MADEN İŞ SENDİKASI

SOMA'DA KAÇ MÜTEAHHİT VAR

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
SOMA'DA KAÇ MÜTEAHHİT VAR
HİZMET VEREN 15,, 25 HADİ HAYIRLISI
haber altı 2 komulabilir

Soma’da     300      müteahhit var

Soma’da inşaatlık hizmeti veren bu işi yapmaya çalışan 300 Müteahhit olduğu öğrenildi.

Peki bu 300 müteahhit’in kaç tanesi bu hizmeti veriyor.

Soma’da bunların 15 ‘kişi yoksa 25 ‘i mi hizmet veriyor .insanların zamanında aldığı arsaları kendileri bu inşaatları yapamayınca bir müteahhit’e gitmek zorunda kalıyor.Fakat gittiği müteahit’in mali durumunu bilmeden bu hizmeti istiyor.anlaşma yapıyor.

Kimisi daha inşaatı başlamadan ev alma hayaliyle  parasını verdiği gözlenirken,inşaatı daha başlamadan ben böyle yapacağım şöyle yaparım. Yaparsın fakat maliyetler her gün artıyor.Sen sözleşme yaptığında fiyatlar neredeydi şimdi nerede  Demir’in fiyatı 3 ,4 lira arasında. Diyoruz’ki kimselerin canı yanmadan bu işler çözülür.

 Müteahhit kavramı daha çok inşaatı yapan özel veya kurumsal kişi veya kişilerle bağdaştırılmakla birlikte kelime anlamı olarak, sözleşme ile üzerine görev aldığı işi veya projeyi gerekli yöntemle bitirme sorumluluğu alan kişiye verilen isimdir. Bir işte yapılması gereken bütün işi yapan kişi ya da bütün işi yaptırma sorumluluğu taşıyan kişi müteahhittir. Mütaahhitler isterlerse sermayelerine bağlı olarak tamamen kendi işlerinde çalışabilecekleri gibi, yaptıkları iş sonucunda kat almak üzere belirli bir kişiye ait olan arsa üzerinde de çalışabilirler.

Kendi işinde çalışacak bir müteahhitin sermayesi olmalıdır. Yapacağı bina iskan ve tapu ile ilgili kanunlara uygun olması gerektiği için müteahhitin gerekli yönetmelikleri iyi bilmesi ve buna göre hareket etmesi gerekmektedir. Yapılan işe ait finans, pazarlama, yapım, denetim gibi iş bölümlerinin hepsi müteahhitin tekelinde ya da kontrolünde olmalıdır. Müteahhitler salt olarak bir bina yapımında çalışmak zorunda değildir. Kentsel dönüşüm, altyapı ve restorasyon çalışmaları gibi inşaat yapımıyla ilgili her alanda çalışabilirler.

Müteahhit yetki belgesi

Müteahhit olabilmek için yetki belgesi alınmalıdır. Yetki belgesi bu işi yapmak isteyen kişiye yetki verirken, sertifikasız müteahhitlik yapmak yasal değildir.

Müteahhit yetki belgesi almak için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne başvurulmalı ve yapı müteahhitliği yetki belgesi numarası alınmalı ve başvuru formu doldurulmalıdır. Meslek odasından oda sicil kayıt belgesinin aslı ve nüfus cüzdanı fotokopisi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne verilmelidir.

Müteahhitlik yetki belgesi sonucu yapı müteahhitliği bilişim sisteminden (www.yambis.com.tr) kolaylıkla kontrol edilebilir. Müteahhit Sorgulama kısmına tıklayıp TC Kimlik No ve vergi numarası ile müteahhit sorgulama işlemini yapabilirsiniz.

Müteahhit sözleşmesi

KAT KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMESİ ÖRNEĞİ

1- SÖZLEŞMENİN TARAFLARI
İşbu sözleşme tapu kayıtlarına göre; ……………………..ili, ………………………………… mahallesi, ………..Pafta, ……… ada , ………no’lu parsel kayıtlı taşınmazın malikleri …………………………… ile yükleniciler …….………………………………………… ve ……………………………………..……. arasında düzenlenmiştir. Bu sözleşmede taraflardan taşınmaz malikleri (Arsa sahibi) ve yükleniciler (Müteahhit) olarak anılacaklardır.
Taraflar aşağıda belirtilen koşullarda bir “Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi” imzalayıp yürürlüğe koymuşlardır.

2- SÖZLEŞMEDE TEMSİL VE İMZA YETKİSİ

İş bu sözleşmede Arsa Sahibi….tarafından, Müteahhit ise…tarafından temsil edilecek ve sözleşme bunlar tarafından imzalandıktan sonra yürürlüğe girecektir. Bu anlaşmalarda sonradan yapılacak değişiklikler, ilaveler veya yenilemeler bu anlaşmanın ek hükümleri olarak yazılı bir şekilde her iki tarafın kabulü ve imzaları ile bu ana anlaşmaya katılabilir.

3- SÖZLEŞMENİN KONUSU
“Arsa sahibi” ne ait arsa üzerine; 4 adet dükkan ve 26 adet daire yapılması ve bu dairelerden 10(On) adedinin anahtar teslim “Arsa sahibine” verilmesidir.

4- SORUMLULUKLAR
4.1.Mevcut binanın yıkımı ile hafriyat ve yeni binanın yapımı sırasında veya yapımından ötürü komşulara veya diğer üçüncü kişilere verilecek her çeşit zararlar ile iş kazalarından doğacak zararlardan müteahhit sorumludur. Mal sahibi aleyhine bu nedenle bir dava açıldığında bu dava müteahhide ihbar edilir. Bu takdirde müteahhit mal sahibi makamına kaim olarak davayı takip eder.
4.2. İnşaat dolayısıyla İmar Müdürlüğüne, Fen İşleri Müdürlüğüne, Elektrik ve Havagazı İşletmesi Müdürlüğüne, cins tashihi ve kat irtifakının kurulması ile sınırlı olarak Tapu Sicil Müdürlüğüne yapılması gerekli müracaatlar için Arsa sahibi, Müteahhide özel bir vekalet verecektir.
4.3. Müteahhitlerin mal sahibine karşı mes’uliyeti müteselsilendir.

5- GİDERLER VE VERGİLER
5.1.Konut inşaatının yapımı için gerekli projelerin çizilmesi, ruhsat takibinin yapılması, inşaat ruhsatının alınması, inşaatın yapılması ve tüm resmi kurumlardan onaylatılması işlemi müteahhite ait olup, ruhsat için gerekli tüm resmi harçlar (…………………………. Belediyesi, ASAT, ……………… Büyükşehir Belediyesi, Mimar ve Mühendis Odaları, Sivil Savunma, Çevre Koruma vd.) müteahhit tarafından yatırılacaktır.
5.2.İnşaat için gerekli her çeşit malzeme bedelleri, işçilik ücretleri, sigorta primleri ve cezalar, vekâlet ve tapu giderleri, cins tashihi ile kat irtifak ve mülkiyeti tesisi giderleri ve her çeşit vergi, resim ve harçlar, bu sözleşmede aksine bir hüküm olmadıkça müteahhide aittir.
5.3.Yapı denetim şirketi müteahhit tarafından bulunacak, ödemesi müteahhit tarafından yatırılacaktır.
5.4.Müteahhide ait bağımsız bölümlerin satışından ötürü mal sahibi adına gerçekleşecek ………… vergisi ve ………….. vergisi müteahhide aittir.
5.5.Arsa sahiplerine kalan bağımsız bölümlerin …………. vergisi ile ………… vergisi kendisine aittir. Ancak, mevcut betonarme bina yıkıldıktan sonra taşınmazın cinsi arsaya çevrildiğinde değeri …………-TL gösterileceğinden müteahhidin kendisine ait bağımsız bölümleri arsa olarak başkalarına satışında bunların tamamının satış bedellerinin toplamı …………..-TL ye ulaşacaktır.

6- ARSANIN MÜTEAHHİTE TAPU’DAN SATIŞI
6.1.Arsanın satış değeri: Belediye rayiç bedelidir.
6.2.Üçüncü maddede anılan bu arsa ; Tapuda rayiç bedeli karşılığında müteahhit’ e satılacaktır.
6.3.Bu arsanın tapudan satılabilmesi için; Arsa sahibine ait ödenmesi gereken her türlü vergi ve bedeller; arsa sahibi tarafından ödenecektir.
6.4.Müteahhit cari hesabında; Arsa sahibine; Arsa tapu satış bedeli kadar borçlanacaktır.
6.5. Arsa sahibi bu arsa satışı sebebiyle Müteahhit’ den alacağını teminat altına almak için Tapu satış bedeli kadar Tapuya aşağıdaki gibi ipotek şerhi koyacaktır.
6.6.Arsa sahibi lehine; Tapu ipotek Şerhi düzenlenmesi şekli aşağıdaki gibi olacaktır.
Borçlu :……………………………………………..(Müteahhitin,Adı Soyadı)
Alacaklı :……………………………………………(Arsa Sahibinin/Sahiplerinin; Adı soyadı)
İpotek Bedeli:……………………………(Arsa Belediye rayiç bedeli) ………………………….………TL (Rakamla/Yazıyla) …………………………………….Türk lirası
Süresi : Bir Yıl
Derecesi : Birinci derece
Sırası : 1.sıra
Faiz : – (YOK)
6.7. Müteahhit; Kat irtifak tapularının çıkmasından sonra; Arsa sahibine düşen bağımsız bölümlerin faturasını keserek; Arsa sahibiyle mahsuplaşacaktır.

7- BAĞIMSIZ BÖLÜMLERİN PAYLAŞIMI
Bu sözleşmenin eki olarak, Arsa sahibi ve Müteahhitçe de imzalanan Mimari Etüd Proje ekinin üzerinde görüldüğü üzere; 30 (Otuz) adet bağımsız bölüm vardır.
Bağımsız bölümlerin paylaşımı aşağıdaki şekilde olacaktır. Arsa sahibi ve Müteahhit tarafından imzalanan mimari etüd proje ekinde ise diğer teknik bilgiler mevcuttur.
Zemin+7Katda; 29, 30 no’lu bağımsız bölümler; Arsa sahibi’ne verilecektir.
Zemin+6.Katda; 25, 26, 27, 28 no’lu bağımsız bölümler; Arsa sahibi’ne verilecektir.
Zemin+5.Katda; 21, 22, 23, 24 no’lu bağımsız bölümler; Arsa sahibi’ne verilecektir.
Zemin+4.Katda; 17, 18, 19, 20 no’lu bağımsız bölümler; Müteahhit’in uhdesinde kalacaktır.
Zemin+3.Katdan; 13, 14, 15, 16 no’lu bağımsız bölümler; Müteahhit’in uhdesinde kalacaktır.
Zemin+2.Katdan; 9, 10, 11, 12 no’lu bağımsız bölümler; Müteahhit’in uhdesinde kalacaktır.
Zemin+1.Katdan; 5, 6, 7, 8 no’lu bağımsız bölümler; Müteahhit’in uhdesinde kalacaktır.
Zemin katta(Giriş katı) 1, 2, 3, 4 no’lu bağımsız bölümler; Müteahhit’in uhdesinde kalacaktır.

8.MÜTEAHHİTİNİN KAT İRTİFAK TAPULARININ ÇIKARMASI
Müteahhit su basmanı çıktıktan sonra tapuya müracaat ederek kat irtifak tapularını çıkartacaktır.

9.TAPUYA KONACAK İPOTEK BELGESİNİ KALDIRILMASI
Kat irtifak tapuları çıkıp mal sahibine ait tapular mal sahibine bila bedel verilince tapudan bu arsa üzerindeki ipotek belgesi kaldırılacaktır.

10.İPOTEK BELGESİNİN ARSA SAHİBİ TARAFINDAN ZAMANINDA KALDIRILMAMASI HALİNDE
Kat irtifak tapuları çıkıp mal sahibine ait tapular mal sahibine bila bedel verilmesine rağmen arsa sahibinin tapu’ya koyduğu ipotek belgesini kaldırmaması halinde,bu sözleşme maddesi gereğince müteahhit bu arsa üzerindeki ipotek belgesin kaldırılmasını tek taraflı isteyebilecektir. Bu hususta müteahhitin bütün yasal hakları saklı tutulmuştur.

11.İNŞAATIN YAPIM SÜRESİ VE İŞİN TESLİMİ
Müteahhit yer tesliminden itibaren en geç 24 ay içerisinde yapı kullanma izin belgesini almaya hazır olacak biçimde işi bitirmeye ve mal sahibine teslime mecburdur. Ancak yer teslimi inşaat mevsimi bittikten sonra yapılırsa bu süre, yeni inşaat mevsimine girildiğinde başlar. İnşaat mevsiminden amaç, o yılki don olayının bitmesiyle başlaması arasında geçen süredir. İşin bitirilmesinden amaç ise, suyun, havagazının, elektriğin bağlanmaya hazır olması, kanalizasyon irtibatının sağlanması, asansör ve hidrofor tesisatının projesine uygun olarak yapılmış olması, teknik şartnameye göre bütün tesislerin tamamlanmış bulunması ve territuvarın düzenlenmesidir.

12.SÜRE UZATIMI
Aşağıdaki çalışılamayan günler; işin toplam yapım süresine ilave edilecektir.
12.1-Meteoroloji.gov.tr internet adresinden alınmış bilgiler göre; Hava sıcaklığının +5 derece (artı Beş derece) Santigradın, altına düştüğü günler, yağmurlu ve kar yağışlı günler,
12.2-Belediye yasaklamaları ve inşaat çalışma sürelerini kısıtlamasından doğabilecek gecikmeler
12.3-Yasalarca belirlenmiş mücbir sebeplerle, çalışılamayan günler

13-BAŞKASINA DEVİR YASAĞI
Müteahhit aldığı işi başkasına devredemez; vekaleten de olsa başkasına yaptıramaz. Aksi halde mal sahibi sözleşmeyi feshe yetkilidir.

14-EKSİK VE KUSURLU İŞLER
Yapılacak binadaki eksik ve kusurlu işlerden dolayı müteahhit sorumludur. Mal sahibine kalan bağımsız bölümlerle ortak yerlerde, işin teslimi veya kabulünden sonra çıkacak eksik ve kusurlu işler bunlar hemen ihbar edilmemiş olsa bile, müteahhit bunların bedelsiz olarak tamamlayacak veya düzeltecektir. Müteahhidin sattığı bağımsız bölümlerin alıcıları tarafından eksik ve kusurlu işlerden veya satış ile ilgili her çeşit uyuşmazlıklardan dolayı mal sahibine yöneltilecek bütün iddialardan müteahhit sorumludur. Mal sahibi aleyhine bu nedenle açılacak davalarda da 5 inci madde hükmü uygulanır.

15-GEÇ TESLİM
Müteahhit 11 inci maddede gösterilen günde ve şekilde işi bitirip teslim edemediği takdirde kira yoksunluğu olarak mal sahibine her ay için …………….-TL (………………Türk Lirası) gecikme tazminatı vermeye mecburdur. Bu gecikme …. ayı geçtiği takdirde mal sahibi, sözleşmeyi feshederek yoksun kaldığı gerçek kira karşılığını ve diğer zarar ve ziyanını istemek ve ayrıca eksik ve kusurlu işleri müteahhit hesabına tamamlattırmak ve düzeltmek hakkına sahiptir.

16.SÖZLEŞMENİN GEÇERLİLİĞİ
Bu sözleşme arsa sahibinin; Tapudan Müteahhide arsa satışını yapmasıyla yürürlüğe girer.

17-UYUŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜMÜ
İş bu kat karşılığı inşaat sözleşmesi ………’de yapılmış olup; Toplam; ……Sayfa; 17 (Onyedi) madde, şıkları ve bendleri ile bir bütündür. Taraflar tarafından okunarak imzalanmıştır. Anlaşmazlık halinde ……………………….…….mahkemeleri ve icra daireleri yetkilidir.

Müteahhit Arsa Sahibi

Bu Tablo internet Sitelerinden Alınmıştır

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Komutan Yeniden Soma'daÖnceki Haber

Komutan Yeniden Soma'da

1290 İşçi ÖldüSonraki Haber

1290 İşçi Öldü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar