Soma Termik Santralın Kapanmasını İstemiyoruz

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Soma Termik Santralın Kapanmasını İstemiyoruz
Kimse Temiz Havamızı Elimizden Alamaz

Bilindiği gibi Soma B Termik Santrali 2015 yılında özelleştirilmişti.

         CHP Soma İlçe Başkanlığı olarak, o dönemde santralin özelleştirilmemesi gerektiğini söylemiş bugünlerin yaşanabileceğini gündeme getirmiştik. Özelleştirme ve sonrasında yaşadığımız süreç partimizin özelleştirmeye karşı itirazında ne kadar haklı olduğunu göstermiştir.

         2016 yılı itibariyle tüm termik santrallere, çevre mevzuatına uyum sağlamaları konusunda 31.12.2019 tarihine kadar süre verilmiştir. Bu süre zarfında Soma B Termik Santralini işleten firma yasal yükümlülüklerini yerine getirmemiş, çevre mevzuatına uyum süreci denetlenmemiş ve 31.12.2019 itibariyle termik santral önce tamamen mühürlenmiş sonra da kısmen çalışmaya başlamıştır. Ancak bu çalışma 01.05.2020 tarihine kadar devam edecektir.

         Termik santralin 1 Mayıs tarihine kadar kısmen çalışması ve 1 Mayıs tarihinden sonra akıbetinin henüz belirsiz olması Soma halkında endişeye neden olmaktadır. Tedbirsizce ve öngörüsüzce mühürlenen termik santralin faturası ne yazık ki Soma halkına kesilmiştir. Soma halkı çevre kirliliği ve işsizlik arasında seçim yapmaya zorlanmaktadır. 31.12.2019 tarihine kadar tanınan yasal süre zarfında mevzuatı ciddiye almayarak gerekli yatırımları yapmayan işletmeci firma bugün yaşanan sürecin ve Soma halkına kesilen faturanın baş aktörüdür.

         Bundan başka işletmeci firmayı çevre mevzuatına uyum konusunda denetlemekle yükümlü olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, mühürlenme sürecinin yaşanmasında bir diğer etkili aktördür.

         Ayrıca Bölgesel Isıtma Sistemi hizmetini veren Manisa Büyükşehir Belediyesi, süreci yakından takip etmemiş, süreç hakkında Soma halkını bilgilendirmemiştir. Termik santralin tamamen kapanması durumunda, Bölgesel Isıtma Sistemi hizmetinin akıbetinin de ne olacağı belli değildir. Bu durumun sonucu Soma halkı tarafından da merakla beklenmektedir.

         Öncelikle ve önemle belirtmek isteriz ki; insan ve çevre sağlığı her şeyden önce gelmektedir. Ancak kimsenin, tedbirsizce ve öngörüsüzce davranarak Soma halkını mağdur etmeye hakkı yoktur. Soma halkı çevre kirliliği veya işsizlik arasında seçim yapmaya zorlanamaz. Süreci bu noktaya getiren iktidar, derhal soruna çözüm bulmalı, Soma halkını daha fazla mağdur etmemelidir.

         Konu hakkında yaptığımız görüşmeler ve teknik incelemeler neticesinde biliyoruz ki; termik santral çalışırken ve üretim devam ederken çevre mevzuatına uyum için gereken yatırımlar yapılabilir. Bu yatırımların gerçekleşmesi, ilgili bakanlıklar tarafından yakından izlenerek denetlenebilir.

CHP Soma İlçe Başkanlığı olarak Soma Termik Santralinin kapanmasını istemiyoruz ancak kimse temiz havamızı da elimizden alamaz. Bu nedenle vakit kaybetmeksizin baca gazı arıtma tesislerinin ihalesi yapılmalı ve geçici faaliyet raporu alınarak yatırımlar adım adım gerçekleştirilmelidir. İşletmeci firmanın bu süreci gerçekleştirmekten imtina etmesi halinde, Soma halkının yüksek menfaatleri doğrultusunda, devletimiz devreye girmeli, gerekli tedbirleri alarak yasal yatırımları gerçekleştirmeli ve icabında önceden olduğu gibi santrali kendisi işletmelidir.

         CHP Soma İlçe Başkanlığı olarak bundan sonra yaşanacak olan süreci yakından takip etmeye ve Soma halkının menfaatleri doğrultusunda eksik gördüğümüz noktalarda itirazlarımızı ve önerilerimizi seslendirmeye devam edeceğimizi kamuoyuna ilan ederiz. 

            

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İntihar EttiÖnceki Haber

İntihar Etti

TES İŞ SENDİKA BAŞKANI SÖYLEDİ.BACA GAZI ARITMA(BGA) İLE İLGİLİ TEŞVİK VERİLMEDİSonraki Haber

TES İŞ SENDİKA BAŞKANI SÖYLEDİ.BACA GAZI...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar