Bu Kış Vatandaşın İşi Zor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar

Bütün kömür ELİ ye geliyordu ve pazarlamasını ELİ yapıyordu. Bu sene şu oldu rödavans ile adam yüzde otuz hakkını devlete veriyor ama geri kalan kömürü devlete satmıyor kendisi satıyor. İthal kömürü de fiyatlar artınca yerli kömüre rağbet oluyor, yerli kömüre de rağbet oldukça da onlar fiyatları takır takır çıkarıyorlar. Maliyet artışı da tabi Türkiye’de maliyet arttı tabi ama ona bakmadan. Adam sırf rağbet olmasından… İthal kömürün artmasından şu anda müthiş bir fiyat artışı var. Bilinçli,kasıtlı olarak yapılan bir şey bu. Yani TKİ, devlet diyor ki: Kardeşim bu sahaların hepsi benim ruhsat sahibi benim. Ben bir tek termik santrallere kömür vereceğim, daha sonra sosyal yardımlaşma kömürünü vereceğim, bir de kamu kurumları MEB kömürünü vereceğim. Artarsa diyor, ki bir şey artmıyor, geri kalan ısınma amaçlı sanayi amaçlı bütün kömür ticaretini de özel sektöre bırakıyorum diyor. Şu anda özel sektörün başında da 3-4 tane firma var bunu yapan. Bunlarda fiyatlar sürekli artıyor.

Haber Osman Bekar

Ben Soma’yla ilgili şunu söylüyorum ben daha önce birçok komisyonda yer aldım iklim kriziyle alakalı. İklim krizini en çok tetikleyen şey karbon salınımı. Karbon salınımı en fazla enerji sektöründe, enerji sektöründe de en fazla kömür termik santrallerde yakmakla kaynaklı karbon üretiliyor. Bizimkiler de der ki 2053yılında karbon nötr bizim doğaya saldığımız karbonla yuttuğumuz karbon, ormanlar karbon yüklü denizler karbon yüklü göller karbon yüklü, yuttuğumuz karbonla dengeleyecek. Biz buna 2053 dedik. Ülke olarak mecburen ortaya bir plan kuracağız. Şimdi bu plan olduğu zaman ortaya kademeli bir plan koymamız lazım ilk etapta ithal kömür termik santrali kapatacağız şu zamana adar daha sonra da termik santralleri kapatacağız şu zamana kadar.

Söylemek istediğim şey şuydu 100bin nüfus var burada. Ve buranın  geçimi kömürden. Soma’yı şimdiden şeye hazırlıyorlar kömürsüz günlere hazırlamamız lazım. Yani onun adımlarını atmamız lazım, öngörüden bahsetmiyorum yani yaşayacağız bunu belli bir süre sonra.

Şimdi dışarı satılan kömür nasıl bilmiyorum da Soma içine satılan kömürden herkes şikayetçi whatsapp gruplarında paylaşıyorlar içinden çıkmayan şey yok. Şimdi bir de şöyle bir şey var bu kömürün paketlenmesi de verilmesi lazım. O artı bir çelişki efeler satabiliyor biz torbalayamıyoruz. Onlar açık satabiliyor biz torbalayamıyoruz. Yasak. Şimdi o da saçma değil mi? İzmir çevre il müdürlüğü yasası ayrı Manisa çevre il müdürlüğü yasası ayrı. Kömür kalitesi iki şekilde de tartışılmalı yani. U an bu çevreden gelen üründen bahsediyoruz. Şimdi bundan önce devletle yani tki ege linyitleri işletmesi ile sözleşme yatığımızda ODAŞ grubu yoktu, MATEKS grubu yoktu, HERMEKSAN yoktu, Yeni Anadolu yoktu ya da İMBAT grubu. Burada üretilenlerin tamamı rödavans usulüyle çalışılıyor ve TKİ ye aktarılıyor. TKİ de bunu talep edenlere aktarıyor sanayiye çimentoya yada ısınma amaçlı bayilere aktarıyor bu ürünü. Şimdi elimizde hiçbir ürün yok asıl benim içimi burkan. İlçemizde doğalgaz yaygınlaşmakta. Yaklaşık 50 milyon aile doğal gazla ısınmakta. Diğer vatandaşlarımız kömürle ısınmakta. Gittiğimiz yerlerde insanlar bizler3 dedikleri kara kara bu kışı nasıl geçireceğiz diyorlar. Örnek doğal gazın olmadığı Manisa Demircide kömürün tonu 4000 lirayı geçmiş durumda. Geçen sene 1000 lira idi şimdi ise 4000 lira. 3500 lira alan  bir kişinin  4 ton kömür aldığı zaman 4 aylık kazancını kömüre vermek zorunda. Askerî ücretli aynı keza. Önümüzdeki kışın dar gelirli vatandaşlarımız açısından zor geçeceği şimdiden belli. Dedi.

Osman Bekar


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Para Kazanma Derdim Yok; Borcumu Ödeyeyim YeterÖnceki Haber

Para Kazanma Derdim Yok; Borcumu Ödeyeyi...

Temiz Bir Soma İçin El EleSonraki Haber

Temiz Bir Soma İçin El Ele

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar