TARIMDA İSTİKRAR YOK ALTARNATİF ÜRÜNE YÖNELDİK

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar

Aydın'ın Sultanhisar ilçesine bağlı Atça Mahallesi'nde üretici para kazanamadıkça çeşitli ürünleri ve ilçe ve mahallede alternatif ürünler yetiştirmeye başladı.

Sultanhisar'ın Atça Yağlıdere mahallesinde erkenci  kayısı üretiminde meyveler toplanırken üreticinin yanı sıra, meyveleri toparlayan vatandaşlar da ekonomik sıkıntılardan yakındı.

Sabahleyin tarlalarda çalışmak için sabahın dördünde kalktıklarını meyve bahçesine gelesiye kadar 2 saatlik bir zaman dilimi geçtiğini, ve karşılığında 250 lira para aldıklarını belirttiler.

“KAYISI PARA ETMİYOR”

“İnanın biz bu parayla ne alabiliriz diye düşünüyoruz diye yakındılar. Bizler mecbur çalışmak zorundayız, çalışırsak ekmek var çalışmazsak yok diye seslenirken, dün akşamdan yağmur vardı.  Yine de tarlalarda çalışmaya başladık. Ürün para etmiyor. Fiyat fiyatları tutmuyor. 10 lira 12 lira 8 lira satılıyor. Bu ilaç ve gübre parası değil”.

“Bizim sattığımız 3 Kuruşa Gidiyor”

“Diğer taraftan kayısı toplayan bir kadın, pazardan aldığımız eşya iki katına bizim  sattığımız 3 kuruşa gidiyor. Orta yerinin düzelmesi lazım her şeyin eşit olması lazım dedi.

Pahalılık çok çiftçi  ölü. Benim kestane  var ama geçen sene de aynı paraya sattık Bu sene de ayrı paraya sattık.

Diğer bir kadın kayısı toplayıcısı ise kayısı emeğini kurtarmıyor. Sabahleyin 6'da kayısı toplamaya başladık.Dedi”.

“1 Günlük Yevmiye İle 1 Kg et ve Tüp alamıyorum”

Çalışanlardan bir diğeri ise

“Üreticinin yetiştirdiği para etmiyor. Hayat şartları zor. Her şey pahalı. Gübre pahalı mazot pahalı. Üreticinin yetiştirdiği para etmiyor. Çok zor. Bizler gece 3.30'da kalkıyoruz. 4'te yola çıkıyoruz. Yaklaşık 2 saat kadar yolumuzsürüyor . Geliyoruz buraya fakat emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Bizler buraya Nazilli'nin aşağı Yakacık avran. Bizim buraya gelmemiz 2 saat kadar sürüyor. Yevmiyeler 250 lira 300 lira arasında değişiyor. Ben sizlere Ne anlatayım ki halimizi görüyorsunuz. Bizler yağmur çamur demeden çalışıyoruz.

Bizler günlük 250 lira alıyoruz ama, 250 liralık yevmiye ile tüpümüzü bile değiştiremiyoruz. Pazara gidiyorsun peynir alamıyorsun. Etin kilosu 300 lira. Konuşacak çok şey var ama maalesef gücümüz yetmiyor”.

“Kayısı Fiyatları Çok Düşük”

Sultanhisar belediye başkanı Osman Yıldırım Kaya kayısı üretimi ile ilgili şöyle bilgiler verdi.

“Aydın'ın Sultan ilçesi Atça bölgesi özellikle poli kültür tarım yapan bölgedir. Bölgemizde üretim yapılan çilekten sonra yayılmaya başlayan erkenci kayısı. Bu erkenci kayısı dediğiniz cinslerden yarı bodur Mogodor cinsi kayısılar büyüttük.

Bu bulunduğumuz bahçe belediyemize ait bir bahçe. Türkiye'deki diğer belediyeler gibi biz de köylerden mahalliye dönüşen yerlerdeki arazileri tarıma açmaya çalışıyoruz. Boşta duran atıl olan yerleri değerlendirmeye çalışıyoruz. Burası şu anda 8 dekar. Buraya 540 mogador cinsi kayısı eksik ve bunlar 3 sene önce. Bu sene verim almaya başladık.

Bu bir alternatif ürün olarak yetiştirmeye başlanıldı. Geçtiğimiz günlerde çilek fiyatları çok düşüktü bugün ise biraz yükseldi 22-25 liraya  geldi”.

“TARIMDA İSTİKRAR YOK ALTARNATİF ÜRÜNE YÖNELDİK”

Türkiye'de tarımda istikrar olmadığı için mecburen alternatif ürünlere yönelmek zorunda kaldık. Bu işin planlanması yapılması gerekir. Bu kayısı dekarda 4 ton ürün veriyor.

Fiyat noktasında bölgemizde geçen sene 18-20 liraya satmıştık. Bu sene 13-15 lira hatta 10 liraya kadar düştüğü söyleniyor. İyi bir planlama ile çiftçinin yüzü güler diye düşünüyorum”.

 

Diğer bir üretici Ercan Sarıkaya ise üretimle ilgili şunları söyledi.

Sultanhisar Atça'da şu anda kayısı Hasadı başladı çeşitlerimiz erkenci çeşidi  olmasına rağmen, Mersin'den Mut'tan sonra meyvelerimizi olgunlaşıyor.

Mersin'de şu anda fiyatların 8 lira ile 10 lira olduğunu duyduk biliyoruz. Bizler burada 12 lira ile 13 lira arasında satmaya çalışıyoruz. Bu fiyatlar geçen sene 18 lira 20 lira iken bu sene daha da düşük. Buna ihracatın olmayışı da sebep. Halkın alım gücü de bunu etkiliyor.

 

Biz işçilerimize birlikte sabahleyin erken saatte 6 gibi geliyoruz. Sıcakları basmadan saat 12 gibi hasadımızı yapıyoruz. Günlük rutin bir şekilde devamlı olarak çalışıyoruz.

“ÇİFTÇİ PARA KAZANMIYOR”

Bu bahçenin girdi maliyetlerine gelince, gübre ilacıBu fiyatlar geçen seneye göre pahalandı. Bu sene fiyatların biraz daha düşük olması ürünün satışının düşük olması, ilaç ve gübre maliyetleri karşılamıyor. İşçilik maliyetlerini karşılamıyor. Çiftçi şu anda para kazanamıyor. Çiftçinin para kazanması için malının ihracat yapılması lazım. İhracatında bu sene dalgalı ve sıkıntılı geçtiği, bir dönemdeyiz sebebi, nedir bilmiyoruz.

Şu anda devletimiz tarım politikasına desteklerse, bu tarım daha ileri gider. Desteklemesini istiyoruz. Tarımın önünü açmasını istiyoruz devletimizden.

Toplanan kayısıları kasalayan kadınlar ise şöyle seslendiler.

Kayısı para etmiyor. İşçilik maliyetleri de çok ucuz. Bir gün çalışıyoruz bir kilo et kıyma alamıyoruz.

En pahalı olduğu için çocuklarımızı  tavuk etiyle besleyebiliyoruz. Onu da haftada bir sefer anca alabiliyoruz. Kayısının da fiyatı düşük. Yevmiyelerimiz de yeterli değil.

Bizler sabahın beşinde geliyoruz bahçeye mesela bugün yağmurluydu. Çocuklarımız evde uyuyor bir gün çalışıyoruz, ama çalıştığımız parayla 1 kilo et alamıyoruz.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
KONYA ŞEKER’DEN ÜRETİCİYE 165 MİLYON TL’LİK AVANS ÖDEMESİÖnceki Haber

KONYA ŞEKER’DEN ÜRETİCİYE 165 MİLYON TL’...

Manisa'da Uyuşturucu Operasyonlarına DevamSonraki Haber

Manisa'da Uyuşturucu Operasyonlarına Dev...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar