Tarladan Çıkan Malın Maliyeti Yükseliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Geçtiğimiz yıl 2 liraya mal ettiğimiz karnabahar Bu yıl 4-5 liranın üzerine çıkar. Bu da yüksek bir maliyet.Ben bu ürettiğimi en az -8 liraya kadar satmam gerekir. Bu malın maliyeti yükseliyor. Yükselen maliyet vatandaşımıza da yansıyor. Vatandaşımızda yüksek maliyette enflasyon yüksek olduğu için, vatandaş bunu ucuz alıp yiyemiyor.Tarladan Çıkan Malın Maliyeti Yükseliyor“Benim bu tarladan 8 liraya malı alan bir çiftçi bu malın gittiği yere göre en az 2 lira 3 lira maliyet oluyor. O zaman vatandaşın 15-20 liradan aşağı karnabahar yiyemez”.

 

ÇİFTÇİNİN İŞİ ÇOK ZOR

300 dönüm lahana ve karnabahar üretimi yapan Çiftçi İbrahim Yazıcı Nazilli'de üretim yaptığını girdi maliyetlerinin çok olduğunu belirtti.

 

Nazilli'de kiraladığı 300 ölüm arazide lahana ve karnabahar üreten İbrahim Yazıcı üretim maliyetlerinin çok yüksek olduğunu belirtti.

.

“Bu sene maliyetlerimiz çok yükseldi. Geçtiğimiz yıl maliyetlerimiz bayağı bir düşüktü. Tarla kirası mazot gübre ilaç. Geçtiğimiz yıl 40 kuruşa aldığımız Fidan şu anda 90 kuruş aldık. Geçtiğimiz yıl üre gübresi 130 liraydı. Şu anda 710 lira. Bizim maliyetimiz 4-5 kat artı”.

 

 “Bunun dışında elektrik giderleri su masrafı, Bu yıl elektrik paneli ile çalıştırıyoruz ama geçtiğimiz yıl jeneratör çalıştırdık. Bunun içinde mazot kullandık. İşçilik yapıyorsun. arasını sürüyorsun. Bir ara 30 liraya kadar çıkan mazot şu anda 24 lira sınırında. Bunların hepsi bizim için çok yüksek maliyet. Bunun için maliyetler yükseldiği için malında  maliyeti yükseliyor.

Üretim Maliyeti Arttı

 “Geçtiğimiz yıl 2 liraya mal ettiğimiz karnabahar Bu yıl 4-5 liranın üzerine çıkar. Bu da yüksek bir maliyet.

Ben bu ürettiğimi en az -8 liraya kadar  satmam gerekir. Bu malın maliyeti yükseliyor. Yükselen maliyet vatandaşımıza da yansıyor. Vatandaşımızda yüksek maliyette enflasyon yüksek olduğu için, vatandaş bunu ucuz alıp yiyemiyor.

Tarladan Çıkan Malın Maliyeti Yükseliyor

“Benim bu tarladan 8 liraya malı alan bir çiftçi bu malın gittiği yere göre en az 2 lira 3 lira maliyet oluyor. O zaman vatandaşın 15-20 liradan aşağı karnabahar yiyemez”.

 

Bu arada söze giren üretici ve Nazilli Ziraat odası meclis başkanı Mesut Yörükoğlu Biz yandaki tarladaki komşu üreticiyim. “Ben arkadaşımın sezon başında ne kadar neyi ile uğraştığını biliyorum. Bu karnabahar ve lahana Ağustos ayında toprağa dikimi ile başlıyor. Kasım ayına kadar bununla uğraşıyor. Bu maliyetler o kadar yükseldi ki sebzede de böyle bu olay. Pazar boyutunda 8-9 lirayı bulduğunda tüketici boyutunda ise fiyat yükseldiği için yiyemez duruma geliyor. Bunu üreten  kişinin satması lazım. Bu ürünün pazarda daha ucuza tüketici ile buluşması için, üreticinin ÇKS var”.

 

“Orada gösteriyor Bu kişinin ne ürettiğini ne üretmediğini. Bu ürün bazında mutlak mazot gübre ilaç da belli bir sürbülasyon uygulaması lazım. O zaman maliyeti yarıya düşürüp hem çiftçiyi kollaması lazım hem de pazardaki tüketiciyi koruması lazım. Biz çiftçiler olarak her an üretiyoruz, bir anda da tüketiyoruz”.

 

 “Tüketim anında ne kadar zorluklar yaşıyorsak, üretim anında da sıkıntıları düşünmemiz gerekiyor. Burada devlete düşen idareye düşen görev çiftçiyi muhakkak her sektörde her yapıda desteklemesi gerekir. Sür bansa etmesi lazım. Ülkenin hem tarım açısından kazanması üreticinin rahat bir ürün yemesi için.

Biz pazar yerinde 7-8 liraya lahana karnabahar satılıyorsa kurtarabilir bu fiyatları bizim satmamız gerekir. Bu fiyatların altına satarsak kurtarmaz Biz zarar ederiz. Bunun çünkü kesim maliyeti var işçi maliyeti var yükleme maliyeti var.

 

Vatandaşımızın Sorunu Büyük

“Okullar açıldı öğrencinin kırtasiye giderleri var. Vatandaş şu anda sebzeye para ayırmak istemiyor. Pazara getiriyorsun 8 lira tarlada da 8 lira çünkü vatandaşın alım gücü yok.

Ne Olması Gerekir Sizce

“Vatandaşın gelirinin artması lazım. Ücretlerin artması lazım bizim de üretim maliyetinin düşmesi lazım. O zaman vatandaş rahat rahat bir alışveriş yapar”.

“Vatandaş şu anda ne yapacağını bilmiyor ulaşım giderlerini verecek okuttuğu öğrencinin giderlerini verecek hem vatandaş üzüm yesin Biz de kalkınalım. Biz de hiçbir konuda yüksek maliyetlere hevesi değiliz ödediğimiz paralar çok yüksek. İnanın maliyetlerin hakkından gelemiyoruz.

Sanayiye gittiğimizde aletlerinin arızalandığında önceden 1 liraya yaptırdığımızı şimdi 5 liraya 10 liraya yaptırıyoruz.

Geçtiğimiz yıl çiftçilerin kullandığı ızgara 20.000 liraydı şimdi olmuş 100 bin lira şu anda ekipmanlar da çok pahalı. Ekipmanların pahalı olması her şeye yansıyor”

.

Mesut Yörükoğlu ise maliyet artışı her sektörde mutlaka yansıyor eğer bu artışa yansıtmazsa bu işin içinden çıkamaz.

 

 “Hiç kimse hiç kimseye bahane bulmamalı. Buradaki tek mesele bizi  idare eden yöneticilerin bu ekonomik dengeyi kurmaları. Biz yöneticilerden bunu bekliyoruz. Bizlere destek olmaları ithalatı kısmaları ithalata verdikleri tüm paraları tüm harcamaları piyasaya döndürmeleri”

“Buğdayı ithal ediyor buğdayın parasını buraya vermeli. Sebzeyi ithal ediyor sebzenin giderini buraya vermeli. Tüm sektördeki ithalatın önünü mümkün olduğunca kısmalı tarımın önünü açmak için ithalatın önüne vergi koyup vergilendirmeli oraya giden paraları da Türkiye içerisinde kendi çiftçisini harcaması gerekir. Bu dengenin çok iyi korunması lazım”.

 

KARNABAHAR ÜRETEN ÜRETİCİ ŞUNLARI SÖYLEDİ.

“300 dönüm karnabaharla lahana diktik. Maliyetle konusunda ben icracıyım. Tarlalar kendimin değil kiralıyorum. Kirada aşağı yukarı dönüm başına 2.000 lira ben 300 dönüm yere 600 bin lira kira ödüyorum. Bunun 540.000 lira Fidan gideri var. 400 milyar gübre gider var. Daha bunun Su gideri var. Dikim maliyeti var çapa gideri var arası sürülüyor. İşçilik masrafı traktör yani mazot gideri. 300 dekar yerin  bize 2 milyon lira gider var.

 

BURADAN 2 MİLYON LİRA PARA TOPARLAYABİLİR MİSİN SORUSUNA.

Biz şu anda önümüzü göremiyoruz. Artık kesmek tarladan çıkma maliyetleri var. Bu arada enflasyonun nereye gideceğini bilemiyoruz. Şimdi biz burada maliyet hesabı yapıyoruz ama bazen yetiştirdiğimiz maliyetleri de satamıyoruz. Diyelim ki ürettiğimizin maliyeti 5 lira. Hava çok sıcak gidiyor alıcı bulunmuyor 5 lira yetiştirdiğin karnabaharı 3 liraya veriyorsun. Zarar etme ihtimali de var kar edemezsin. Bu işler nasıl bir şeydir sebze işi diğer Borsası olan pamuk gibi değil arz ve talep meselesidir. Vatandaşın alım gücü varsa talep güzel olur”.

.

ÜRETİCİ İBRAHİM YAZICI KURDUĞU GÜNEŞ PANELLERİ İÇİN ŞUNLARI SÖYLEDİ.

 

“20 senedir Nazilli'de çiftçilik yapıyorum. Güneş enerji panelini neden kurdunuz sorusuna? Geçtiğimiz yıl burada elektrik yoktu. Elektrik de alamadım jeneratör çalıştırdım. Dalgıç pompası için. Dalgıcın çalışması için 6-7 litre mazot yakıyor Bu geçtiğimiz yıl sonunda mazot çok pahalı. Geçtiğimiz yıl 6.30 liraya mazot alıyorduk. Bu sezon 26 27 30 liraya kadar mazot çıktı. Maliyet çok aşırı yükseldiği için maliyetleri düşürmek için Güneş enerji paneli yaptırdık. Bunun maliyeti şu andaki rakamlarla 300 bin lira”.

Nazilli Ziraat odası meclis başkanı Mesut Yörükoğlu ise tarımın değişik bir sıkıntısı olan su ve suyu çıkarmada kullandığımız enerji ile ilgili sıkıntımız var.” Aslında devletten beklentimiz, bu artezyendeki enerjiyi daha ucuza mal etmesi için üstümüzden geçen enerji hattı var hükümet veya devlet şunu yapabilir. Buralarda çiftçiye daha uygun trafo merkezleri kurarak Derinkuyu pompalarını kullanabilecek elektrik daha ucuz çiftçiye verebilirdi. Fakat bunu yapmadığı gibi, çiftçinin devletten beklediği destek vermesi. Bu yatırımı yapıp çiftçiye paralı abonelik dağıtması gerekir. Bunu da yapmıyorlar”.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
EYT, YENİ YILIN İLK HAFTASI MECLİS’TEN GEÇERÖnceki Haber

EYT, YENİ YILIN İLK HAFTASI MECLİS’TEN G...

Yayalara ÖncelikSonraki Haber

Yayalara Öncelik

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar