MADEN İŞ SENDİKASI

Üretici Umduğunu Bulamadı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
haber altı 2 komulabilir

Ceviz Üreten Çiftçi Umduğunu Bulamadı.

İzmir'e bağlı Bergama ilçesinde Sarıcalar Mahallesi'nde ceviz yetiştiren Abdullah Saka” maliyetler girdiler çok fazla işimiz çok zor” dedi.

Bergama'nın Bakırçay Ovası’nda ceviz sezonunun gelmesiyle ağaçtan güçlüklerle toplanan cevizler sepetlere girmeye başladı. Çalışmaya gelen bir işçi ceviz toplarken şunları söyledi.” Cevizleri silkiyoruz çuvallıyoruz ve hasatımızı yapıyoruz kısacası satılacak kıvama getiriyoruz” dedi.

 

 Üretici Abdullah Saka ise şunları söyledi. “Bugün ceviz haşatına başladık. Ceviz narin yetişen bir bitkidir. Bizim Türkiye'deki tarım girdi maliyetleri, mazot gübre ilaç tohum bu kadar pahalı olması nedeniyle ve üreticilerin sahipsiz kalmasıyla tamamen üretimden çiftçi çıkmış durumda..

 

Ürettiğimiz Ceviz 15 -20 liradan  Satılması Gerekir

 

Şu anda mazot 25 lira gübre ise 600 liraya kadar dayanıyor. Bu ağaçlar yıl boyunca en az 4 kez sulanıyor. Sondajdaki sulamanın bedeli olarak bir saati 70 lira ben bu araziyi sulayacağım süreceğim gübre atacağım ve ürün olduğu zaman toplayacağım. İşçi ücretleri haliyle pahalı. Buna göre bizim cevizimizin pahalı olarak satılması gerekiyor. Bizim burada cevizimizin fiyatı öyle bir olmalı ki, tarlada biz bunları en az 15 lira 20 liradan satmamız gerekir. Maliyetlerimizi kurtarabilmemiz açısından”.

Üç Milyon Kişi İşsiz Kaldı

 “Tarım alanlarından 3 milyon 400 bin hektar ekilemez oldu. 3 milyon insan tarımdaki istihdam dan  çekildi. Bu ülkede işsizliğin artışına sebep oldu. Bu anlamda ben Türkiye'de tarıma yeniden Atatürk'ün dediği gibi köylü milletin efendisidir. Yani çiftçi ekecek dikecek tarım ekonominin temeli olacak”

Üretim Maliyetlerinin İçerisinden ÖTV KDV Kaldırılsın.

Cevizin üretim maliyetleri bir kere en büyük maliyetlerden biri mazot. Geçtiğimiz sene içerisinde mazot 7 lira iken içerisindeki ÖTV KDV kaldırılsın diyorduk. Geldiğimiz noktada şu anda mazot 25 lira. Bu üretim maliyeti ile bu traktörler bu tarlayı en az 7 kez 8 kez sürmek zorunda. Bu tarlaya gübre atmak zorundasın. Ama hayvansal gübre ama Sünni gübre. Suni gübre şu anda 600 liraya kadar geldi. Tarlayı sürüyorsun sürdüğün yerde suluyorsun ve bu sulamanın maliyeti 70 lira saati bunların hepsi bir üretim maliyetidir. Gübre ilaç yem tohum sürekli tarlanın maliyetleri oluyor. İşçi ücretleri onlar da haklılar bedenleriyle çalışıyorlar fakat emeklerinin karşılığını alamıyorlar. Fakat üreten insan da burada para kazanamıyor. Tarım girdi maliyetlerinin düşürülmesini, tarsal kredi faizlerinin düşürülmesini üretici birliklerinin tekrar kurulmasını Bu arada tarım bakanlığından ithalatın durdurulmasını talep ediyoruz talep ediyoruz. Bunları yaptıkları takdirde Türkiye'de tarım ayağa kalkar ve biz 452  milyar dolar borcun altındayken tarlusal maliyetlere ithalata para ödemeyiz. Tarım bakanlığı ve hükümet bunları yapmak durumundadır. Tarlada çalışanlardan Hatice Kaynaş ben önceden işe gelmek ve gitmek için 25 lira para ödüyordum. Şimdi ise 60 lirayı buldu. Soma ile Sarıcalar köyünün arası. Marketlere gidiyoruz süt olmuş 10 lira. Yoğurt olmuş 20 lira. 500 liraya bir iki parça bir şey alıyorsun. Hayat bu kadar pahalı.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Soma'da uyuşturucu operasyonu.Önceki Haber

Soma'da uyuşturucu operasyonu.

Helikopterle Trafik DenetimiSonraki Haber

Helikopterle Trafik Denetimi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar