OTİZMLİ TÜRKİYE ŞAMPİYONU HASAN, DARKALE ZİRVESİNDE

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
OTİZMLİ TÜRKİYE ŞAMPİYONU HASAN, DARKALE ZİRVESİNDE

Soma Doğa Sporları ve Arama Kurtarma Kulübünün Darkale’de düzenlemiş olduğu “3. Doğa Sporları Şenliği’nin ”önemli katılımcılarından biri de 29 yaşındaki otizmli Hasan Çelik oldu. Sık sık dağ yürüyüşleri yapan otizmli Hasan, şenlik boyunca gösterdiği azim ve gayretle herkesin takdirini topladı.

İzmir Karşıyaka'da annesiyle yaşayan 29 yaşındaki otizmli Hasan Çelik gösterdiği çabayla Özel Sporcular Türkiye Kayak Şampiyonası’nda 3 yıl üst üste Türkiye şampiyonu oldu.

Oğlunun özel durumu nedeniyle ilk zamanlar oldukça zorlandığını söyleyen anne Çiğdem Çelik, “Hasan bir yaşındayken yürümemeye başladı. Hastaneye götürdük, otizm denildi. Gelip geçicidir herhalde dedim. O zaman şu anki gibi teknolojik imkânlarda yok. O dönemdeki kurumlar boş bir odaya bırakıyorlardı. Hiçbir eğitim vermiyorlardı. Kendi imkânlarımızla ilgilenmeye çalışıyorduk. Eşimle o zamanlarda Hasan’ı alıp hep dağlara çıkıp, piknik yapardık. Narlıdere’den Güzelbahçe’ye kadar yürürdük, dağlara tırmandıkça mutlu oluyordu. Eşim öldüğünde Hasan 8 yaşındaydı ve hala konuşamıyordu. Eşimi kanser nedeniyle kaybettikten sonra maddi ve manevi olarak oldukça zor günler yaşadım. Evlere temizliğe giderek çocuklarımı büyüttüm. Beni en çok zorlayan şeylerden biri yokluk oldu. Yılmadım pes etmedim, Evlere temizliğe giderek çocuklarımı büyüttüm” dedi.

Oğlunu da yanına alarak dağ yürüyüşleri yapmaya başladığını belirten anne Çiğdem Çelik, “Hasan konuşamasa da dağları sevdiği yüzünden belli oluyordu.  Bundan ötürü farklı yerlere gidip gezdirebilmek için çeşitli doğa kulüplerini aradım,  engelli olduğu için mesuliyet alamayız dediler. Bir gün sosyal medyadan bir doğa kulübünün reklamını gördüm. Her Pazar yürüyüş yapıyorlarmış.  Umudum yoktu ama aradım orada bulunan yetkili Necdet Bey sağ olsun oğlumu gözlemledi ve Hasan her zaman grupla yürüyüşe katılabilir dedi. Bu bizim için başlangıç noktası oldu. Hasan’da ileriki zamanlarda büyük değişimler oldu. Yürüyüş tutkusunu fark eden eğitmeninin yönlendirmesiyle kayak sporuna başladı. İzmir'de hava şartları el vermediği için yaz antrenmanlarını tekerlekli kayakla, kışın ise Erzurum’a ya da Sarıkamış’a gidiyorduk. Eğitmenlerimiz Murat Aygün, Ali Fidan beyin ve buz pateni öğretmeni Neşe Hünerli hanımın oğlumun üzerinde emekleri çok hep birlikte mücadele ettik. Bu mücadelenin sonucunda Hasan, Özel Sporcular Türkiye Kayak Şampiyonası’nda 3 yıl üst üste Türkiye şampiyonu oldu. Oğlumun aldığı şampiyonluklar beni çok gururlandırdı. Hocalarımıza emekleri için çok teşekkür ederim. Onlar oğlumun kahramanıdır” dedi.

Anne Çiğdem Çelik, “Arkadaşlarım Soma Doğa Sporları kulübünün düzenleyecek olduğu şenliğin afişini gönderdi. Bende hemen oğlumla ikimizin valizini hazırlayıp, arkadaşlarımızla yola koyulduk. Soma Darkale kampına geldiğimizde herkes oğlumla çok güzel ilgilendi. Çok samimi davrandılar. Bizleri ailelerinden birileri olarak gördüler. Bu tarz bir şenlik düzenledikleri için Soma Doğa Sporları kulübü başkanı Mustafa Alioğlu ve ekibine teşekkür ediyorum. Ayrıca ben buradan Otizmli çocuk ebeveynlerine seslenmek istiyorum. Benim oğlum 29 yaşında. Çocuklarınızı hiçbir zaman dışlamayın. Onlarla ilgilenin. Elalem şunu der ya da bunu der diye takmayın kafanıza. Ben oğlumu Alışveriş merkezine, sinemaya, tiyatroya götürüyorum. Dağlara gezdiriyorum. Doğayla tanıştırıyorum. Yıllardır dağcılık, buz pateni gibi sporlar yaptırıyorum.  Sizde öyle yapın. İnanın çocuklarınızdan çok güzel dönüşler alacaksınız” dedi.

Soma Doğa Sporları ve Arama Kurtarma Kulübü başkanı Mustafa Alioğlu, “Çiğdem hanım ve Hasan şenliğimize katıldıkları için çok mutlu olduk. Hasan’ın özellikle hayat hikâyesi ve başarılarını dinleyince yaptığımız etkinliğin ne kadar faydalı bir etkinlik olduğunu bir kere daha anlamış olduk. Şenliğimize Türkiye’nin dört bir yanından misafirlerimiz geldi. Hepsi Hasan ve annesi çiğdem hanıma karşı çok yardımsever davrandılar, onlara yardımcı olmaya çalıştılar. Hep beraber gezdik, güldük ve eğlendik. Ben Hasan kardeşimizi görünce şunu bir kez daha iyi anladım. Otizm bir hastalık değil, Farklılıktır. Onlarla iyi bir iletişim kurup ilgilendikten sonra elde edilmeyecek başarılar yoktur sanırım. Çiğden hanım ve Hasan kardeşimizi önümüzdeki yıl yapacağımız şenlikte tekrardan görmek bizleri mutlu edecek” dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kömürün geleceği tartışıldı!Önceki Haber

Kömürün geleceği tartışıldı!

GAZZE’YE DESTEK İÇİN OTURMA EYLEMİ YAPTILARSonraki Haber

GAZZE’YE DESTEK İÇİN OTURMA EYLEMİ YAPTI...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar