MADEN İŞ SENDİKASI

Zarar Gören Çiftçilerin Zararlarının Karşılanmasını Borçlarının ertelenmesini istedi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
0
haber altı 2 komulabilir
haber İçi

CHP Manisa Milletvekili Hasan ÖREN; Manisa, Akhisar, Saruhanlı, Alaşehir ve Sarıgöl’de meydana gelen dolu afetinden zarar gören çiftçilerin zararlarının karşılanması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanına verdiği soru önergesinde afetten zarar gören tüm çiftçilerin zararlarının karşılanmasını ve borçlarının ertelenmesini istedi.

 

 

            TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

            Aşağıdaki sorularımın aracılığınızla Sayın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi EKER tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. Saygılarımla


                                                                                                              Hasan ÖREN
                                                                                                          Manisa Milletvekili

 

1-2 Haziran 2014 tarihlerinde Manisa genelinde etkili olan şiddetli yağmur ve dolu nedeniyle 7.000 dönüm bağ ve bahçe zarar görmüştür. Manisa Merkeze bağlı, mahalleye dönüşen köy ve beldeler Muradiye, Yağcılar, Üçpınar, Gülbahçe, Göksu, Tekeller ve Çamköy ile Sarıgöl, Alaşehir, Akhisar ve Saruhanlı ilçelerindeki çiftçilerin ürünlerinde büyük kayıplar olmuştur.

Ziraat Odalarının verdiği bilgiye göre, üzüm bağlarında zarar oranı yüzde 80 dolayındadır. Geçen yıl yaşanan afetin yaraları daha sarılmamışken bu afet Manisa’lı çiftçiye ağır darbe vurmuştur. Resmi rakamlara göre çiftçinin borcu nedeniyle Manisa’daki tarım arazilerinin % 60’ının ipotekli olduğu düşünüldüğünde bu afet çiftçinin belini iyice bükecektir.

Mevzuata göre, zarar gören çiftçilerin borçlarının ertelenmesi ve yardım yapılabilmesi için tüm tarımsal varlıklarının en az % 30’unu kaybetmeleri ve tarım sigortası yaptırmaları gerekmektedir. Birde “Genel Hayata Etkili” olması şartı vardır ki, bu koşullarda zarar görenlere sağlanan haklardan yararlanacak çiftçilerin sayısı çok az olacaktır.

Bilindiği üzere, çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin % 95’i Manisa’da bulunan 655 bin dekar bağdan elde edilmektedir. 60 bin aile geçimini üzüm üretiminden sağlamaktadır. Çekirdeksiz kuru üzüm üretimi Manisa ekonomisinde önemli yer tutmaktadır.

Bu nedenlerle;

1-      Aşırı yağış ve dolu afeti nedeniyle zarar gören Manisa ve ilçelerimiz afet bölgesi ilan edilecek midir?

 

2-      Zarar gören çiftçilerimizin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmesi için gerekli olan tarımsal varlıklarının % 30’unu kaybetme şartı kaldırılıp zarar gören tüm çiftçilerin borçları ertelenecek midir?

 

3-      2090 Sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanundan yararlanmak için Tarım Sigortası yaptırma şartının kaldırılması amacıyla yeni bir yasal düzenleme yapılacak mıdır?

 

4-      Tarım Sigortası olmayan çiftçilerin de zararları karşılanacak mıdır?

 

5-      Manisalı çiftçilerin faizsiz ve uzun vadeli yeni kredi kullanmaları sağlanacak mıdır?

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
SÖZ VERDİNİZ AMA DAYIBAŞLARI İŞE ÇAĞIRDIÖnceki Haber

SÖZ VERDİNİZ AMA DAYIBAŞLARI İŞE ÇAĞIRDI

İşbirliğine Varız Sonraki Haber

İşbirliğine Varız

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar