ÖLÜMLE AÇLIK ARASINDAKİ BU YOLA İSYAN EDİYORUZ

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
0

ÖZGÜR ÖZEL: MADENCİLERİ İŞSİZLİK İLE ÖLÜM ARASINDA TERCİHE ZORLUYORLAR

Manisa’nın Soma İlçesi’nde, aynı şirketin işlettiği yaptığı 301 madencinin hayatını kaybettiği Eynez bölgesindeki ocak ile Atabacası ocağından toplam 2 bin 800 işçinin, önceki gün  itibariyle işine son verildi. İşsizlik krizinin başladığı ilçede, işçiler tedirgin bir bekleyişe geçti. Konuyla ilgili bir açıklama yapan CHP Manisa Milletvekili ve Soma Komisyonu Üyesi Özgür Özel, “işçileri ölümle açlık arasında tercihe zorluyorlar” dedi.

ÖZEL,İŞÇİLERİ ÖLÜMLE AÇLIK ARASINDA TERCİHE ZORLUYORLAR

Konuyla İlgili CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel şu açıklamalarda bulundu:

"İşçileri ölümle açlık arasında tercih yapmaya zorluyorlar. Bu madenlerin güvenliğini sağlamayan hükümet 7 ayı boşa harcadı. 7 ay sonra madenleri açmaya hazırlandıklarında ise, sürekli kazalar yangın sorunuyla karılaşıyorlar.  İşçilerin güvenliğine ilişkin paket çıktı, hâlâ ilerleme yok. Dünyadaki iyi örnekler Türkiye’ye uyumlandırılarak lüzumlu yasalar çıkarılarak işletilmesi sağlanabilirdi.Şimdi yapılması gereken şu: Soma A.Ş.’nin tüm anlaşmaları iptal edilmeli. İşçilerin tamamı sendikalı kamu işçisi haline getirilmeli. 30 yıl süresince tek bir ölümlü kaza olmadan kamu tarafınca iyi mi işletildiyse işletilmesi mümkün. Yürüyen rödovans anlaşmaları için ikiz görev öneriyoruz. Pozisyonlara kamudan bir atama yapılmalı. İkisi değişik düşündüğünde öncelik iş güvenliği noktasında olmalı.

ÖLÜMLE AÇLIK ARASINDAKİ BU YOLA İSYAN EDİYORUZ

“Açıldı denilip işçiler sokulduğu anda yeni kazalar oluyor. Önce  işçilere önce ’öl’ dendi. Sonra da ’açlıktan öl’ deniyor. Ölümle, açlık arasındaki bu yola isyan ediyoruz. Üçüncü yol var, gerekli düzenlemeler yapılıp, hemen ardından kaza olan şirketin anlaşmasının iptal edip, bütün işçiler, kamu işçisi olarak işe alınıp güvenli şekilde eskiden olduğu gibi TKİ’nin işçi olarak güvenli çalışmaları, sağlanmalı.”

SÖZLERİNİ TUTMADILAR

“Çıkarılan işçilerin özellikle kıdem tazminatlarının, suç duyurusu tazminatlarının, işverenin el konulmuş mal varlığı üzerinden ödenmesinin sağlanması lazım. Dönemin Başbakanı Erdoğan’ın sözlerinden ikinci maddesi çıkış verilmeyecekti. O ihlal edilmiş oldu. Yasal zemine oturtmadılar, sözlerini tutmadılar” dedi.

 

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Efe Dayının Oğlu Sebahatin Süer Hayatını KaybettiÖnceki Haber

Efe Dayının Oğlu Sebahatin Süer Hayatın...

Maden İşçisine Turizm DesteğiSonraki Haber

Maden İşçisine Turizm Desteği

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar