AKP VAKIFLARININ ELİ, VATANDAŞIN CEBİNDE

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
0

AKP VAKIFLARININ ELİ, VATANDAŞIN CEBİNDE

17 Aralık “yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda” adı sıkça geçen Başbakanın oğlu, kızı ve bazı akrabalarının genel kurul üyesi olduğu Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfının (TÜRGEV) Bakanlar Kurulu Kararıyla vergiden muaf tutulması, bu vakıflara sağlanan ayrıcalıkları gündeme getirmiştir.

Bakanlar kurulunun 26.09.2011 tarih ve 2011/2292 sayılı kararıyla TÜRGEV’in tüm iş ve işlemleri “vergiden muaf” tutulmuştur. Aslında AKP Hükümeti, sadece kendine yakın olan vakıfları kamuya yararlı saymış ve vergiden muaf tutmuştur. Fakat yolsuzluk operasyonları göstermiştir ki, bu vakıfların amacı “kamuya yarar” değil, sadece sahiplerine yarar sağlar hale getirilmiştir.  

TÜRGEV’in kendi internet sitesinde açıkladığı “vergi muafiyeti” ile sağlanan 14 maddelik özel haklardan bazıları şöyledir.

1-      Kamu yararına çalışan ve vergi muafiyeti sağlanan vakıflara bağış ve yardım yapanlar, bu miktarları ödeyeceği vergiden düşer.

2-      Bağışı alan vakıf da, elde ettiği kazancın vergisini ödemeyecek.

3-      Bu vakıflar, eğitim ve kültür amaçlı harcamaları için, KDV ödemezler.

4-      Kamuya yararlı vakıflar; veraset ve intikal vergisi,  emlak vergisi ve harç ödemezler.

5-      Vakıfların kullandığı taşıtlara resmi (siyah) plaka verilir.

6-      Vakıf başkanları devlet protokolünde yer alırlar.

7-      Bu vakıflara tecavüz ve hakarette bulunanlar Türk Ceza Kanuna cezalandırılır.

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna konu olan 20 milyon liralık arsayı bağışlayan işadamı, bu 20 milyonu kazancından düşerek vergisini vermeyecektir. Başbakanın oğlunun vakfı da bağış olarak aldığı arsadan dolayı elde ettiği kazancın vergisini ödemeyecektir. Arsayı alan da, veren de kar edecek, fakat zararını devlet çekecektir. Dolayısı ile rüşvet ve yolsuzluğun parası vatandaşın cebinden çıkmaktadır.

Peki, bu arsa, vergi muafiyeti olmayan sıradan vakfa verilseydi, ne olurdu? O vakıf, gelir vergisi, emlak vergisi, tapu harcı, veraset ve intikal vergisi olarak yüklü miktarda parayı devlete ödemek zorunda kalacaktı.

Soru önergemize verilecek cevap ile Başbakanın oğlunun vakfının ödemediği vergilerle, halkın cebinden ne kadar para götürdüğü ortaya çıkacaktır.

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın aracılığınızla, Sayın Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. Saygılarımla

 

     Hasan ÖREN

Manisa Milletvekili

 

Ülkemizde faaliyet gösteren vakıfların bir kısmı Bakanlar Kurulu kararıyla vergiden muaf tutulmuştur. Vergiden muaf tutulması için; sağlık, sosyal yardım, eğitim, bilimsel araştırma ve geliştirme, kültür ve çevre koruma ile ağaçlandırma konularında faaliyette bulunmayı amaç edinmesi ve bu faaliyetlerinin kamuya açık ve Devletin kamu hizmeti yükünü azaltıcı etki yapacak düzeyde olması, belli bir yöre veya belli bir kitleye hizmeti amaç edinmemesi gerekmektedir.

17 Aralık Yolsuzluk Operasyonunda adı sıkça geçen TÜRGEV başta olmak üzere birçok vakıf Hükümetiniz döneminde vergiden muaf hale getirilmiştir. Bu muafiyet sayesinde vakıflara yapılan bağış ve yardımlar, Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre gelirlerden indirilmekte dolayısı ile ödenecek vergiden düşülmektedir. Vakıflar Katma Değer Vergisi, Veraset ve İntikal Vergisi, Emlak Vergisi, Gümrük Vergisi ve harçlardan muaf tutulmuşlardır.  Devlet protokolünde yer alan bu vakıfların araçlarına resmi plaka (siyah) hakkı da tanınmaktadır.

Bunlara göre;

1-    Ülkemizde vergi muafiyeti sağlanan toplam vakıf sayısı ne kadardır?

 

2-    2003-2014 yılları arasında Bakanlar Kurulu kararıyla vergi muafiyeti sağlanan vakıflar hangileridir?

 

3-    Bu yıllar arasında muafiyet sağlanan vakıflara yardım yapan bağışçıların kazançlarından yaptığı indirim miktarı ve ödemedikleri vergi toplamı ne kadardır?

 

4-    Bu vakıflara bir milyon lira ve üzeri nakdi ve ayni bağış yapanlar kimlerdir, Hangi vakfa, kim ne kadar bağış yapmıştır?

 

5-    2003-2014 yılları arasında hangi vakıf, ne kadar; KDV, Veraset ve İntikal Vergisi, Emlak Vergisi, Gümrük Vergisi ve Harçlardan muaf tutulmuştur? Yıllara göre miktarları nedir?

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Somada iş kazası Beton mikserine elini kaptırdıÖnceki Haber

Somada iş kazası Beton mikserine elini...

 Somanın en önemli değeri Linyitdir. Onu üreten işçilerimizdirSonraki Haber

Somanın en önemli değeri Linyitdir. Onu...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar