MADEN İŞ SENDİKASI

Denetimsiz Çalışma sonucu budur

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Özel Sektör Çalışması budur
haber altı 2 komulabilir
haber İçi

Değerli Basın Emekçileri

 

AKP’nin maden sahalarını özel sektöre devri, dün burada yaşandığı gibi; madenlerde seri cinayetlere yol açmıştır.

Son bir yılda burada; UYAR Madencilik Darkale işyerinde yaşanan beşinci olayda altıncı şehidimizi verdik.

Bu maden cinayetlerinde işveren UYAR Madencilik şirketi ile birlikte, maden sahalarının yasal sahibi ve kontrolü ile yükümlü olan TKİ-ELİ yönetimi ve AKP iktidarı da suçludur.

Özel şirketlere devredilen bu sahalarda, yılladır ucuz üretim ve en yüksek üretim ve kar yapmak için, insan hayatını en ucuz şey yapmışlardır.

Bunca cinayetten sonra, her seferinde önlem almayan işveren, kontrol görevini yapmayan TKİ yönetimi ile bunları koruyup kollayan AKP iktidarından hesap sorulacaktır.

İşçi Partisinin de merkezinde olduğu Milli Hükümet, madenlerimizi kamulaştıracak, kamu yararına işletecek, üretimin bütün aşamalarında ÖNCE İNSAN esas alınacaktır.22.10.2013

 

İşçi Partisi

Soma İlçe Başkanı

Av. Maşallah DELİL

 

 

 

     22 Ekim 2013 

 

İşçi Partisi Manisa İl Başkanı İsmail Ersan DEMİR :

 

Yunus Güçlü’nün katili, özelleştirmeci hükümettir!

 

Yiğit Maden İşçileri, Değerli Basın Emekçileri ve Sendikacı Arkadaşlarımız; 

 

Geçtiğimiz Pazar günü sabaha karşı Uyar Madencilik işletmesinde bir göçük ve yangın çıkmıştır , 21 işçi çeşitli derecelerde yaralanırken maalesef  Yunus GÜÇLÜ arkadaşımızı da sonsuzluğa uğurladık.

 

Ege Linyit İşletmeleri bünyesinde bulunmakta iken adı geçen maden ocağı 2003 – 2004 yıllarında ki

AKP’nin özelleştirme furyasında Uyar Madencilik’e devredilmiştir.

 

İşçi Partisi olarak bu özelleştirmelerin, “enerjide dışa bağımlılığı arttıracağını, madenlerimizin tekellerin eline geçeceğini, ulusal kaynaklarımızın talan edileceğini” defalarca söyledik.

 

Özelleştirilen linyit sahalarında taşeronlaşmanın daha da artacağını, iş sağlığı ve iş güvenliğinin ortadan kalkacağını, iş cinayetlerinin artacağını önemle belirttik.

 

Madencilik, kalifiye eleman ve iş güvenliği açısından özel koşullar gerektirmektedir. Özelleştirme ise,  iş güvencesi olmayan, düşük ücretle çalışan, emeği sömürülen, örgütsüz, sendikasız, köle işçilik demektir.

 

Özel sektörün işi ucuza mal etme ve aşırı kazanç hırsı, işçi için karın tokluğuna çalışırken ölüm demektir, madenlerin işçiye mezar olması demektir.

 

Uyar Madencilik, sicili oldukça kabarık bir işletme.

 

4 Eylül 2012 tarihindeki göçükte, maden mühendisi 26 yaşındaki Hasan Cabaloğlu öldü.

 

Bir ay sonra aynı madende kömür tozlarının tutuşması sonucu çıkan yangında 2'si ağır 9 işçi yaralandı.

 

 11 Kasım 2012 tarihinde yine kömür tozlarının tutuşması sonucunda çıkan yangında işçiler 30 yaşındaki Hasan Gököz ve 31 yaşındaki Murat Yılmaz ölürken 7 işçi de yaralandı.

 

25 Şubat 2013 tarihinde de madendeki destek direklerinin sökümü sırasındaki göçük meydana geldi, işçilerden 35 yaşındaki Harun Tufan öldü.Ve ocak 3 gün sonra tekrar işletmeye açıldı.

 

Son olarak geçtiğimiz Pazar sabaha karşı , ocağın 600 metredeki baca denilen bölümünde saat 05.30'da, bir göçük meydana geldi. Bu göçükle birlikte ortaya çıkan metan gazı, elektrik kablolarının da kısa devre yapmasıyla alev aldı ve 21 işçi mahsur kalarak yaralandı. Yunus Güçlü'yü ise kaybettik.

 

Acımız büyüktür. Ancak bu acı, mücadele azmimizi güçlendirecektir.

 

Bölge Çalışma Müdürlüğü Müfettişleri Uyar Madencilikteki bundan önceki ölümlü, yaralanmalı kazalarda gereğini yerine getirerek , ocakta yeterli iş güvenliği koşulları sağlanmadan ocağın yeniden işletmeye açılmasına izin vermemiş olsalardı, bu kaza meydana gelir miydi ?

 

Uyar Madencilik Şirketi sahipleri, sorumlu mühendisleri ve olayda ihmali olan tüm kişi ve kuruluşlar derhal tespit edilerek adalet önüne çıkarılmalıdır. İşçi sağlığı ve güvenliği koşulları tam olarak sağlanmadan bu ocak asla işletmeye açılmamalıdır.

 

İşçi Partisi olarak bu iki hususun titiz bir takipçisi olacağımızı bir kez daha bildiriyor, Yunus GÜÇLÜ ye rahmet, ailesine ve dostlarına sabır diliyoruz.

 

Yaşasın Emek ve Cumhuriyet Birliği mücadelesi !

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Madene GirmedilerÖnceki Haber

Madene Girmediler

Çocukların okuması lazım dediSonraki Haber

Çocukların okuması lazım dedi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar