Ekmeğin Diyetteki Yeri ve Önemi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ekmeğin Diyetteki Yeri ve Önemi

Her yıl özellikle de zayıflama hevesinin arttığı bahar aylarında ve tatilin yaklaşmasıyla yaz aylarında zayıflattığı iddia edilen yeni yeni diyetler, ilaçlar, çaylar ortaya çıkar ve bir sonraki sene de ortadan kaybolur. Ancak ne yazık ki bilinçsiz uygulamalar, pek çok sağlık sorununa yol açar.

‘Diyet’ denince akla ilk gelen “zayıflama” dır. Öncelikle bu yanlışı düzeltmek gerekir. Diyet; kişinin sağlık durumu, beslenme düzeni, sosyal ve psikolojik hali, fiziksel aktivite düzeyi gibi pek çok faktör göz önüne alınarak planlanan kişiye özel bir beslenme düzenidir.

Her ne kadar son yıllarda ekmeğin günlük beslenme planından çıkartılarak rahatlıkla zayıflanabileceği yönünde popüler diyet kültürünün oluşturduğu ciddi bir yanılgı varsa da günlük beslenme de ekmeğin önemi  yadsınamaz bir gerçektir.  Ekmek yemeden kilo verme söz konusu olduğunda sağlık ikinci plana atılıp zayıflama odaklı çaba gösteriliyor. Evet zayıflayarak güzel bir görünüme sahip olmayı hedefliyoruz bu güzel bir durum iken sağlığımızı göz ardı etmemiz yaptığımız en büyük yanlışlardan biridir.  Bizler ideal kilomuza ulaşarak öncelikli hedefimiz sağlığımıza kavuşmak ve bu durumun sürekliliğini sağlamayı amaçlamaktayız. Ekmeksiz diyet uygulamaları kalp damar rahatsızlıkları, böbrek rahatsızlıkları, yeme ve davranış bozuklukları gibi birçok sağlık probleminde artışa sebep olabiliyor.

Sağlıklı ve kalıcı bir şekilde kilo vermek istiyorsanız; Ekmek şart.

Ekmeğinizi tam buğday, tam tahıl veya çavdar ekmeği olarak tercih etmeniz beyaz ekmeğe göre daha sağlıklı bir seçim olacaktır.

Tam tahıllı ekmek içeren diyetin diyet lif oranı yüksek olduğu için tokluk hissi sağlar, iştah kontrolü sağlayarak acıkma sıklığını dengeler dolayısı ile kan şekerinin dengede kalmasına yardımcı olur. Ayrıca karın bölgesi yağlanmayı azaltır.

Diyetinizde tam tahıllı ekmek tüketmek, geri dönüşümsüz kilo vermenize yardımcı olur. Tam tahıllı ekmekleri sadece kilo vermek için değil aynı zamanda sağlıklı kalmak, sağlığımızı korumak için de tüketmeliyiz. Tüm bunlara ek olarak tam tahıllı ekmek tüketimi stresi azaltır depresyonu önler. Sağladığı lif içeriği sayesinde sindirim sistemimizin düzenli çalışmasına katkıda bulunur. Kandaki kolesterol düzeyinin kontrolüne yardımcı olur. Tam tahıllı ekmekler B12 hariç B grubu vitaminlerinin temel kaynağı olduğu için troid rahatsızlığı olanlar için ideal bir besindir.  Yüksek tansiyon hastalıklarına karşı etkilidir. Ayrıca ekmek yemek vücudunuzun ekonomik yoldan enerji gereksinimini karşılar.

Dikkat etmemiz gereken en önemli nokta şudur; tükettiğimiz miktar. Her şeyde olduğu gibi fazla tükettiğimiz ekmek de kilo alımını tetikler. Günlük tüketmemiz gereken miktar kişinin boy, kilo, yaş, fiziksel aktivite durumları incelenerek kişinin günlük alması gereken kalori miktarına göre belirlenmelidir.

Ekmek Türk toplumunun temel besinidir. Hem ruhumuzu hem de bedenimizi doyuran en değerli besinimiz ekmeğimiz diyetimizin baş tacıdır. Doya Doya zayıfladığınız sağlıklı zamanlar sizlerle olsun.

Diyetisyen Habibe Coşkun

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Miras tarlası olanlar dikkatÖnceki Haber

Miras tarlası olanlar dikkat

Öğretmenden 20 çocuğa cinsel istismar davasıSonraki Haber

Öğretmenden 20 çocuğa cinsel istismar da...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar