MADEN İŞ SENDİKASI

DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜNDE TARIM ARAZİLERİ İPOTEKLİ ÇIKTI

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
0
haber altı 2 komulabilir
haber İçi

14 Mayıs “Dünya Çiftçiler Günü” bu yılda buruk kutlanmaktadır. Toplumun tüm kesimleri gibi borç batağında olan çiftçimiz, ürünü para etmediği için bu borcunu ödeyememektedir.

AKP döneminde borçlu çiftçi sayısı 1,5 milyon kişiden, 13 milyon kişiye, toplam borç tutarı ise 6 milyar liradan, 40 milyar liraya çıkmıştır. Bu feryadı duymayan AKP çizdiği pembe ekonomik tablolarla çiftçinin çok kazandığını ve halinden oldukça memnun olduğunu söylemektedir.

AKP’nin kötü eserinin gün yüzüne çıkması uzun sürmemiştir. Bir Milletvekilimizin soru önergesine verilen cevapla tüm illerimizdeki ipotekli tarım arazilerinin miktarı açığa çıkmıştır.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü resmi verilerine göre;

Ülkemizde;

Toplam Tarım Arazisi Varlığı                                     : 287,8 Milyar metrekare,

Üzerinde İpotek Bulunan Toplam Arazi Miktarı         : 135,3 Milyar metrekaredir,

Yani toplam tarım arazilerinin %47’i ipoteklidir.

Manisa’da durum daha da vahimdir.

Manisa’nın Toplam Tarım Arazisi Varlığı                   :  6 milyar metrekare,

Üzerinde ipotek Bulunan Tarım Arazisi             : 3,6 Milyar metrekare,

Bu durumda; en verimli tarım topraklarına sahip, en fazla tarımsal üret Manisa’daki tarım arazilerinin %60’ı çiftçinin borcuna karşılık ipoteklidir.

Bu resmi rakamlar çiftçinin nasıl bir borç kıskacında olduğunu göstermektedir. Manisa’da ziyaret ettiğim köylerde çiftçi sürekli borçlarından yakınmaktadır. Hatta bir köyümüzde vatandaş “Bizim köyün hepsini satsak, borçları ödemeye yetmez” diyerek durumu en doğru şekilde açıklamıştır. Çiftçinin ödeyemediği borçları faiz yükü altında katlanarak artmış ve ödenemez duruma gelmiştir. AKP istikrarı buysa, bu istikrarın üreticiye hiçbir yararı olmadığı görülmüştür.

 

         Bu nedenle çiftçinin borçlarını en kolay şekilde ödemesi ve üretime devam etmesi için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Çünkü üretmeden Türkiye’nin büyümesi, kalkınması mümkün değildir. Tüm dünyada ülkeler tarımı desteklerken, bizde tarım sektörüne üvey evlat muamelesi yapılması doğru değildir.

CHP olarak sadece eleştiri yapmıyoruz. Çiftçilerimizin yaşadığı sorunlara ilişkin her konuda çözüm önerimizi de sunuyoruz. Fakat bu amaçla verdiğimiz kanun teklifleri, araştırma önergeleri Meclis gündeminde bekletilmektedir. 

Tarım Sigortaları Kanununda değişiklik yapılması ve Manisa’da Meydana Gelen Dolu Afetinden Zarar Gören Çiftçilere Yardım Yapılması Hakkındaki 2 kanun teklifim ile,

Doğal Afetlerin Manisa’nın Tarımsal Üretimi Üzerindeki Olumsuz Etkilerin, Yeraltı Su Kaynaklarının Korunması,  Canlı Hayvan İthalatının Ülke Hayvancılığına Verdiği Zararların Tespiti, Zeytin ve Zeytinyağı Üretimindeki Sorunların, Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üretimindeki Sorunların, Çal Dağındaki Madencilik Faaliyetlerinin Tarımsal Üretime Verdiği Zararların Tespitine ilişkin Mecliste “Araştırma Komisyonu” kurulması için verdiğim 6 önerge ve onlarca soru önergesi için hiçbir adım atılmamıştır.

Her fırsatta yapılması gerekenleri dile getirmekteyiz. Öncelikle çiftçinin elektrik borçları nedeniyle tarımsal desteklemelerden yararlanamaz şartı kaldırılmalıdır. Çiftçiye faizsiz yeni krediler verilmelidir. Tarım Kredi Kooperatiflerine ve bankalara olan borçlarının ise faiz ve gecikme cezaları silinerek, anapara borçlarının uzun vadede ödenmesi için yasal düzenleme yapılmalıdır.

Bu duygularla, çiftçinin ürününün para ettiği, cebinin para gördüğü, yüzünün güldüğü günler temennisiyle, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü kutlarım Sevgi ve Saygılarımla

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın aracılığınızla, sayın Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris GÜLLÜCE tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. Saygılarımla

 

 

 

    Hasan ÖREN

Manisa Milletvekili

 

Bir soru önergesine verdiğiniz cevapta Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre, ülkemizdeki toplam 287.877.769.601 metrekare tarım arazisinden 135.332.610.769 metrekaresinin ipotekli olduğunu belirtmektesiniz. Manisa ilimizde ise 6.032.953.153 metrekare tarım arazisinden 3.597.647.027 metrekaresinin yani % 60’ının ipotekli olduğu açıklanmıştır. 

Ayrıca cevap ekinde gönderilen tabloda toplam ipotekli, bankalar tarafından ve yabancı sermayeli bankalar tarafından ipotekli tarım arazileri miktarı ile parsel sayıları net şekilde verilmiştir.

Bazı kaynaklarda hükümetiniz döneminde borçlu çiftçi sayısının 1,5 milyon kişiden, 13 milyon kişiye, toplam borç tutarının ise 6 milyar liradan, 40 milyar liraya çıktığı yer almaktadır.

Bunlara göre;

1-    Ülkemizdeki tarım arazilerinin tapuları üzerine konulmuş olan ipotek tutarı toplamı ne kadardır? İllere göre dağılımı nasıldır?

 

2-    Tapusu üzerinde ipotek bulunan tarım arazisi sahibi toplam sayısı nedir? İllere göre dağılımı nasıldır?

 

3-    Tarım arazileri üzerine Bankalar tarafından konulan ipotek tutarı toplamı ne kadardır? İllere göre dağılımı nasıldır?

 

4-    Tapusu üzerinde Bankalar tarafından ipotek konulan tarım arazisi sahibi toplam sayısı nedir? İllere göre dağılımı nasıldır?

 

5-    Sorularıma ilişkin TAKBİS veri tabanı 2002 yılı verileri nasıldır

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kanal açma sırasında ENH kabloları koptuÖnceki Haber

Kanal açma sırasında ENH kabloları koptu

ACI KAYBIMIZSonraki Haber

ACI KAYBIMIZ

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar