Soma Kömürleri İşçileri Cengiz Topel Meydanında Beklemeye Başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar

Sendika Şube Yöneticileri ve Soma Kaymakamı...paylaşan: f1044332179
0

Edinilen   Bilgilere göre Eynez maden ocağının kapatılması kararının

ardından bu sabah erken saatlerden itibaren işçilerin telefonlarına

“4/A kapsamına ait işin sonlanması nedeniyle işten ayrılış

bildiriminiz 30.11.2014 tarihinde yapılmıştır sağlıklı ve güvenli

günler dileriz” yazan mesajlar gelmeye başladığı  Maden ocağında

çalışan 2000 işçinin tamamının işten çıkarılcakmısorusu  akıllara

geliyor  işletmenin  sadece maden sahasında 150 veya 200 kadar

işçileri barınacağı öğrenilirken

 

İşten çıkarmaları Soma Maden İşçileri sosyal medya hesabından yaptığı

açıklama ile duyurdular Burada toplam 2900 kadar işçinin çalıştığı ve

bu çalışanlardan 301 kişinin hayatını kaybettiği biliniyor

 

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şube Başkanı Recep Satır,

Soma'da facianın meydana geldiği Eynez ocağında çalışan işçilerin

büyük bölümünün cep telefonlarına, işten çıkarıldıklarına ilişkin

mesajlar geldiğini söyledi. Ve şöyle söyledi

 

13 Mayıs Günü, Eynez ocağında yaşanan facia ardından işçilerin hem

işverenden hem de devletten 6 aydan bu yana maaşlarını alıyorlar

 

Ve ocak üretime kapalı  kaç kişiye mesaj gönderildiği öğrenmeye çalışıyoruz

 

Bu madende yaklaşık 2 bin 900 işçi çalışıyordu. Bunlardan 301'i

yaşanan faciada yaşamını yitirdi. Ardından 500 kadar işçi de işi

bırakmıştı. İşletme yaklaşık 250  300  işçiyi  Madende çalışmalar için

bekleteceğini tahmin ediyoruz önümüzdeki saatlerde gelişmeleri

öğreneceğiz dedi

BASIN AÇIKLAMASI

 

            Değerli ‘Bir avuç kömür için, bir ömür veren’ kamu ve özel sektördeki işçi arkadaşlarımız;

            Bizler 1.nolu (kamu) şubenin müteşebbis heyeti ve üst kurul delegeleri olarak, 13 mayıstan bugüne, yaşanan süreçle ilgili olarak sizleri ve kamu oyunu bilgilendirmek istedik.

            Değerli arkadaşlar 13 mayıs Soma’da olduğu gibi, ülkemizde ve dünyada madencilik adına milat oldu. Keşke o kara gün olmasaydı da 301 şehidimiz olmasaydı. Yaşanan bu büyük acıya, karmaşaya ve kargaşaya rağmen hala birçok kişinin ders almadığını; hayret, üzüntü ve esefle izledik. Bu olay olduğunda tüm tepkiler Ege Bölgesi Şubesine odaklandı. Şube başkanı ve yöneticiler işçi arkadaşların ve tüm basının gözü önünde istifa ettiler. Sendika genel merkezide disiplin kurulunu toplayarak gerekli işlemleri yaptı. Daha sonra aldığı kararlarla şubeyi üçe böldü. Kamu&Koza altın çalışanları 1 nolu şube, İmbat A.Ş. çalışanları 2 nolu şube, Soma Kömürleri çalışanları da 3 nolu şubeye bağlandı. 3 haziran 2014’de her şubeye bağlı olan işyerlerinde yapılan seçimlerle de müteşebbis heyetleri oluşturuldu. Bu Ege Bölge şubesinin kuruluşundan beri yaptığı en demokratik seçimdi. Her işyerinde işçi arkadaşlar sandığa giderek kendi işyerlerinin yöneticilerini direk seçti. Bu geçici bir yönetim seçimi de olsa işçi arkadaşlar, oy attığı kişileri bilerek oy kullandığı için gönül rahatlığıyla sandığa gittiler. Demokrasi insanların kendi kendine yönetmesi ise bundan daha güzeli olabilir mi? 200-300 işçinin çalıştığı işyerlerinde bile 5 tane yönetici varken; Soma’da 12.000 işçiye 5 yönetici yeter mi? Bu seçilmiş olanlarında işyerlerinden nasıl ve kimler tarafından aday yapıldıkları tüm işçi arkadaşların malumuyken; tüm işçilerin kendi işyerlerinde kendi iradelerini, kendi onurlarını ortaya koyup, istediği arkadaşını seçmekten daha doğal ve doğrusu ne olabilir?

            Bizler işçi arkadaşların bölünmesinden değil, Şubelerin bölünmesinden yanayız. Tüm işçi arkadaşların ortak menfaatlerinde elbette birlikte olacağız. Hizmet alma-verme anlamında herkesin kendi şubesindeki 5 yöneticiyle sorunlarıyla ilgili muhatap olmasından daha güzeli var mı?

            Bizler kamuda çalışan birçok işçi arkadaşın ortak isteğini buradan tekrarlıyoruz; kamu ve özel sektör sendika şubeleri ayrı olmalıdır, ayrı olacaktır. Bu şubeleri bölüpte bizlere seçim yaptırıp müteşebbis heyeti olarak atayanların da söylediklerinin sonuna kadar arkasında durmasını bekliyoruz. Bizim OLMAZSA OLMAZIMIZ budur. Genel merkez genel kurulunun yaklaştığı şu günlerde Soma’nın bir delege pazarı yerine dönmesini acı ve hayretle izliyoruz. Böyle karanlık ve pis işbirliğine hiç birimizin girmeyeceğini işçi arkadaşlara ve kamuoyuna bildiriyoruz. Soma’nın menfaati deyipte, işçilikle yakından uzaktan ilgisi kalmamış insanların Soma’da cirit atmasına ve bunlara çanak tutup dalkavukluk yapanları şiddetle kınıyoruz. Bizler zaten dalkavuk-aydınlık yerine, dürüst-karanlığı seçtik. Soma’da bundan sonra birlik beraberlik mesajı verenlerin kim olduğuna, nereden ve nasıl bu makamlara geldiklerine iyi bakılması gerektiğini tüm işçi arkadaşların vicdanına bırakıyoruz.

            Geçtiğimiz günlerde Işıklar ocağında başlayan işçi kıyımını kendi işyeri temsilcisiyle Noter tespiti yaptıran; bu işyerinde çalışmakta olan 3 nolu şube başkanını ve genel sekreterinin işten atılmasına seyirci kalan, şube yönetimi bu günlerde 301 şehidimizin olduğu Eynez ocağında işten atılan yaklaşık 2.000 işçi arkadaşımız için ne yapacaklardır? Kendi işyerinde işten atılan arkadaşlarının hakkını savunamayan pasif yöneticileri de siz işçi arkadaşların takdirine bırakıyoruz.

            Değerli arkadaşlar; işte bu yaşananlardan dolayı bizler kamu müteşebbis heyeti ve delegeleri olarak tüm kamu çalışanlarının ortak isteği olan şubelerin bölünmesinin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Devam eden Yargıtay sürecini dikkatle ve titizlikle takip edeceğiz.

            Başta işçi arkadaşlarımız olmak üzere Soma’nın havasını soluyan, alın teriyle ekmeğini kazananlara hayırlı işler diliyoruz. Herkesin emeğinin karşılığını tam aldığı, sağlık, huzur ve mutluluk dolu günlere kavuşmamız dileğiyle saygı ve selamlarımızı sunuyoruz.

 

BİR AVUÇ KÖMÜR İÇİN BİR ÖMÜR VEREN DEĞERLİ EMEKÇİ ARKADAŞLARIM

            13 Mayıstaki faciadan sonra çok büyük acılar yaşadık. O günden bugüne defalarca devlet yetkililerini uyardık. İleriki günlerde soma için sıkıntıların büyüyeceğini anlattık. Üç binin üzerinde ki işçinin işsizlikle karşı karşıya kalacağını bildirdik. Ve beklenen oldu üç binin üzerinde işçi arkadaşımız işsiz kaldı. Olay gününden bugüne dek işçi arkadaşlarım çift maaş ve çalışmadan para alarak devlet tarafından susturuldu. Burada esas olan devletin yapmak istediği kendi hatasını örtmekti. Bizim talebimiz ise işçi arkadaşların çalışarak üreterek kazanmasıydı.

             Devlet yeni projeler üreterek yeni sahaları hayata geçirmeliydi. Burada istihdamı sağlamalıydı. Yıllardır rödevans ve hizmet alımı altında üretim yapan işçi arkadaşlarım devlete bağlı kurum olan E.L.İ kurumlar vergisinde dereceye soktu. Şimdi ise üç bin civarında madenci arkadaşlarımız sokağa atıldı. İktidarın milletvekilleri kimsenin mağdur olmayacağını herkesin tazminatını alacağını söylüyor. İşçinin hakkı olan tazminatı ödeyerek işçiyi mağdur etmeyeceğiz diyemezsiniz. Yıllardır mitinglere işçiyi taşıyan oy verin saha verelim diyen iktidar milletvekilleri neredesiniz. Devlet acil olarak yeni bakir sahaları ihale edip işçi sağlığı ve iş güvenliğine uygun ocaklarda işçiyi istihdam etmelidir. Çünkü somada faaliyet gösteren diğer firmalar bu işçiyi istihdam edemez. Bizim talebimiz ise devletin yeni sahaları kısa sürede ihale edip ocaklar açarak istihdamı sağması ve bu işçiye sahip çıkması.

 

 

                                                                                  TÜRKİYE MADEN İŞ SENDİKASI

                                                                                     EGE BÖLGESİ 3 NOLU ŞUBE

                                                                                           MÜTEŞEBBİS HEYETİ

 

 

 

KAMUOYUNA DUYURU:

 

Şirketimizce işletilen Soma Eynez Kömür Madeni’nde 13 Mayıs’ta meydana gelen ve 301 işçimizin ölümüyle sonuçlanan elim kazadan sonra Eynez’le birlikte diğer iki madenimizin de kapatıldığı kamuoyunca bilinmektedir.Kazadan sonra Soma Madencilik A.Ş. ile birlikte bağlı bulunduğu Soma Holding’in de mal varlıklarına tedbir konulduğu da yetkili makamlarca açıklanmıştır.

.

Eynez kömür madeniyle ilgili olarak TKİ ile şirketimiz arasında 5yıl önce imzalanmış olan sözleşme zaten 2014/Mayıs ayında sona ermiştir. Bu sözleşme uyarınca Mayıs ayı sonunda iş akitlerinin sonlanması gereken Eynez madeni işçilerine, üretim durduğu ve madenlerden gelir elde edilemediği için kazadan bu yana geçen 6 ay  için Türkiye İş Kurumu İşsizlik Fonundan ve  şirketimiz adına –TKİ kurumdan hakedişlerimizden mahsup edilmek üzere yine işsizlik fonundan  her ay iki maaş ödenmiştir.

 

Ancak Soma Kömür İşletmeleri A.S calıstırmadıgı işçilerin bedelini 6 Ay ödemesine rağmen artık ödeyecek gücü kalmamıstır.Calışma imkanı bulunmayan  bu madenin işçilerinin sözleşmelerinin yasal olarak da devam ettirilme imkanı bulunmamaktadır.Dolayısıyla çalışmayan işçilerin is akitlerini feshetmek zarurıyetı cıkmıstır.Bu nedenle Eynez madeninde çalışmış olan  işçilerden 2181personelin iş  akitleri 30 Kasım 2014 tarihi itibariyle feshedilmiş sayılacaktır. Bu madende kalan malzemenin tahliye edilmesi için 400 işçi bir süre daha çalışmaya devam edecektir.

 

Şirketimize bağlı diğer ocaklarda da işçi sayısında aynı nedenle kısmi bir azaltmaya gidilecek ve toplam işçi sayısı 2182’ye indirilecektir. İş akdi feshedilecek işçilerden  637’si Merkez Ocak tan, 13’ü Soma Kömürİşletmeleri A.Ş denolacaktır..Eynez madeninden ayrılan işçilerle birlikte iş akdi feshedilen işçi sayısı 2831’dir.

 

Kamuoyunun bilgisine sunulur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Eynez Maden İşçileri işten mi çıkarılıyor Önceki Haber

Eynez Maden İşçileri işten mi çıkarılıyo...

Manisa'da Operasyon Sonraki Haber

Manisa'da Operasyon

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar