Soma Kömürleri Kapatılacak mı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
AK Parti Manisa Millet Vekili Soma Kömürleri İşçilerinin Sorularını Cevaplandırdı.

Sosyal medya üzerinde Soma kömürleri kapatılıyor sözlerini AK Parti Manisa milletvekili Mehmet Ali Özkan ve AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Ali Aksoy Maden işçileri Genel Başkanı Nurettin Akçul Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Sekreter Tamer küçükgencay Genel Teşkilat Sekreteri Yasin Karatay Genel Mali Sekreter Zekeriya Aydın Genel Türkiye İşçi Sendikaları ve Mevzuat Sekreteri Hasan Hüseyin Gürbüz TKİ yöneticileri Soma kömürü çalışanların sorunlarını yerinde dinleyip bunlara yerinde cevap verdiler.


İlk konuşmayı yapan Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Merkez Yöneticilerinden Genel Sekreter  Tamer küçükgençay şunları söyledi.

 Soma kömürleri çalışan işçi arkadaşlarım Öncelikle hepinize kazasız belasız işler diliyorum. Bizler Soma kömürleri de sorunları biliyoruz. Siz iş arkadaşların kaygılarını biliyoruz. acilen burada çalışan 2500 çalışanın geleceği ile ilgili bir program olması gerekiyor. Yeraltı madenciliğinde çalışan yarınlara çalışabilmek için insanların kafasında kuşku  olmaması gerekiyor. İnsanların kafasında kuş varsa yeraltı madenciliğinde kazalara, iki kat daha açıktır.

 Yaklaşık 5 yıldır firma bence serum de besleniyor. Büyüklerimizden artık bu serum tedavisinin bırakmasını direkt olaraktan hangi tedaviye başlayacaksa onu yapmasını istiyoruz. Bu bu serum tedavisi ile gidilecek bir iş değil.

 1..ayı kurtar öbür ay ne olacağız. Bu ayı kurtar öbür ay ne olacak kaygısı asla 2500 çalışanın kafasında olmaması gerekiyor.Sendika  olarak biz işçi boyutundayız. bu 2500 arkadaşımızın hakları gelecekleri daha önceki kıdem tazminatını, alamayan arkadaşların kıdem tazminatları, gibi soruları artık cevaplar istiyoruz. Bunlar çok büyük mevlalar değil. Soma hala ayda Bir milyon 200,000 tonun üzerinde kömür etmeye devam eden, yıllık TKİ nin  100 de altmış kömürünü üretmeye devam eden, Bir işyerinde buluşulan bir yer, Burada bu tip kazadan sonra, faciadan sonra buranın yaralarını sarılmaya başlandığını biliyoruz. Fakat çalışan arkadaşlarımızın gelecek kaygısının ortadan kalkması gerektiğini istiyoruz dedi..
Daha sonra Soma kömürleri çalışma sahası içerisinde konuşma yapan maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul şunları söyledi
4,5 yıldır hepimizin kafasında sorular var. Ne olduk ne olacağız Bu ay maaşımız ödenecek mi. Yeni bir saha verilecek mi. Tazminat larımız ne olacak. Kömür alabilecek miyiz. Biz bu sorulara hep birlikte üretici arkadaşlarımızla el ele vererek siyasetçilerimiz, de birlikte bugünlere kadar geldik. Bir sıkıntının arifesinde gibi görünüyoruz. Biz bu sorunu aşmak için gene el ele verirsek birlikte, hareket edersek, biz bu sorunu çözeriz. Fakat bu sorunu sendika olarak biz üstlenirsek  yapamayız. Gücümüz yetmez, Bu işin içerisinde siyaset olmalı belediye olmalı Enerji Bakanlığı olmalı. Siz iş arkadaşlarımız olmalısınız. Sizler bizimleyseniz birlikte olduğumuz sürece bu sorun çözülür. Hep birlikteysek  bu sorunu çözmek çok kolay olur. Fakat ayrı ayrı kulvarlarda olursak, herkes kendi başının çaresine düşerse, herkes kendi işini kendi metoduyla çözmeye kalkarsa, bu sorunun içinden çıkılmaz bir hale gelir dedi. 


AK Parti Manisa milletvekili Soma'da yaşayan Mehmet Ali Özkan olayları söylediğinde ve cevapladı.

 
, Soma'da dört buçuk yıldır yaşadığımız bir sıkıntı var. Soma'da 13 Mayıs 2014’de yaşadığımız maden faciasından sonra bize sıkıntılı bir süreç yaşattı. Sonradan bence bu sorunların bir kısmı çözüldü. Ama bu ışıklardaki ocakla bir takım sorunlar var. Üretimin yetersizliği, Şirketin maden kazasından sonra, süreçte maddi sıkıntı. Ama bu süreçte şunu hepimiz kabul etmeliyiz’ ki Devlet bu arkadaşlarımızın ve sizlerin yanında oldu. 4, buçuk yıldır burada üretimi        n devam etmesi ve işçi arkadaşlarımız işlerine devam etmeleri, işsiz kalmamaları evine ekmek götürmeleri, noktasında Türkiye Kömür İşletmeleri olsun, Enerji Bakanlığı olsun, siyaset ,sendika ,belediyemiz, ilçe teşkilatları sürekli birlikte hareket etmenin gayretinde olduk. Biz politik davranmadık.  Sendika arkadaşlarımız kendi hesaplarıyla davranmadılar. İşçi arkadaşlarımız’ da bu işletme yürüsün çalışsın, burada üretim olsun, burada bizler çalışalım paramızı alalım evimize ekmek götürelim derdindeler.

 Son günlerde bir takım duyumlar almaya başladık. Sosyal medya üzerinden bir takım dedikodular yayılmaya çalışıyor. işte 1 ay sonra maden  ocağı kapanacak. Devlet buraya el koyacak işçiler çıkartılacak. vs.. Bunları açıklıyorum. Burada bunların tamamı yalan dolan hile hurda. Ben 24 Haziran'da seçildim bu konuları defalarca  arkadaşlarımızla sendikalarla, bu konuyu istişare ettik. TKİ Genel Müdürlük Soma'ya geldi
Bu konuyu görüştük. Sayın bakanımız da bu konuları görüştük Şunu net olarak ifade edebiliriz. Bizim iki derdimiz var. Bir işçi arkadaşlarımız mağdur edilmemesi, Burada bu çalışmanın devam etmesi, işsiz kalmaları, İkincisi ise bu yer altındaki kömürün  değeri. Bu kömür ekonomiye kazandırılması. Bunun dışında başka bir şeylere itibar etmeyin. Bu sorunları kesin olarak çözmenin gayretleri içerisindeyiz. Uzak olmayan kısa zamanlarda bunun neticesini alacağız. Bu işin içerisinde destek olma manasında Soma'da faaliyet gösteren diğer madenlerimiz yöneticileri  işletmecileri de var. O arkadaşlarımız da buradaki sorunları devamlı istişare ediyorlar. lütfen bunların dışında hiçbir söze itibar etmeyin. Birileri buradan kendi hesaplarına rant elde etmenin peşinde Bu konuyu ekonomik anlamda söylemiyorum. İnşallah sendikamız siyasetçimiz, toplumumuz hükümetimiz Devletimizin elbirliğiyle bunlara bu fırsatı vermemeliyiz.  Sizler bu ay maaş alır mıyız Hadi bu ayı kurtardık öbür ay nasıl olacak gibi gibi endişeleriniz olmasın. Buralarda sıkıntı olduğunda Devletimiz olarak, T. K. İ müdahale ediyor. Bu açığı kapatıyor. bu tur sözlere itibar etmeyin dedi. Bizler sizlerin  her zaman yanında, yanınızda olacağız dedi
, Daha sonra işçiler Soru sormaya, başladı.


Işçi yaptığı konuşmada, geçmişten bu yana Soma kömürleri Soma'nın en büyük şirketleri ,önde gelen en büyük sosyal aktiviteleri, sunan bir şirketimizdi.

 Kaza olana dek. Kaza olduktan sonra Soma kömürlerini dışlama, Soma kömürleri istememe, Soma kömürleriden uzak durma sorunları ortaya çıktığı gibi görünüyor.

 Kazadan sonra bize verilen destek apaçık ortada. Bizleri mağdur etmemeye çalıştı. Şirketimizin zor durumda olduğunu buradaki yöneticilerimizin haricinde, bile çalışanların her biri işçilerimiz bile bile biliyor. Peki bizim şu anda 2 aylık bir çalışma süremiz kaldı. 2 aya kadar bu şirketin sözleşmesi bittiğinde bizim şu an hazırlık yapabildiğimiz hiçbir yer yok, Verilen bir maden sahası yok. Olan ocağımız bu. 2 ay sonra biz ne yapacağız
Manisa AK Parti Millet Vekili M.Ali,Özkan Şöyle Dedi
Sabah genel müdürümüzle  konuştuk. Buranın kapanması diye bir şey yok. Devam edin. sizler rahat olun dedi. İşçilerin soru cevap şeklinde devam etti.

 

VİDEOYU İZLEYİN.


Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Maden İş Sendikası Soma Şubesi 2. Olağan Genel Kurul Seçimleri YapıldıÖnceki Haber

Maden İş Sendikası Soma Şubesi 2. Olağan...

50 BİN ÜRETİCİ FUARI GEZDİSonraki Haber

50 BİN ÜRETİCİ FUARI GEZDİ

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar