019 aylarında ısı birim fiyatı zamlandı. Sistemin Mayıs ayında kapanmasından sonra da zamlanmaya devam edecek.
Her ay TÜFE oranında yapılacak artışlar neticesinde, çok değil bir kaç yıl sonra ödeyeceğimiz faturaları hayal edebiliyor musunuz?
Binlerce liralık faturalar ile karşılaşırsak sakın şaşırmayın.

Manisa Büyükşehir Belediye Meclisinin hukuka aykırı zam kararına karşı dava açmakta ve bu süreçte edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmakta ki amacım kesinlikle siyaset yapmak, siyasi partileri veya yöneticileri eleştirmek değil.
Soma’da yaşayan bir vatandaş olarak, hemşehrilik hukuku gereğince hakkımı arıyorum ve bu hak arama eylemimden mağdur olan herkesin faydalanmasını istiyorum.

Soma Bölgesel Isıtma Sistemi, ısınma ihtiyacımızı karşılamaktan önce, havamızı temizleyen çevreci bir sistemdir. Her Somalının amacı bu sistemin Soma geneline yayılmasını sağlamak olmalıdır. Yapılan zamlar ile ödenemeyecek faturaların ortaya çıkması, vatandaşımızın cebini mağdur edeceği gibi sisteme abone olacakları da caydıracaktır. Sistemin cazibesini kaybetmesi, Soma geneline yayılmasını durduracak bu da çevre sağlığımızı doğrudan etkileyecektir.

Bundan sonraki süreçte açtığım dava ile ilgili gelişmeleri paylaşmaya, Somalıların sesi olmaya devam edeceğim”dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Deprem KorkuttuÖnceki Haber

Deprem Korkuttu

Tarla Değil Deniz PatlıcanıSonraki Haber

Tarla Değil Deniz Patlıcanı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar