Soma'nın Hava Kirliliği Soma'nın Geleceği Görüşüldü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar

Manisa'nın Soma İlçesinde hava kirliği tartışmaları ile birlikte ekonominin zayıflayacağı çalışan işçiler ne yapacağı çıkan kömürlarin nasıl değerlendirileceği düşünülürken Soma'dan Siyasi partilerin ilçe başkanları Ankara'ya gitmiş bir dizi çalışmalar sonrası yapılan görüşmeleri TES İŞ SENDİKA BİNASINDA Değerlendirerek Soma halkına açıklama yaptılar.

Basın açıklamasını Soma belediye başkanı Ali Tulup yaptı.Ortak görüş Baca gazı sistemi yapılsın Soma temiz nefes alsın. Bunu söylerken  Santral çalışsın sistem sırasıyla yapılsın denildi.

Basın Açıklaması Şöyle

Geçtiğimiz hafta 19 Aralık 2019 Perşembe günü ülkemiz gündeminde olan termik santrallerindeki baca gazı arıtması  bulunmayan santrallerin kapatılacağı yönündeki  gelişmeler nedeniyle Ankara’daki ziyaretleri esnasında ilçemizde bulunan santralin de bir an önce baca gazı arıtma tesisinin kurulmasını ve  devreye alınması gerektiğini belirten Belediye Başkanı Ali Tulup, AK Parti İlçe Bşk.Mehmet Ali Aksoy, CHP İlçe Bşk.Levent Elbinsoy, MHP İlçe Bşk.Adem Yıldırım, İYİ Parti İlçe Bşk.Vehbi Çiçek, BBP İlçe Bşk.Ahmet Bakır, Saadet Partisi İlçe Bşk.Hasan Çelik, STSO Bşk.Cem Doğan, ESKO Bşk.Ali Ayan, Ziraat Od.Bşk.Emin Benli, ŞÖFO Bşk.Dursun Solak, S.S.NAK.KOOP Bşk.Mehmet Yağcı, S.S.OTOBÜS.KOOP Bşk. Osman Gündoğan, TES-İŞ Send.Soma Şb.Bşk.Fehmi Tokgöz, Maden-İş Send.Böl.Bşk.Recep Satır, Maden-İş Send.Soma Şb.Bşk.Şevket Şahin, Maden-İş Send.1 nolu Şb.Bşk.Mehmet Ali Çakır, Maden-İş Send.2 nolu Şb.Bşk.Erol Kasap, Kömür Ür.ve Sat.Der.Bşk.Nadirhan Hızlı’nın imzalarının bulunduğu dilekçeleri, saat 11:00’de görüştükleri AK Parti Grup Bşk.V.Mehmet Muş, 12:30’da görüştükleri İYİ Parti Grup Bşk.Orhan Çakırlar, 13:30’da görüştükleri MHP Grup Bşk.V.Erkan Akçay, 16:30’da görüştükleri CHP Grup Bşk.V.Özgür Özel ve 17:30 ‘da görüştükleri Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a teslim ettiler.

Görüşmelerine ilçe kongresi olması hasebiyle katılamayan CHP ilçe Bşk.Levent Elbinsoy’un yokluğunda başlayan heyet, bu süreç içerisinde Anadolu Birlik Holding (Konya Şeker) Ynt.Krl.Bşk.Harun Reşat Ersöz ve Enerji Koordinatörü Mesut Dal ve Soma Termik Santrali yetkilileri ile yaptıkları görüşmelerde kül tutucu elktro filtrelerin aktif olarak çalıştığını ve baca gazı arıtma tesisinin de yapılarak devreye alınması için hem fikir olduklarını belirttiler. İlçemiz’de içerisinde kükürt oranı ve karbonmonoksit değeri çok düşük olan ülkemizin en kaliteli Soma Linyit Kömürü’nün, yıllık üretilen 12 milyon tonunun lavar tesislerinde zenginleştirme işleminden geçirilerek, yaklaşık 4 milyon tonunun piyasaya ve geriye kalan 8 milyon tonunun Termik Santral’e tedarik edildiğini belirttiler. 

Linyit Kömür’ü üretimi yapan maden ocaklarında 12.000 işçimiz, Termik Santral’de 1.500 işçimiz çalıştığını ve kapatılması halinde santralde çalışan 1.500 işçimizin, madenlerde çalışan yaklaşık 10.000 işçimizin işsiz kalması ve bunlara bağlı olarak santrale kömür taşıyan ülkemizin sayılı büyüklükteki nakliyecileri olan Soma Nakliyeciler Kooperatifi üyeleri ve şoförleri ile yine santrale ve maden ocaklarına üç vardiya çalışan işçilerimizi taşıyan Soma Otobüsçüler Kooperatifi üyeleri ve şoförlerimizin işsiz kalmasının söz konusu olacağını anlattılar. Kömür ticareti ve kömür nakliyesi ile geçimini sağlayan, ayrıca bunlara bağlı olarak çalışan sanayi ve çarşı esnafından oluşan 1.000 kadar esnafımızın da mağdur olacağını ve dolayısıyla şehrimizin ekonomisinin çok olumsuz etkileneceğini belirttiler.

         Termik Santral’de üretilen sıcak su buharı ile çalışan 200 milyon TL yatırım yapılan Soma Bölgesel Isıtma Sistemi tarafından bugün itibariyle 12.500 aboneyle toplam 1.300.000 m2 konut ısıtılmakta olduğunu, bunun da şehrin %50’ine tekabül ettiğini, dolayısıyla bu sistem ile ısınmakta olan konutların bulunduğu şehrimizin merkez mahallelerinde kış aylarında havada göz ile görünür şekilde olumlu yönde etkisinin olduğunun gözlendiğini belirttiler. Ayrıca bu sistemin ilçemiz konutlarının %100’de kullanılabilmesi için planlamaların yapılmış olduğunu ve programlar dahilinde yatırımın tamamlanacağını belirttiler. Ve yine santraldaki sıcak su buharı ısısı kullanılarak 720 dönüm arazi üzerine kurulması planlanan Teknolojik Sera projesinin de hayata geçirilemeyeceğini belirttiler.

         Termik Santralin kapanması halinde maden ocaklarının üretiminin duracağını, dolayısıyla hem sanayi amaçlı ve hem de konutlarda ısınma amaçlı kömür tedariğinde büyük sıkıntılar yaşanmakla beraber ithal ve kaçak kömür tüketiminin körükleneceğini, ayrıca ülkemizin değişik yörelerine bu maden ocaklarında üretilerek kamyonlar ve tren vagonları ile nakledilen Sosyal Yardımlaşma Kömürü temininde de büyük sıkıntılar yaşanabileceğini belirttiler.

         Heyet, Grup Başkan Vekillerine konunun hassasiyetleri ile birlikte çözüm önerilerini ilettiler, Belediye Başkanı Ali Tulup görüşmelerde “bizi bizden daha çok seven olmaz” diyerek, santralde 3x2 ünitelerin bulunduğunu ve  üretim tamamen durdurulmadan birer ünite halinde baca gazı arıtma tesisinin yapılması için desteklerini talep ettiler.

Heyete katılan Tes-İş Sendikası Gn.Bşk.Yrd.Hüseyin Özil ve Maden-İş Sendikası Mali İşl.Gn.Skr.Zekeriya Aydın’ın da katılımıyla devam edilen görüşmelerde Sayın Bakan, Bakan Yardımcıları ve Bürokratlar ile gerçekleştirdikleri yaklaşık 2 saat süren bir toplantıda konuyu detaylı bir şekilde görüştüklerini, sorunları ve çözüm önerileriyle birlikte taleplerini ilettiklerini ve Bürokratların       dikkatli bir şekilde dinleyerek notlarını aldıklarını, gerekli çalışmaların yapılarak bir sonuca varılacağını dile getirdiklerini söylediler, kamuoyuna saygıyla duyurulur.  

 

      

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Somalı Maden İşçisi Torba Kanunu BekliyorÖnceki Haber

Somalı Maden İşçisi Torba Kanunu Bekliyo...

Soma Belediye Başkan Vekili Ekşi Kömür Döküm Sahalarını GezdiSonraki Haber

Soma Belediye Başkan Vekili Ekşi Kömür...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar