AVUKATLAR GÜNÜ KUTLANDI “SAVUNMASIZ YARGI OLAMAZ”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
AVUKATLAR GÜNÜ KUTLANDI “SAVUNMASIZ YARGI OLAMAZ”

Manisa Barosu Soma Temsilciliği tarafından 5 Nisan Avukatlar günü kutlandı. Cengiz Topel Meydanı’nda düzenlenen programa Soma belediye Başkanı Ali Tulup, CHP İlçe Başkanı Levent Elbinsoy, Soma’da görev yapan avukatlar katıldı. Manisa Barosu Soma Temsilcisi Av. İ. Utku Saka, basın açıklamasında “Avukatlık mesleğine yapılan saldırılar bir an önce önlenmeli, iş takipçileri için daha ağır cezai yaptırımlar getirilmelidir. Avukatın yerine geçerek iş takibi yapan kişi ve kurumlar için yeterli yaptırımlar uygulanmadığından caydırıcı olmamaktadır. ” dedi.

Av. Utku Saka açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

“Hakkın, hakikatın savunucusu, bağımsız yargının güvencesi, adalete hizmetin fedakar ve cefakar neferi, demokratik, laik hukuk devletini yaşatmak için direnen. Cumhuriyetin kazanımlarına sahip çıkan; yargıyı bağımsız kılmak adına mücadele eden, hak ve özgürlüklerin korunması için savaş veren tüm meslektaşlarımızın 5 Nisan Avukatlar günü kutlu olsun.

Bağımsız yargının güvencesi Avukatlık mesleğine yıllarca hizmet etmiş mesleğin onurunu ve saygınlığını korumuş ahirete intikal eden çok değerli adalet savaşçıları meslek büyüklerimizi saygıyla ve rahmetle anıyorum.

Değerli meslektaşlarım, değerli katılımcılar;
5 Nisan Avukatlar günü vesilesi ile; Hukuk düzenimize, yargıya, Avukatlık mesleğinin gelişimine önderlik eden, bağımsız, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, önderimiz, yol göstericimiz, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ü minnetle ve şükranla anıyorum. Düşünceleri, ilke ve devrimleri rehberimiz olmaya devam edecektir. Çağdaşlaşma yolunda, tam bağımsız yargıyı oluşturma yolundaki çabamız aralıksız devam edecektir.

Her fırsatta ifade ettiğimiz üzere yargının bağımsızlığı, yargılama faaliyetinin adil olması bakımından hayati öneme sahip, vazgeçilmez bir nitelik arz etmektedir. Ancak yargının gerçek anlamda bağımsızlığının en temel şartı, hatta olmazsa olmazı, savunmadır. Savunma olgusu evrensel nitelikte temel hak ve özgürlüklerin yanı sıra tüm hak ve özgürlüklerin en önemli ve vazgeçilmez bir unsurudur. Temel hak ve özgürlüklerin en büyük güvencesi hak arama özgürlüğüdür. Bu özgürlüğün, bireylerce Avukatlar aracılığıyla kullanıldığı bilinen bir gerçektir.

Yargı, yalnızca yargıçlara, yalnızca savcılara, yalnızca Avukatlara bırakılamayacağı gibi yalnızca seçilmişlere de bırakılamaz. Yargı milletin kamusalıdır. Bağımsızlık ve tarafsızlık önceden verilen bir paye, bir lütuf değildir. Çetin ve zorlu bir mücadele direnci ve kararlılığıyla kazanılmıştır.

Tarihi binlerce yıla dayanan ve halkın hak arama özgürlüğünün somutlaşması olan savunmaya yapılan saldırı, halka yapılan saldırıdır. Unutulmamalıdır ki, Avukatların sesi kesilirse, yurttaşların nefesi kesilir.

Kamu hizmeti gören, aynı zamanda serbest meslek niteliğine sahip, bağımsız yargının temel unsurlarından olan Avukatlık mesleği bugünlere, yüzyıllara dayanan özgürlük ve hukuk devleti mücadelesiyle gelmiştir.
Avukatlar kamu hizmeti görür; ancak kamu görevlisi değildir. Bu anlamda devlete karşı da bağımsızdır.

Baroların vazgeçemeyecekleri temel hedefi bağımsızlıktır. Barolar hiçbir kuvvetin vesayetini kabul edemez. Avukatlar bağımsızlık savaşımını yaşamlarının en anlamlı parçası olarak algılamaktadırlar. Biz dik durmaya ve doğruları savunmaya devam edeceğiz.

AVUKATLAR; bağımsız yargının ve hakkın savunucusu, hakim-savcı-avukattan oluşan yargının üç ayağını oluşturan unsurlardan biridir.

Bu çerçevede Avukatlar bu görevini yaparken ülkemizde halkımızın yaşadığı sorunlardan, demokrasinin tüm kurumları ile çalıştırılması çabasından, Tam Bağımsız Türkiye hedefi doğrultusunda çalışmaktan ayrı duramaz.

Biz Avukatlar şunu biliyoruz ki ülkemizin sorunları bizim sorunumuzdur. Ülkesi olmayan bir Avukatın Avukatlık yapması mümkün değildir.
Demokrasinin gelişimi ve tam bağımsız yargının yerleşmesi bizim sorunumuz,
Cumhuriyetin temel değerlerine sahip çıkmak bizim sorunumuz,
İnsan hak ve özgürlüklerini savunmak bizim sorunumuz,
Üstünlerin hukukunu değil, hukukun üstünlüğünü savunmak bizim görevimiz,
Ezilenin yanında, güçsüzün yanında, hak arayanın yanında, adalet arayanın yanında olmak bizim görevimiz.
Biz görevimizin bilincindeyiz ve görevimizi yapmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz çalışmaya devam edeceğiz

Cumhuriyetimiz; kurulduğu günden bu güne kadar bir çok badireler, zorlu dönemler atlatmıştır. Bu zorlu dönemlerde erki elinde bulunduranlar yargıyı kullanarak ülkeyi kendi düşünceleri doğrultusunda dizayn etmeye çalışmışlardır. Bu çabalar kısa dönemde başarılı oluyor gibi gözükse de, bir süre sonra aynı yargı kendisini amaçları doğrultusunda kullanmak isteyenleri yargılar konuma gelmiştir.

Denetimsiz iktidar,
Savunmasız yargı olamaz.
Türkiye yargı bağımsızlığı konusunda hiç de hak etmediği bir yerdedir. Dünyada yargı bağımsızlığı sıralamasında 140 ülke arasında 111. sırada, hukukun üstünlüğü sıralamasında ise 126 ülke arasında 109. sıradayız. Yargıya duyulan güven en dip seviyelere düşmüştür.
Olağanüstü dönemlerin hukuku, olağan hukuk haline getirilemez, her ne koşulda olursa olsun adil yargılanma hakkından, savunma dokunulmazlığından, hukukun evrensel ilke ve değerlerinden vazgeçemeyiz.

Avukatlara uygulanan vergi sistemi de mesleği icra etmemizi güçleştirmektedir. Avukatlık bir kamu görevidir. Bu görev karşılığında alınan ücretten %18 KDV almak, %35 gelir vergisi almak hangi akla hizmettir. Avukatın mesleğini icra etmek için yaptığı harcamalarla birlikte Avukatın aldığı ücretin %80’i vergi ve giderlere gitmektedir. Yapılacak yeni düzenlemelerle KDV ve gelir vergisi oranları bir an önce düşürülmelidir.

Avukatlık mesleğine yapılan saldırılar bir an önce önlenmeli, iş takipçileri için daha ağır cezai yaptırımlar getirilmelidir. Avukatın yerine geçerek iş takibi yapan kişi ve kurumlar için yeterli yaptırımlar uygulanmadığından caydırıcı olmamaktadır.

Hepimizin temel bir gayesi var? Hakimiyle, Savcısıyla, Avukatıyla, tüm Adliye personeli ile sağlıklı ve başarılı bir yargı hizmetini sunabilmek. Her geçen gün bir önceki günden daha iyi olmuyor. Fakat biz umudumuzu kaybetmeden üzerimize düşeni yapmalıyız.

Avukatlık mesleği gibi onurlu ve kutsal bir mesleği ifa ettiğimizi asla hatrımızdan çıkarmamalıyız, Avukat olduğumuzu özel yaşantımız da dahil olmak üzere hissetmeli ve hissettirmeliyiz.
Biz Avukatız, bir gün herkese gerekiriz biz;
Hukukun üstünlüğü, adaletin tecellisi için onurlu bir mücadele gerçekleştiriyoruz. İYİ Kİ AVUKATIZ!
Hakkın, hakikatin savunucusu, bağımsız yargının güvencesi, adalete hizmetin fedakar ve cefakar neferi, Adalet Şövalyesi, hukuk savaşçısı, yurttaşların sesi olan bütün Avukatlara selam olsun.
Yaşasın Avukatlar..!
Yaşasın 5 Nisan..!”

Konuşmaların ardından çelenk sunumu gerçekleştirildi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bakırçayda Afetin İzleri SilinmediÖnceki Haber

Bakırçayda Afetin İzleri Silinmedi

CHP-İYİ PARTİLİ MECLİS ÜYELERİ DE MAZBATASINI ALDISonraki Haber

CHP-İYİ PARTİLİ MECLİS ÜYELERİ DE MAZBAT...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar