VERİLEN ZAMIN  FOTOĞRAFINI ÇEKECEĞİM DUVARA ASACAĞIM

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar

Emekliler verilen zamlar karşısında bu zamlar bizi açlığa sefalete sürükler.dedi

 

Manisa'nın Soma ilçesinde parklarda caddelerde emekli olan vatandaşlara sorduk.

 Geçinebiliyor musunuz. Memur emeklisinin maaş artışına %49.25 zam verilirken işçi ve bağ-kur emeklilerine ise %37,57 zam verildi.

 Vatandaşa sorduk geçinebiliyor musunuz. Verilen cevaplar çok ilginçti. Bu parayla geçinmek çok zor.

 

 Emekli Derviş Akyüz şunları  söyledi. “30 yıl bir fiil kamuda çalıştığını söyleyen Akyüz bedenen çalıştım. emekli oldum. Şu ana kadar bağlanan bana maaş miktarı 7500 lira bunun adalet neresinde.

 Yıllardan bu yana açıklanan rakamlar emekliyi tatmin edici rakamlar olmadı. Emekliyi Bu rakamlar tamamen bitirmiştir. Ben emekli olarak hiçbir yerden destek almıyorum. Sadece almış olduğum 7500 lira. Ev kiraları da şu anda 7-8 bin liralarla çıktı.

 

MARKETE PAZARA GİDEMİYORUZ.

 

Cumartesi ve bugün olan Soma pazarına gittim. Hanımla Meyvenin  yanına yanaşamıyorsunuz. Bu arada 25 lira elmanın kilosu. 15 ile 18 lira patatesin kilosu. 4 tane pırasa 10 lira. Bir pazar arabasını 800 liraya dolduramadık.

 

Kasaba uğramak istedik. Kıyma ile etin fiyatını anlatamam olmuş ateş pahası. Görünce fiyatları dükkanın içine giremedik. Alma gücümüz tamamen bitmiş durumda.

Hükümetten şunu söyleyebilirim Bu kadar emekliye zulüm etmelerine gerek yok.

 

800 liraya Dolan pazar arabası yarısını anca geldi. Pırasa domates patates 800 lira para tuttu aldıklarım. Cebimizde olan 500. lira 300  lira açığımız var. 7500 lira ile marketin kapısını çalamıyoruz . Bir bakraç yoğurt olmuş 84 ,85 lira 1 kilo peynir 280 lira.. Bunun için markete giremiyoruz.

 Kira fiyatları çok yükseldi. 7500 lira maaş al 8000 lira kira öde. Sonuçta bizi ev sahibi kapıya atacak. Biz o zaman nerede yaşayacağız. Benim talebim bu işin bir an önce düzeltilmesi dedi”.

 

Özel sektörde madenden emekli olan kahvehanede garsonluk yapan Selahattin Çankal “vallahi öleceğiz galiba. Verilen zama göre öleceğiz. Çok zam vermişler. Bu maaşın dışında ne ile geçiniyorsun sorusuna? Çay tepsisini gösterdi. Hükümetimiz zammı çok yapmış. Biraz kendilerine yapsınlar.

 

Pazara gittin mi sorusuna?

 

Pazar nasıl bir şey. Sen bana sebze yiyor musun diye sor. Et yiyor musun diye sor. Tavuk yiyor musun balık yiyor musun diye sor. Sadece patates yemeye çalışıyoruz. Bunun dışında ekmek zeytin. Bunun dışında yediğimiz makarna. Makarnadan başka bir şey yok. Makarna yiye yiye içimiz  dışımız makarna oldu. Hükümete mesajım zammı çok vermişler. Kendilerine yapsınlar zammı.dedi”.

 

Emekli diğer bir kişi şöyle söyledi. Ben 7 700 alıyordum. 11 000 lira mı oldu bilmiyorum. Bu maaş memnun musun dediğinde ne memnun aman diye cevap verdi. Bu para 16 17 gün yetiyor. Çarşı pazar kalmadı her şey başını aldı gitti. Bu aldığın şey bugün alıyorsun 5 lira yarın gidiyorsun 6 lira 7 lira. Dedi.

 

VERİLEN ZAMIN  FOTOĞRAFIN ÇEKECEĞİM DUVARA ASACAĞIM.

 

Diğer bir emekli ise verilen zam hakkında ne diyorsunuz sorusuna? Çok yakışıklı bildiğin gibi değil fotoğrafını çekeceğim duvara asacağım dedi. Geçinmenin  zor olduğunu bu devirde yaşamak ölmekten daha daha güzel. Her şeyin çok ucuz olduğunu böyle gidersek çok çabuk tahtalı köye varırız diye serdenişte  bulundu. Bu verilen zamlar zam değil ki Ne söyleyeyim hayat almış gitmiş. Bunları zam diye bize yutturmaya çalışıyorlar ama nasıl zam olduğunu ben bilmiyorum”.

 

Memur emeklisi olduğunu öğrendiğimiz bir kişi ise” bu verilen zamların az olduğunu hayat şartlarını çok pahalı olduğunu onun için az diyorum. Bir şey alayım diyorum 3 liraya aldığım şey 15 lira. Her şey pahalı neden pahalı. Mazot pahalı olduğu için pahalı. Esnaf öyle diyor. Mazotu sabit tutabilseler, hayat normale döner.

 

Geçinebiliyor musun sorusuna?

Zor şartlarda geçiniyorum. Bizim maaşların en az 20.000 lira olmasını isterim dedi”.

 

Esnaflık yapan emekli bir kişi ise “cüzi bir zam yapıldı. Hiçbir şeyi karşılayamıyoruz. Geçinmek mümkün değil. Dükkan kirası ev kirası elektrik parası su parası zaten bir şey kalmıyor.

İnsanlar artık pazara çıkarmıyor. Artık insanlar utanıyor torbalar bomboş geliyor. Biz emekliyi yok etti.

Emekli sürünmeye mahkum. Yazık günah yani. Emekli bunu hak etmiyor. 25 sene çalıştım. 9.000 yevmiye üzerinden emekli oldum. Aldığımız para 11.200 veya 11.300 lira. Söyleyecek bir şeyimiz yok biz bu halimize utanıyoruz dedi.

 

Cengiz Topel meydanında kahvehane önünde oturan bir emekli. ise 7500 lira alıyorum 60 yaşına geldim halen çalışıyorum. Geçinemiyoruz dedi.

 

Diğer özel maden şirketinden  emekli ise aldığımız 8.500 lira verdiğimiz ev kirası 7.500 lira. Ne yapacağız Ben emekliyim. Dedi.%37,5 zam oldu bizlere. Pazarcılar ise %50 zam yaptı. iki kişiyle arasındaki sohbette Ben daha kahvaltı bile yapmadım. Sokakta iş yaparız diye. Cebimizde çay parası yok. Özel şirketlere gidiyorsun almıyorlar. Bize sen yaşlısın. Diğer taraftan emeklilik yaşı 60'a çıktı. Sanki bize öl diyorlar. Bizler günlük yaşıyoruz. Marketlerde zam yok diyorlar gidin bakın hepsi etiketlerini değiştirdiler.%100 zam var.%50 değil %100 zam. Emekli kredi kartlarını çıkartarak gösterdi sadece bunlarla yaşıyoruz. Yaşayabildiğimiz kadar. Hepsine borçluyum bundan çekiyorum buna yatırıyorum bundan çekiyorum buna yatırıyorum.

Emekli  İbrahim Özkan” geçinmek çok zor bu ülkede. Marketlere gidiyorum bir bakıyorum 4 liralık süt olmuş 10 lira. Peynire bakıyorum. 150 liralık peynir 250 lira olmuş. Nasıl geçinelim bir simit olmuş 10 lira.

Hayat çok pahalı 7500 lira ile bir insan nasıl geçinir. Ev kiraları 15 bin liraya geldi. Ben torunumu okutuyorum 15.000 lira ev kirası var.

Pazar çok pahalı. Bir elmanın kilosu 35 lira. Ben tek başıma yaşıyorum. Ancak iki tane elma alıyorum. İki tane domates alıyorum. Nasıl geçineceğiz. Evinde 5 kişi olan 5 tane günlük ekmeği var. Domatesi var meyvesi var salatalığı var. 35 lira bir salatalık.  Bu fiyatlar Soma gibi Ege bölgesi'nde böyle. Zeytinyağı olmuş 300 lira. Zeytin olmuş 200 lira”.

Diğer bir emekli ise, emekli olduğunu, memnun musunuz sorusuna? “Sürünüyoruz sürünüyoruz dedi. Ne söyleyeyim geçiniyor muyuz diye mi söyleyelim.

Pazar fiyatları hakkında ne söyleyebilirsiniz sorusuna? Pazar fiyatları uçuyor. Havalara uçuyor. Zam yağıyor şu anda yağmur gibi.

GEÇİNEBİLİYOR MUSUNUZ SORUSUNA?

Açız Açız diye yanıt geldi. 10.000 lira maaşla ne oluyor.10 bin lira ile nasıl yaşıyorsa emekli öyle yaşıyoruz”.

Atatürk Caddesi’nde çay ocağında oturan diğer bir emekli ise ne kadar maaş alıyorsunuz sorusuna 7500 lira maaş aldığını söyledi.

Emekli maaşından memnun musun?

Kim memnun ki ben memnun olayım. Maaşımızın en az 15.000 lira olması lazım.

Pazar fiyatları hakkında bir şey söyler misin?

Pazara ben çıkmıyorum. Çünkü para yetmiyor. Dedi



 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
399 Aranan Şahıs YakalandıÖnceki Haber

399 Aranan Şahıs Yakalandı

Memurun Emekliliği Mezara KaldıSonraki Haber

Memurun Emekliliği Mezara Kaldı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar