Soma 301 Madenci İçin Açıklamalar Başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İlk Açıklama Haziran Meclisinden

Birleşik Kaziran Hareketi Manisa Meclisi Olarak Soma Beşyol Madenci Heykelinin Önünde Açıklama Yapan Bilal Kılınç Şunları Söyledi

Bundan 5 yıl önce Soma'da 2014 yılının 13 Mayıs'ında Soma Kömürleri’nde yaşanan katliamla 301 can hayatını kaybetti, sevdiklerinden koparıldı.

Bütün bir kamuoyu biliyor ki, yaşanan "basit bir kaza" değildi. Daha çok kazanma hırsıyla üretim baskısı, dayıbaşı sistemi, hadi hadi sistemi, yetersiz havalandırma, bozuk gaz maskeleri, ocakta güvenlik tedbirlerinin alınmamasının sonucuydu yaşananlar. Mahkemede aileler verdiği ifadelerde eşlerinin, çocuklarının, babalarının korka korka ocağa gittiklerini söylediler. Onlar ölüm korkusuyla, açlık korkusundan birini seçmek zorunda kaldılar. Açlık korkusu ağır bastı, çaresizlikle bile bile ölüm ocağına girdiler.

Bu sömürü düzeninin çarkları acımasızca sürdüğü sürece, bu iş cinayetleri durmaz. İş cinayetlerine neden olanlar yargı tarafından cezalandırılmadığı sürece bu yangın sönmez. 301 candan sonra ülkenin her yerinden, her gün iş cinayetleri haberlerinin gelmesi de sorumluların hak ettikleri cezayı almamasındandır.

Onun için içimiz yanıyor, onun için kamu vicdanı kanıyor.

301 madencinin katledilmesinin nedenlerini bütün bir kamuoyu biliyordu. Şirketin, devletin, sendikanın suç ortaklığı vardı bu katliamda. Yargıdan beklediğimiz bütün bu suç ortaklıklarının ortaya çıkarılıp, gerekli cezaların verilmesiydi. Mahkemenin vereceği kararın emsal oluşturması, yeni iş cinayetlerinin işlenmesinde caydırıcı olmasıydı. Kamuoyu vicdanını rahatlatacak bir karardı istediğimiz. Ama olmadı…

Sonuçta geçen yıl, kamuoyunu rahatlanmayan karar açıklandı. Savunma avukatları cezanın olası kasttan verilmesini isterken, mahkeme bilinçli taksirden verdi. Tabi ki cezalar düşüktü. Ama mahkeme "ruhsat sahibi ve rödovansçı olarak maden ocağı işletme icrasından yasaklanmasına" dair bir karar daha vermişti.

Ardından İstinaf Mahkemesi kararı geldi. Soma Kömürleri AŞ'nin patronu Alp Gürkan'ı beraat ettirildi, işin başında olan oğlu Can Gürkan tahliye edildi, maden ocağı işletmesiyle ilgili engelleme kararı kaldırıldı Dedi Ve Bu davanın Takipcisi Olacağız Dedi.

 

 

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yağhane sahibini öldüren zanlı tutuklandıÖnceki Haber

Yağhane sahibini öldüren zanlı tutuklan...

SOMA’YA SÖZÜMÜZÜ TUTMAYA GELDİK.Sonraki Haber

SOMA’YA SÖZÜMÜZÜ TUTMAYA GELDİK.

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar