SOMA’NIN ÇÖP DAĞLARI SIZAN ÇÖPÜN SULARI HASTALIKLARA DAVATİYE

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar

Soma Belediye Çöplüğüpaylaşan: f1044332179
İnsanın burnunu yakan, kötü kokuların arasından yükselen çöp dağlarını görünce ........

Geçtiğimiz günlerde, Sarıkaya Mahallemizin geleneksel köy hayrına katılmak üzere köye doğru giderken, yanlış yola sapmam sonucunda kendimi bambaşka bir dünyada, çöp dağlarının arasında buldum.

         İnsanın burnunu yakan, kötü kokuların arasından yükselen çöp dağlarını görünce gözlerime inanamadım. Şehir merkezinden yaklaşık 2 kilometre kadar uzaklaşmışken karşılaştığım bu iğrenç manzara bende önce öfkeye ardından derin bir kaygıya neden oldu.

         Bilindiği üzere 5216 Sayılı Büyükşehir Kanununun yürürlüğe girmesinden sonra, temizlik işleri ve çöp hizmetleri ilçe belediyeleri tarafından yürütülüyor. Bu kapsamda her ilçe belediyesinde Temizlik İşleri Müdürlüğü kurulmuş durumda. Esasen Büyükşehir Kanunundan önce de temizlik işleri ilçe belediyeleri tarafından yürütüldüğünden, fiilen bir değişiklik meydana gelmiş değil.

         Büyükşehir belediyelerinin ve ilçe belediyelerinin görev ve sorumlulukları belli. 5216 Sayılı Büyükşehir Kanunun 7. Maddesi her iki belediyenin de görevlerini saymış, temizlik ve çöp toplama işini ilçe belediyesine vermiş. Temizlik İşleri Müdürlüğü Görev ve Çalışma Yönetmeliği de 7. Maddesinde Temizlik İşleri Müdürlüğünün görevlerini tek tek belirlemiş.   

         Temizlik işleri ve çöp hizmetleri, bilinen tanımlamasıyla, çöpün toplanması, taşınması, geri kazanılması, değerlendirilmesi, bertaraf edilmesi ve zararsız hale getirilmesinden ibaret. Yasal olarak bu konuda sorumluluk önce ilçe belediyesine, ardından da büyükşehir belediyesine ait.

         Soma Belediyesi, yasal görevi gereği çöp toplama hizmetini yerine getirmeye çalışıyor. Zaten problem çöpün toplanmasında değil. Toplanan çöpün yanlış depolanması nedeni ile zararsız hale getirilememesinde.

         , Şehir içinden toplanan her türlü çöp, şehre yakın bir mesafede gelişi güzel dökülmüş vaziyette duruyor. Gelişi güzel dökülen çöplerin oluşturduğu yığınların arasından dere akıyor. Bu dere şehir içinden geçerek Bakırçay’a ulaşıyor. Her türlü mikrobu barındıran bu derenin suyu ile çiftçilerimiz tarlasını suluyor… Bu olumsuz zinciri uzatmak mümkün. Mesele kâbus senaryosu yazmak değil, şehrimizin içinde sayılabilecek bir noktada yükselen çöp dağları hepimizin sağlığını tehdit ediyor. Bu mikrop yuvasından her türlü pisliğin, hastalığın yayılması mümkün. Çünkü olumlu anlamda alınmış hiçbir tedbir yok.

         Oluşan bu çöp dağı hiç şüphe yok ki Soma Belediyesinin eseri. Soma Belediyesi vatandaşına işte bu çöp dağlarını layık görüyor. Çöpler böyle gelişi güzel biriktirilirken aslında bir yandan da ilgili mevzuat ihlal edilerek suç işleniyor.

         Çöp dağlarını görmek için bahsettiğim bölgeye gidecek olursanız eğer, yanınıza gaz maskesi almayı unutmayın, zira geçtiğimiz yıllarda kapanan Azyak ve Balcı madenlerinden sızan zehirli gazların boğazınızı yaktığını hissedeceksiniz…

         Daha temiz ve yaşanacak bir Soma için Manisa Büyükşehir ve Soma Belediyesi lütfen göreve…

                                                                                                                               Avukat

                                                                                                                              Sercan Okur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Elektrik Piyasası Kanun Teklifi, Vatandaşın Cebini Yakacak"Önceki Haber

Elektrik Piyasası Kanun Teklifi, Vatanda...

Seher Ali Ortaokulu öğrencisi Şevval Cantürk Türkiye Dördüncüsü..Sonraki Haber

Seher Ali Ortaokulu öğrencisi Şevval Can...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar