Soma Termik Santralına bacagazı filtresi takılmalıdır

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
0

 

Soma’daki maden ocaklarında meydana gelen iş kazalarının nedenlerinin araştırılmasıyla ve bu kazalara karşı gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik Araştırma Komisyonu Önergesinde MHP Grubu adına TBMM Genel Kurulunda konuşan MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Türkiye’deki yaklaşık 2 milyar tonluk linyit kömürü rezervinin 753 milyon tonu Soma’dadır. Soma’da günde 15 milyon ton tüvenan linyit kömürü üretilmektedir.  Türkiye Kömür İşletmelerinin en büyük işletmesi merkezi Soma’da olan Ege Linyit İşletmeleridir.  Soma’da üretilen linyit, Soma Termik Santrallerine yakıt temin etmekte ve ısınma ve sanayinin talebini karşılamaktadır.” dedi.

 

Türkiye ölümlü iş kazalarında dünyada birinci sıradadır.

Türkiye’deki işçi ölümleri ortalaması AB’nin 8,5 katıdır.  Türkiye’de 2002-2013 yılları arasında toplam 880 bin iş kazası yaşanmış, bu kazalarda 13.442 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 1946'dan 2013 yılına kadar iş kazaları sonucu ölen işçilerin sayısı ise 61 bin 270'e ulaşmıştır.

 

İş kazalarının en yüksek olduğu sektör madencilik ve taşocakçılığı sektörüdür.

TUİK’in  ‘2013 İş Kazaları Araştırma Sonuçlarına’  göre iş kazası oranının en yüksek olduğu sektör madencilik ve taş ocakçılığı sektörüdür. Madencilik ve taş ocakçılığı sektöründeki kazaların toplam kazalar içindeki payı yüzde 13,4’tür.  1955-2013 tarihleri arasında toplam 3 bin 98 kişi maden kazalarında hayatını kaybetmiş, 326 bin kişi de yaralanmış veya sakat kalmıştır. Özelleştirme, taşeronlaştırma ve rödövans vb. gibi yanlış uygulamalar ve kamusal denetimin yeterince yapılmaması iş kazalarının artmasına neden olmuştur.

 

Soma Devlet Hastanesinde Yanık Ünitesi Kurulmalıdır

2013 yılsonu itibariyle Soma’nın nüfusu 105. 000 kişidir. Soma’da çalışan nüfusun yaklaşık 15 bini maden çalışanıdır. Maden çalışanlarının yaklaşık 13.500’ü özel sektörde, 1.500’ü kamu madenlerinde çalışmaktadır.  Maden çalışanlarının yaklaşık 12.000’i yeraltı çalışanıdır. 105 bin kişinin yaşadığı Soma’da, 2013 yılında sadece Soma Devlet Hastanesinde 650 bin poliklinik, 150 bin acil yardım hizmeti verilmiştir. 2013 yılında Soma’da 5 bin iş kazası olmuştur. Bu kazaların yüzde 90’ı maden kazalarıdır. Soma’daki TKİ’ye bağlı Ege Linyit İşletmelerindeki kazalarda çalışan 79 madenci ölmüştür. Soma’da son 10 yılda özel sektördeki kazalarda 20’den fazla maden işçisi hayatını kaybetmiştir. Maden kazalarının birçoğunda yanık yaraları oluşmaktadır. Soma Devlet Hastanesinde yanık ünitesi olmadığı için özellikle maden kazalarındaki yanık yaralıları başka illere sevk edilmek için saatlerce bekletilmekte bu da ölümlere neden olmaktadır. Bu nedenle acilen Soma Devlet Hastanesinde ‘ Yanık Ünitesi’ kurulmalıdır.

 

Soma’da toz ve meslek hastalıklarıyla ilgili tespit kurulu oluşturulmalıdır

Soma’nın sorunlarına da değinen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “Maden çalışanlarının en önemli sorunlarından biri de meslek hastalıklarıdır. Yaklaşık 15 bin maden çalışanının bulunduğu Soma’da toz ve meslek hastalıklarıyla ilgili tespit kurulu bulunmamaktadır.  Geçen hafta Soma’da meslek hastalığı raporu alan 50 maden işçisi işten çıkarılmıştır.

 

Soma Termik Santralına bacagazı filtresi takılmalıdır

Soma Termik santraline bacagazı filtresi takılmaması nedeniyle Soma’da hava kirliliği çok yüksek boyutlara ulaşmıştır. Manisa merkezdeki kükürtdioksit ortalaması 17 iken, Soma’daki kükürtdioksit ortalaması 63 birimdir. Soma kükürdioksit ortalamasının en yüksek olduğu yedinci yerdir. Soma’da bu hava kirliliği nedeniyle kanser hastası sayısı dünya standartlarından dört kat daha fazladır. Soma’da bu gün doğan çocukların büyük bir bölümünde astım ve bronşit gibi hastalıklar vardır.

Soma’daki maden ocaklarının arkasında kim var?

Soma’daki bazı özel maden şirketlerindeki kaza istatistikleri insanın kanını dondurmaktadır.  AKP’li bir milletvekilinin arkasında olduğu iddia edilen Uyar Madencilik adındaki bir şirket,  17 Aralık 2003 yılında kamudan Darkale Maden ocağını kiralamıştır. Bu maden ocağında 2011 yılında 238, 2012 yılında 255 iş kazası olmuş, 2003-20133 yılları arasındaki kazalarda ondan fazla işçi yaşamını yitirmiştir. Darkale maden ocağında her geçen yıl kazaların artmasına, yeraltında ruhsat ihlali yapılmasına ve bu şirketin devlete yaklaşık 30 milyon lira SGK prim borcu olmasına rağmen şirket faaliyetine devam etmiştir. TKİ’den Darkale Maden Ocağını kiralayan Uyar Madenciliğin sahibi AKP Milletvekili ile Darkale Maden Ocağının kira kontratı uzatımı öncesinde TKİ Genel Müdürünü ziyaret etmişlerdir. Soma’da Uyar Madenciliğin işlettiği Darkale ve Azyak’ta meydana gelen kazaları; Plan ve Bütçe Komisyonunda 14 Kasım 2013 enerji bakanlığının, 19 Kasımda Çalışma Bakanlığı 2014 bütçe görüşmelerinde gündeme getirdim.  Bu konu ile ilgili olarak 26 Kasım 2013’te gündem dışı söz aldım.  2 Aralık’ta Enerji Bakanı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına soru önergesi verdim. Soru önergemi cevaplandıran Enerji Bakanı,  ‘ Uyar Madenciliğin Soma’da Darkale mevkiinde yer altı ocağını 17 Aralık 2003 tarihinde rödövans sözleşmesi ile TKİ’den kiraladığını,  Darkale Maden Ocağında 20 Ekim 2013 tarihinde meydana gelen iş kazası sonucunda yapılan teftiş sonucunda 7 madde halinde mevzuata aykırılık tespit edildiği için kapatıldığını ve Uyar Madenciliğin toprak altında sınır ihlali yaparak devlete ait araziden linyit kömürü çıkardığını’ söylememiştir.  Ancak iş güvenliğine uymadığı için kapatılan Uyar Madenciliğe bağlı Darkale maden ocağı çalışanları kıdem ve ihbar tazminatını alamamıştır.

 

Maden kazalarının azaltılması için alınması gereken tedbirleri sıralayan MHP’li AKÇAY, “ Maden kazalarını azaltmak için denetim etkin kılınmalı, yaptırımlar caydırıcı hale getirilmelidir. Maden ocaklarında taşeron sistemi kaldırılmalıdır. İş sağlığı ve güvenliğinden sorumlu mühendis, iş akdi ve ücret yönünden işverenden bağımsız olmalıdır. Uluslar arası Çalışma Örgütü'nün 176 sayılı madenlerde iş sağlığı ve güvenliği sözleşmesi onaylanmalıdır. İş güvenliği ile ilgili yeterince denetim yapılmamaktadır. Maden işçilerinin aldıkları ücret yetersizdir. İş güvenliği taşeron patronların iki dudağı arasındadır.   İş güvenliği yeterli olmayan ocaklarda düşük ücretle uzun mesai saatleriyle çalışan madencilerimiz, yaptıkları iş ve çalışma koşulları nedeniyle genç yaşta sağlık sorunları yaşamaktadır. Sendikal örgütlenme teşvik edilmelidir. “ dedi.

 

Maden işçilerinin sorunlarına değinen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Maden işçileri, İş güvenliğinin hiçe sayıldığı maden ocaklarında düşük ücret ve uzun mesai saatleriyle çalışmaktadır. Maden işçileri, yaptıkları iş ve çalışma koşullarından dolayı genç yaşlarda sağlık sorunları yaşamaktadır. Maden işçilerinin iş güvencesi yoktur.  Yeraltında en az 20 yıl çalışan ve erken yaşlandığı tespit edilen 50 yaşını doldurmuş madencilere emeklilik hakkı, yer üstünde çalışan madencilere yılda 90 gün fiili hizmet süresi verilmelidir.” Dedi.

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Soma Anadolu Gençlik Derneğinden Asr-ı Saadet ProgramıÖnceki Haber

Soma Anadolu Gençlik Derneğinden Asr-ı S...

Soma Maden İş Tes İş Sendikaları 3 Yerde Mitinge KatıldıSonraki Haber

Soma Maden İş Tes İş Sendikaları 3 Yerd...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar