Ben Tarımı Hayvancılığı Çocuklarıma bile tavsiye Etmem

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarım azaldı. Vatandaşköyleri boşalttı.Biz tarım hayvancılıkla uğraşanlarınhiçbir sosyal hayatı yok. Tatilimiz yok bayramımız yok düğünümüz yok bunlar aile çiftçiliği en zor işleri.Bağ-kurluyuz bağ-kur sigortasını kendimiz ödüyoruz. Ödeyemediğimiz zamanlarda oluyor. Hastaneye gidip de döndüğümüz çok zaman olmuştur. Emekliliğimiz geldiğinde ise en düşük maaşı bizler alıyoruz

Aydın'ın Nazilli ilçesine bağlı İsabeyli Mahallesi'nde hayvancılıkla uğraşan. Bekir Elvan  hayvancılığın yaşadığı sorunları ve hayvancılığı şöyle anlattı.

“Bizim hayvancılıktaki en büyük sıkıntılarımızdan biri et fiyatları çok değişken. Tüketici bizim cebimize giriyor gibi görüyor aslında giren hiçbir şey yok. Bizler de bu et fiyatlarının böyle çıkışından memnun değiliz”.

. 500 liraya çıkmış bir kuzu pirzola. “Bu hale gelmesinin büyük sebebi yem. 130 lira iken çuvalı, 380 lira oldu. Et fiyatlarında süt fiyatlarını herhangi bir değişiklik olmadı. Böyle olunca üretici ineklerini kestirmeye başladı”.

Ben de ineklerimi  kestirdim.İneklerin sağımdan para kazanmış olsaydım niye kestireyim. İnekleri. millet kestirdi. Biz de kestirdik. Hayvanlarımızı azalttık. Yem fiyatları haddini açtı.

 Tarım kredi destek olmadı.

 Oluyormuş gibi göründüler. Tarım kredi kooperatifi'den ucuz temin edemedik. Mazotumuzu pahalı aldık. Gübremizi pahalı aldık.

 Bu otları bizler yetiştiriyoruz. Fakat sanki para ile almış gibi oluyor. Mazotların maliyeti tohum gübre. Destek olduk diyorlar ama destek olan falan yok rakamlar büyük konuşuluyor ama elimize geçen düşük para.

 Böyle olunca çok inek kesildi.

 Şu anda bile süt fiyatları Biz üreticileri tatmin edecek seviyeler ’de değil. Biz bu ineği satarken kasaplar süt için almıyorlar. Yavrusu ve eti için alıyorlar.

Örnekle açıklamam gerekirse bizden 150 liraya aldığını ineğin kilosunu kasap dükkanında 300 liraya satıyor. Buna neden olarak yem fiyatlarını yükselmesi. Tohumdaki ve gübrelerin denetimsiz yükselmesi. Hayvanları  besleyemediğimiz için yeterince sütümüzü" de değerlendiremiyoruz. Süt fiyatları çok düşük 10 lira düşük bir rakam bizleri de kurtarmıyor. Ben bu inekçiliği kendim ürettiğim için elimizde tutmaya çalışıyoruz. Bir gün olur Bu piyasa düzelir umuduyla. Bu inekten alsak yıllık süt  ortalaması 18 kilo. Tabii ki bu da çok iyi bakmak şartıyla.

Bu ineğin günlük yediği 3 kilo saman 7 liradan 21 lira. 8 kilo fabrika yemi yer o da 64 lira. Otu kilosu 6 lira 20 kg ot yer 120 lira. Bu arada veteriner masrafları var. İlaç masrafları var. Elektrik masrafı var. Bu böyle olunca zor durumdayız.

Devlet destek yapıyorum diyor bana mesaj  atıyorlar.

 Hayvanlara kulak küpesi takıp gittiği zaman, telefonlarımıza mesaj geliyor.Dişi buzağı veya erkek buzağı diye. Ama buzağı desteği vereceği zaman getir bunları beyan et diyor. Ben daha 2 senedir buzağı desteği almadım. Müracaat et diyorlar ediyoruz.

Desteklemeler Yetersiz.

 

“Buzağı desteği dediniz 500 lira. Bu buzağının doğumunda bir veteriner çağırıyorsun, 1000 lira. Tohum attırıyorsun 400 lira. Zaten doğumuna kadar 1400 lirayı anında masraf ediyorsun.

 

Bizler aile çiftçiliği yaptığımız için, ilk doğumundan son zamana kadar süt ortalaması 18 kiloyu geçmez. Bizler kendi bütçemizle kendi emeğimize hayvanlarımıza bu kadar bakabiliyoruz.

Dayanabildiğimiz kadar dayanacağız ben bu işi zararına ne kadar yapabilirim bilmiyorum.

BUSENE KURBAN KESMEK ZOR.

Kurbanlık kuzu’da  yetiştiren Bekir Elvan sade süt üreticiliğinde değil küçükbaşta da büyük sıkıntı var dedi

“Kasap bizden ucuz alıyor pahalı satıyor. Şu anda hayvan pazarları da kapalı bizler önümüzü göremiyoruz. 13-14 kilo gelen kuruyu 2500 liraya ben satamıyorum. Kasapta pirzola 475 lira.

Kurbanda ne olur sorusuna.

Bizler 15 gün sonrasını göremiyoruz ki bir şey konuşmak çok zor. Ama şu var böyle giderse asgari ücretliler sabit ücretliler kurban kesemez. Zor bir dönemdeyiz vatandaş et yiyebilir mi Biz satabilir miyiz ayrı bir konu. Biz böyle üretici olarak böyle olmasını istemezdik fakat yem çok fazla zamlandı. Mazot herkes biliyor ekonominin durumu ortada.

 

Bu vatandaş kurban kesebilir mi.

 

“Çok insan kurban kesemez. 8.000 lira maaş al 8.000 liraya kurban al çok zor. Çoluğuna çocuğuna ne yedirecek.. çoluğunu çocuğuna ne giydirecek elektrik suyunu nasıl ödeyecek.

Mısır'dan daha fazla etkili olan slash ekilemiyor. Maralfarfa

Bu otu üretmeye çalışıyorum. Bunu denenmesi var şu anda Türkiye'de. Bunun dekarında 30 ton slaj  yapıyor. Bunun için ilçe tarıma müracaat ettik herhangi bir destek göremedik. Vatandaşlar getirdi çoğalttılar ama bizlere yüksek rakamla bu bitkiyi satmaya çalıştılar.

 Bu maral farla otu dekarında 30 ton silaj verirken en iyi mısır'ın dekarında 8 ton slaş veriyor.Bizi Mısır firmalarına muhtaç ettiler. Böyle otlar dünyada varken. Ben bunu artık kendi imkânlarımla çoğaltmaya çalışacağım.

Süt üreticisi Bekir Elvan yaptıkları tarımı şöyle devam etti.

Reglas denilen bir ot kışın ekiliyor diğer bir adı İtalyan çimi.

Bu hububat cinsinden proteini vitamini yüksek olan bir ot. Bu ot kışın  yetişiyor bizim bölgede ılıman olduğu için bu  ottan  çok faydalanıyoruz. Bizler böyle şeyler yapmazsak bu hayvancılığı bitirmemiz gerekirdi.

En son olarak Bekir Elvanlı hayvancılığı şöyle değerlendirdi.

Tarım azaldı. Vatandaşköyleri boşalttı.Biz tarım hayvancılıkla uğraşanlarınhiçbir sosyal hayatı yok. Tatilimiz yok bayramımız yok düğünümüz yok bunlar aile çiftçiliği en zor işleri.

 

Bağ-kurluyuz bağ-kur sigortasını kendimiz ödüyoruz. Ödeyemediğimiz zamanlarda oluyor. Hastaneye gidip de döndüğümüz çok zaman olmuştur. Emekliliğimiz geldiğinde ise en düşük maaşı bizler alıyoruz.

Ben Tarımı Hayvancılığı Çocuklarıma bile tavsiye Etmem

 Ben bu şartlarla eşime dostuma çocuklarıma nasıl girin de tarım yapın çiftçilik yapın hayvancılık yapın diyebilirim. Bu ineğin  günlük maliyeti 230 lira.Ben sütçüye  değil de mahallede süt satarak ayakta durabiliyorum. Bu da ne kadar devam edebilir bilemiyorum çok zor bu işler.

TÜİK açıkladığına göre Türkiye'de 1 milyon 800 bin inek kesildi söyleniyor. Böyle bile olsa bu ineği yerine getirebilmemiz için elimizde yeni doğmuş dişi buzağılarımız olsa 2,5 yıl beklememiz gerekiyor.

 Kasapta da inekler kesiliyor zannediliyor ki millet para kazanıp da kesiliyor diye düşünebiliyor ama üretici tamamen zarar etmemek için kestiriyor. İnek karkas kesimi dana karkas kesiminden daha ucuz olmasına rağmen tüketici kasaba gittiği zaman herkes süt dana  almış oluyor . Yüksek fiyatlardan et alıyor. Fakat bizler inekleri kestirirken yüksek fiyattan kestiremiyoruz.

 

Tarım Kredi kooperatiflerinin yem fabrikaları var. Ucuz alamıyoruz. Gübre fabrikaları var gübreği ucuz alamıyoruz. Her  tarım kredi'nin önünde mazot pompası var bir kuruş aşağıya alamıyoruz. Tarım Kredi bizim ürünlerimizin biraz pahalı gördüğü zaman ucuz saptıracağım diye elinden geleni yapıyor.Dedi

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Soma'da Uyuşturucu YakalandıÖnceki Haber

Soma'da Uyuşturucu Yakalandı

Hamamda Ceset BulunduSonraki Haber

Hamamda Ceset Bulundu

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar