MADEN İŞ SENDİKASI

SÖZ VERDİNİZ AMA DAYIBAŞLARI İŞE ÇAĞIRDI

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
İŞÇİ TEHDİT EDİLİYOR: “YERİNİZE ADAM BULURUM”
haber altı 2 komulabilir
haber İçi

ÖZGÜR ÖZEL MADENCİNİN SESİ OLDU, BAKAN SÖZ VERDİ

 

Soma madencilerine yönelik iyileştirmelerin de içinde bulunduğu İş Kanunu yasa tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda alt komisyona havale edildi. Komisyonda söz alarak madencilerin yaşadıkları sorunları dile getiren CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel,  Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in yerine toplantıya katılan Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan’a, Soma’da kapatılan madenlerde çalışanların maaşları ile ilgili ve işsizlik yüzünden kaygı duyduklarını aktardı. CHP’li Özel’in ısrarlı konuşması üzerine Bakan Elvan; ”Sayın Özel, hemen arkadaşlarımıza talimat vereceğiz ve gereken yapılacak” dedi.

 

///

 

SOMA MESELESİNİ SULANDIRMAYIN

 

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel Mecliste görüşülen kanun tasarısına Soma’nın dışında konuların da eklenmesini eleştirerek meselenin sulandırıldığını ifade etti.

 

SOMA YASASI OLSUN

 

Özel “yasanın içinden Soma’yla ilgili, madencilerle ilgili, taşeronla ilgili acil olanları ayıralım ve bu yasanın adı “Soma Yasası” olsun. Aksi takdirde, günler geçtikten sonra Parlamentonun yaptığı bu çabalar Soma’daki faciadan fırsat yaratma olarak algılanacaktır.” dedi. Özel aynı zamanda taşeronun bütün ana iş kollarında yaygınlaştırılması için de yasada maddelerin bulunduğunu ve arkadan dolanarak, faciadan fırsat çıkartıldığını ve bu konuda büyük bir yanlış yapıldığını kaydetti.

 

SÖZ VERDİNİZ AMA DAYIBAŞLARI İŞE ÇAĞIRDI

 

CHP’li Özel Soma ile ilgili verilen sözlerde durulmadığını, işçilerin daha ilk günden işbaşı için çağrıldığını kaydederek şunları söyledi:

 

MANİ OLMASAYDIK BÜTÜN İŞÇİLER ÇALIŞAMAZ DURUMDAKİ MADENLERE SOKULACAKTI

 

“Çok önemli bir konuyu dile getirmek isterim ki gerek Recep Tayyip Erdoğan’ın ağzından gerekse sizlerin Soma’daki ifadelerinizde “bu madenlere kimse inmeye zorlanmayacak, sadece madenin ayakta kalması için kısıtlı sayıda işçi çalıştırılacak” denildi. Ancak tam bu ifadelerin ertesi gününde madenlerden işe yaygın çağrı geldi. Ben o sırada çıktım ve açıklamalarda  bulundum, sizle de telefon görüşmesi yaptık ve o günkü yaygın çağırıyı durdurduk. Yoksa bütün maden işçilerini işe çağırıyordu taşeronlar vasıtasıyla. Ertesi gün müfettişler gitti. Her iki madende, önce Ata’da, sonra Işıklar’da çalışma durduruldu. Pazar günü biz mâni olmasaydık eğer bütün işçiler çalışılamaz madenlere sokulacaktı.

 

İŞÇİ TEHDİT EDİLİYOR: “YERİNİZE ADAM BULURUM”

 

“Ama şu anda, pratik sorun şudur: Kapatılmış Ata ve Işıklar madeni işçilerine yine yaygın çağrı yapıldı, yani hepsine birden mesaj atılıyor “Herkes gelecek.” deniyor. Bizlerin ağzından “Zorunlu değil.” diyoruz ama dayıbaşılar, kendi işçisi girsin çalışsın ki para kazansın diye “Gelmeyenin yerine adam bulurum.” diyor. Bu şartlar altında Ata’da çalışanlar Işıklar’da çalıştırılıyor, her 4 işçiden 3’ü bugün maden altında. Dün Fedai Uçak adlı madencinin parmağı, orta parmağı ikinci falankstan koptu, iş kazası ve zamanında götürülmediği için de parmağını kaybetti. Fedai Uçak adlı çocuk Ata bacasında çalışması gerektiği hâlde Ata kapatıldı, diğer kapatılan Işıklar bacasını ayağa kaldıracağız diye başka  bir yerde görevlendirilen çocuk zorla madene sokuldu taşeronu tarafından, parmak koptu.”

 

ÖZEL MADENCİNİN SESİ OLDU

MADENCİLER BU SORULARIN CEVABINI BEKLİYOR

 

“Soma’daki madencilerin en önemli soruları şunlar:

·         Madene inmeye zorlanıyoruz. İnmeyenin durumu ne olacak?

·         Patron bize maaş vermeyeceğini söylüyor. Başbakan “Gerekirse üç ay, dört ay maaşlarını öderiz, kimseyi güvenli olmayan madene sokmayız.” dedi. Bizim bu paramız ödenecek mi, ödenmeyecek mi?

·         Girmezsek işten atılacağız mı, atılmayacağız mı?

 

Bu soruların cevabını Sayın Bakan ilk elden söylerse oradaki 6 bin kişi hatta 13 bin kişi rahat eder. Aksi taktirde taşeronun ve dayıbaşının elinde çocuklarımız tarumar oluyor.” dedi.

 

SOMA’DAKİ İŞÇİLER TEDİRGİN

 

Daha sonra Bakan Lütfi Elvan’ın konuşmaları sırasında yeniden söz alan Özgür Özel kapanan Uyar Madencilikten örnek vererek şunları söyledi:

 

“O kapanan madenin işçilerinin iki aylık paraları içeride duruyor, kiminin daha çok. Bu konuda da hiçbir şey yapılmıyor. İşte bu yüzden Soma’daki işçiler tedirgin. Şimdi, buradaki tüm madencilere “Ödemezlerse teminatı biziz kardeşim, inmeyin madene.” demeniz lazım. Demezseniz iniyor çocuklar ve parmaklar kopuyor, yarın 50 kişi daha ölürse ne yapacaksınız?”

 

ÖZGÜR ÖZEL: “YALVARIYORUZ. SOMA’DA İŞSİZLİK, MAAŞ ALAMAMA KORKUSU İLE MADENCİLER İŞBAŞI YAPTI. ÇÖZÜN BU SORUNU”

 

Bakan Elvan, işçilere işverenin yasal olarak maaş ödemek zorunda olduğunu söyleyince, Özgür Özel madencilere garanti verilmesini istedi ve aksi takdirde bu kişilerin madene mahkum olduklarını kaydetti. Özel;

 

“Size yalvarıyoruz, sorun şu: Önlerinde bir örnek var, maden kapanmış, parayı maden şirketi ödememiş, paralarını alamamışlar. Şimdi, bu maden kapanırsa, paramızı alamazsak, bu adam kaçarsa, işsiz kalırsak korkusu güvensiz madene mahkûm ediyor. 50 işçi bakım için yeter dediler, yeraltından her 4 işçiden 3’ü var, 3.500 kişi yeraltına girdi bu korkudan. Deyin ki: “Korkmayın, girmeyin, ödemezlerse devlet arkanızda.” Başbakan, o 10 çocuğa “Gerekirse üç yıl, dört yıl, üç ay, dört ay biz öderiz.” demiş ama siz söyleyin, kamuoyuna açıklayın. Bu güvenceyi verin yoksa yeni facia çıkacak, dün bir parmak gitti.” Dedi. Bakan Elvan, bu sözlerin üzerine yeniden “Ortada bir sorun varsa da o sorunun çözümü yönünde arkadaşlarımızla birlikte çalışacağız.” diyerek söz verdi

 

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
MHP’Lİ AKÇAY’DAN ANLAMLI TEKLİFÖnceki Haber

MHP’Lİ AKÇAY’DAN ANLAMLI TEKLİF

Zarar Gören Çiftçilerin Zararlarının Karşılanmasını Borçlarının ertelenmesini istediSonraki Haber

Zarar Gören Çiftçilerin Zararlarının K...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar