MADEN İŞ SENDİKASI

KAMYONCULARIN FERYADI!!!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
0

     Kömür cenneti, karaelmas yatağı, binlerce ailenin ekmek kapısı, ülkemizin enerji merkezi Soma tüm yurtta tanınan bilinen bir şehirdir. Bu şehirde kömürü çıkaran binlerce madenci, kömürün nakliyesini yapan yüzlerce nakliyeci kamyoncu, kömürü işleyen ve satan onlarca kömür bayisi ve benzeri birçok kitle kömür sayesinde hem ülke ekonomisine katkıda bulunmakta hem de nafakalarını kazanmaktadır. Bu şehrin tüm sıkıntılarını çeken, pis havasına, bitmez tükenmez tozuna katlananların en doğal hakkıdır kömür üzerinden ekmek yemek lakin son zamanlarda bu nimetten ne yazık ki Somalıdan çok dışarıdan gelenler fayda görmektedir, birileri buna zemin hazırlamaktadır. ELİ’ ye alınan işçi dışarıdan alınıyor, ELİ dekapaj ihalesi dışarıdan gelen şirketlere veriliyor, ELİ kömürü şehir dışına ağırlıklı yabancı nakliyeciler aracılığıyla naklediliyor ve daha benzeri birçok sorun.

15.12.2013 Pazar akşamı MHP Soma İlçe Teşkilatına gelen ilçemizin tanınmış nakliyeci ve kömürcü esnafları, hayırlı olsun dileklerini sundukları Başkan Vedat ERDEM’ e dertlerini dile getirdiler. Gerek Darkale İşçisinin gerek ELİ işçi alımında sıkıntı yaşayan gençlerin rehberi olduğunu gördüğümüz Mhp İlçe Teşkilatı bizimde derdimizi dile getirebilecek tek adres olduğunu belli etti diyerek, uzun uzun anlattılar sorunlarını ve beklentilerini.

     Soma kömürü gerek özel işletmeler aracılığıyla gerek devlet eliyle Türkiye’ nin dört bir yanına ulaşmaktadır, bunu hepimiz bilmekte ve görmekteyiz. Özellikle Somalı kömür bayilerinin ve nakliyecilerin kendi şahsi uğraşları sonucu yurdun dört bir yanına tanıtılan Soma Linyit Kömürünün ve şehrimizin tanıtımı bu kardeşlerimiz tarafından yapılmıştır, bunu hiçbir zaman unutmamalıyız, kömürcümüzün kamyoncumuzun sıkıntılarını göz ardı etmemeliyiz. Bu uğraş ve çabaları sonucunda Demir Export(KOÇ HOLDİNG), Kolin, Fiba, Polat Eenerji gibi enerji sektörünün devlerinin dikkatlerini Somaya çevirmeleri ve bugün yapılan devasa yatırımların temeli yine Soma Kamyoncusu, Kömürcüsü aracılığıyla gerçekleşmiştir. Şehrimize bu kadar büyük katkısı olan kömür bayisi ve gecesi gündüzü belli olmayan adeta evini yanında taşıyan fedakar kamyoncu gerek iktidarın gerek yerel idarenin yanlış politikaları sonucu her geçen gün manevi anlamda yıpranmakta ve ekonomik anlamda da çöküşe gitmektedir. Zam şampiyonu olan iktidar nakliyecinin kredi ödemeleri, mazot, lastik, vergi, ssk, bağkur, şoför masrafları ve benzeri giderleri ne durumda diye bakmaksızın sadece zam üstüne zam koymaktadır. Buna paralel olarak birde kış kıyamet günü çileye dönen yollar ne lastik bıraktı ne makas ne ön düzen ne yapsın kamyoncu bu durum gelecekten ümidini kesmek zorunda bırakmıştır hepsini. Kömürcü, kamyoncu gün kurtarmanın hesabını yapmakta fakat hala daha kimse görmez duymaz oldu bu dertleri.

Belli başlı bazı büyük firmalar( çimento fabrikaları, tuğla fabrikaları, ağır sanayi kuruluşları, bazı devlet kuruluşları cezaevi, okullar vs.) tasarrufu ELİ Müessesesine bağlı olarak ilçemizden toz, fındık ve parça kömür temin etmektedirler fakat ne yazık ki bunların nakliyesinin ancak %30’ u gibi bir bölümü soma nakliyecisi aracılığıyla taşınmaktadır. Geri kalan % 70 kadarı ise bu kömürü alan firmaların kendilerinin temin ettiği nakliye araçları tarafından taşıması yapılmakta, bu da kamyoncuyu iş yapamaz hale getirmiştir. Fakir Fukara Kömürü diye bilinen devletin dağıtımını yaptığı kömür düşük ücretlerle Soma nakliyecisine taşıttırılmaktadır. Buradan da şu çıkıyor ki iktidar Soma Nakliyecisinin ağzına bir parmak bal çalarak durumu ört pas etmektedir.

ELİ Müdürlüğü Soma Nakliyecisini neden unutmaktadır?

 

Kömür bayii olan arkadaşlarımızı mağdur eden en önemli sorunlardan biride bayilik sistemidir. Kömür bayiliği için dışarıdan gelerek beş bin (5.000) lira gibi bu işler için çok küçük olan sermayelerle bayiliğin alınabildiği bu şehirde tüm servetini kömürcülüğe adamış olan şehrimiz esnafları mağdur edilmektedir. Kömür bayii olabilmek için depo, makine, makine parkı, araç ve sermaye yeterliliği gibi bazı şartları, kriterleri olması gerekmez mi?  Soma kömür bayii yeterli miktarda sanayi kömürünü (toz,fındık) Somadan temin edemediği için Soma dışından ikinci kalite kömür temin etmek zorunda kalarak, taahhütlerini yerine getirmektedir.

ELİ kömürün bol olduğu yaz döneminde Soma Bayisine vadeli ve sınırsız kömür alabilme hakkı tanırken, dış alıcıların arttığı dönemlerde neden vadeli satış ortadan kalkmakta ve kömüre sınırlama getirilmektedir?

ELİ Soma içi ve Soma dışına çifte standart mı uygulamaktadır?

 

    Geldiğimiz noktada görünen şu ki iktidar partisi temsilcileri ve bazı kurumların idarecileri Soma Kömür bayisi ve Kamyoncu esnafının feryadına kulak tıkamakta.

Ali kıran baş kesen hesabı ben yaptım oldu mantığıyla iş yapmaya devam etmektedirler.

MHP Soma İlçe Teşkilatı olarak Soma Halkının topyekûn sesi olmaya devam edeceğimizi, Rabbimizin izniyle takiplerimiz ve uyarılarımızla yanlış yolda olanların Hak ve Hakikat yoluna girmelerine vesile olacağımızı, çomak dikenlerin hizmet dikecek olduğu günlere gelmesini temenni ederek, tüm halkımıza saygı ve sevgilerimizi sunuyoruz

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİÖnceki Haber

ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

SİZ ADALETİ, “İŞ BAŞVURU FORMU” BASTIRDIĞINIZDA KATLETMİŞTİNİZ.Sonraki Haber

SİZ ADALETİ, “İŞ BAŞVURU FORMU” BASTIRDI...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar